help- prajituri cu dulceata
am ramas cu o multime de borcane cu dulceata de anul trecut (capsuni, afine, zmeura, visine, pepene galben) si as vrea sa fac niste prajituri la care sa folosesc dulceata. ajutati-ma cu retete, va rog!
Raspunsuri
Balbina spune:
Am mai postat reteta aceasta undeva pe DC, dar nu mai tin minte unde.
CHEC/PRAJITURA CU DULCEATA
2 oua
1 pahar zahar
1 pahar smintina sau lapte batut
1 pahar dulceata (daca e acrisoara, e si mai buna)
2 pahare faina
1 lingura bicarbonat de sodiu
0,5-1 pahar miez de nuca
stafide, caise confiate – dupa preferinte si gusturi
Se amesteca intr-un vas (mai maricel) ouale, zaharul, dulceata si miezul de nuca. Se adauga bicarbonatul. Compozitia va face spuma si isi va mari semnificativ volumul (de aia e nevoie de un vas mai mare ).
Se incorporeaza rapid smintina/laptele batut si faina.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt/margarina si tapetata cu faina. Se baga in cutorul incins si se tine mai intii la foc mare circa 15 minute, apoi la foc mediu pina cind e gata (inca circa 20 minute). Se verifica cu o scobitoare daca e gata.
Dupa ce s-a racit, se poate taia pe grosime si unge cu crema.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Poze
iulia1977 spune:
multumesc, am s-o incerc chiar maine.
o singura nelamurire : bicarbonatul se "stinge " cu otet?
Balbina spune:
Nu nu. