Pareri va rog despre consiliere matrimoniala
Buna ziua la toata lumea.
Nu stiu daca s-a mai vorbit despre asta dar as dori niste pareri, de preferat din experienta proprie sau a celor apropriate (dar nu din filme ), despre consiliere matrimoniala. O ruda de-a mea e interesata pentru care are probleme cu sotul de comunicare, de lipsa sentimentelor profunde din diferite motive, etc.
Amandoi sunt de acord ca au probleme si ca trebuie sa ceara "ajutor". Este un inceput. Eu as dori sa cer parerea voastra va rog depsre acest aspect. Poate sunt psihologi printre voi care chiar daca nu direct dar su invatat despre acest lucru.
Oare o a treia persoana, complet straina, poate aduce un cuplu pe drumul cel bun?
Va multumesc anticipat.
Raspunsuri
Bebe Beca spune:
Da, se poate.
Ioana si Rebeca
http://community.webshots.com/user/bebebeca
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
hanna10 spune:
POti sa-mi dai ceva detalii despre avantaje di dezavantaje si cu ce te-a ajutat pe tine? Daca se poate...
Multumesc
cristiama spune:
Stai ca nu inteleg prea exact, ce dezavantaje ar putea fi cand cineva, psiholog, TE AJUTA!
Sa stii ca persoanele care CAUTA ajutor incep prin a cumpara carti despre relatii, sunt gramada pe piata romaneasca, SI CHIAR SE DUC LA PSIHOLOG, nu cred ca exista consilieri matrimoniali in Romania.
Nu cer parerea prietenilor, cunostintelor, asta e aburela! Sunt convinsi in interior ca NU-i poate ajuta nimeni!
Si in conditiile astea chiar nu-i poate!
Noi am incercat vre-o 4-5 psihologi pana sa gasim o persoana potrivita sa ne ajute. A iesit la pensie acum, dar pt noi a fost providential.
E mai usor cand esti in afara unui cuplu sa-i vezi disfunctionalitatile, sa vezi problemele si eventual sa-i ajuti sa si le depaseasca.
Nu a fost nimic miraculos pt noi, terapia a tinut putin pt mine, care am fost teribil de deranjata de ce am aflat si nu m-am mai dus si cam 1 an pt sot. In aceasta perioada ne-am despartit, a fost dramatic, dar dupa ce ne-am impacat invatasem:
- care este sensul vietii
- de ce avem nevoie in viata ca sa fim fericiti
Nu o sa va vina sa credeti dar majoritatea oamenilor asteapta ca partenerul sa-l faca fericit, ceea ce e o absuriditate.
- sa punem viata personala pe primul plan, sotul era convins ca serviciul e cel mai important lucru in viata
si pe langa asta lucruri marunte, din viata de zi cu zi:
- cum se duce o cearta ca sa o teminam prieteni
- ce relatii tb sa avem cu parintii, la noi astea erau mari probleme
- chiar si ce sarcini casnice sa avem fiecare
Am invatat f mult,am evoluat de la o relatie urata, cu reprosuri, certuri, zile intregi in care nu vorbeam .... la fericire.
Nu stiu cum sa-i spun altfel.
Bebe Beca spune:
Dezavantaje nu sunt... Avantaje... inveti o multime de lucruri despre viata de cuplu, o serie de dialoguri ce ajuta ca o discutie sa nu degenereze... sunt multe lucruri. Dar, in primul rand, trebuie ca amandoi partenerii sa isi doreasca intradevar sa se rezolve ceva. Cu toata inima. Altfel, nu merge.
Ioana si Rebeca
http://community.webshots.com/user/bebebeca
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
hanna10 spune:
Multumesc foarte mult pt raspunsuri, sunt foarte pertinente toate si sunt perfect de acord cu tot ce s-a spus. Relatia mea cu sotul meu nu e perfecta dar 90% din timp simt fericire, asa cum spunea cristiama. Nu tot timpul a fost asa, din contra. Am transformat relatia noastra la 180 de grade fara sa cerem ajutor. A ajutat enorm ca amandoi am vrut si ne iubeam in continuare.
