mostenire
soacra mea avut un frate care a murit ,acesta nu a avut sotie si nici copii
casa lui proprietate acum cui se va imparti ? suroilor (adica rudelor de gr 1 ,-4 la numar)?si daca da ,una dintre ele vrea sa cedeze partea cuvenita alteia se poate in momentul succesiunii sau va trebui sa-si ia fiecare partea si apoi sa faca ce vrea cu ea
Raspunsuri
alina2008 spune:
La mostenire vin parintii (li se zice ascendenti privilegiati in limbaj de specialitate) in concurs cu fratii (colaterali priivilegiati).
Daca parintii defunctului au decedat, mostenirea se va imparti in parti egale intre frati/surori.
Daca parintii nu au decedat, se aplica urmatoarea schema:
- daca exista un singur parinte, el va primi 1/4 din mostenire, restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati (indiferent de numarul lor)
- daca vin ambii parinti, ei vor culege 1/2 (cāte 1/4), restul de 1/2 revenind colateralilor privilegiati, si aici indiferent de numarul lor
Fratii nu sunt rude de gradul 1 conform legislatiei romane.
Daca un succesibil renunta la mostenire, renuntarea este totala si neconditionata (nu se poate renunta "in favoarea lui...").
Exista posibilitatea ca fiecare sa-si ia partea si sa faca ce vrea cu ea.
Atentie la acceptarea succesiunii - in termen de 6 luni de la deces trebuie data declaratie la notar de acceptare a succesiunii, sau acceptarea sa rezulte din acte tacite neindoielnice (vanzarea unui bun al succesiunii, plata unor datorii ale defunctului), altfel ceilalti mostenitori pot pretinde ca nu s-a acceptat succesiunea. Fireste, daca va intelegeti - nu e cazul de asa ceva.
Mergi la cel mai apropiat notar si te va lamuri in plus.
viomary spune:
parintii sunt decedati,in viata sunt 3 surori si o cumnata(sotia fratelui defunctului)iar decesul acestui unchi s-a petrecut acum 18 luni si de atunci nimeni nu a fost nicaeri(notar)
eu din ce mi-ai spus inteleg ca e mai bine sa-si ia fiecare partea si dupa aceea sa faca ce vrea
multumesc mult