Sunt unele cupluri care nu stiu cum sa faca de unii singuri si au nevoie de ajuotor. Daca nu era o nevoie de genul asta, nu se inventau psihologii astia de profil. Ma bucur sa aud ca se poate.
Sotul rudei mele a fost si el trecut prin divortul parintilor cand era mic si stie ce greu e. Sper ca acest lucru sa fie o motivatie (una din ele) sa nu isi puna si copilul lui prin acelasi lucru. Asta daca mai este un gram de dragoste. Atat doar. Ca restul se poate reconstrui sau regasi. Eu cred in ast afoarte mult.
Mai astept pareri. Multumesc
roxanal spune:
dezavantaje ?
ba sigur ca sunt
sa dai peste un psiholog tampit si incompetent care sa-ti distruga viata..asta sunt dezavantajele..cat despre avantaje, ele sunt clare...
Bebe Beca spune:
Roxanal, ala nu este un dezavantaj... este ghinion pur. Se vorbea despre dezavantaje ale terapiei de cuplu, nu despre competenta terapeutilor. Oricum, alegerea unui psiholog se face in urma unor recomandari. Cel putin asa am ajuns eu la cea la care merg si acum.
Ioana si Rebeca
http://community.webshots.com/user/bebebeca
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
cristiama spune:
Roxanal,
Nu psihologul iti distruge viata, majoritatea din noi reusesc aceasta sarcina mareata chiar si singuri. Psihologul are asupra noastra puterea pe care i-o dam noi.
Eu sper ca vorbim aici de oameni normali care trec sfaturile prin prisma gandirii proprii, nu iau drept litera de lege ce spune psihologul.
Daca fac asta...hmmm... nu psihologul e "tampitul" aici!
Noi am dat peste tot felul de "fatuci" carora puteam cu usurinta sa le dam noi sfaturi pertinente despre cum ar trebui sa fie o relatie. Ca de, la teorie eram buni, practica ne omora pe noi.
Eu zic ca daca VREI sa gasesti un psiholog potrivit ar trebui mai intai pur si simplu sa-l cauti!
Georgia2 spune:
Sunt total de acord cu cristiama - eu am inceput cu terapia de cuplu si am continuat singura pentru ca sotul meu nu a vrut sa mai vina. Atita vreme cit ambii parteneri isi dau seama ca au o problema (care de obicei este si personala si de cuplu) si sunt gata sa fie deschisi si sa vorbeasca despre asta (nu a fost cazul nostru), terapia nu are cum sa strice. In acelasi timp, trebuie sa constientizezi ca un terapist nu are cum sa-ti dea solutii clare, de exemplu, nu o sa-ti spuna niciodata daca crede ca trebuie sa va despartiti sau nu (daca incearca - fugi cit de iute poti pentru ca nu-si face meseria cum trebuie). Tot ce face este sa te faca sa te uiti altfel la problema, sa faci un pas inapoi si sa vezi solutii care nu ti-au trecut prin cap pina la ora aia, sa vezi unde gresesti.
roxanal spune:
ati fi uimite de cati oameni merg la psihologi...tampiti..si nu-si dau seama...majoritatea psihologilor la noi rezolva problema clientului cum : spunanadu-i clientului ce sa faca..sa-si rezolva problema..acum..asta e o prostie, dupa mine, si o totala contradictie cu psihoterapia..ptr ca la urmatoarea problema cu care se va confrunta clientul..ghici, n-o sa fie in stare s-o rezolve, ptr ca nu stie cum, pshilogul le-a rezolvat-o pe cea precedenta..deci un pshihoterapeut adevarat invata clientul sa se cunoasca, sa vada el singurel care sunt problemele, si tot el sa si le rezolve..insa pot pune pariu cu voi ca in 90% din cazuri nu se intampl asta ..la asta ma refeream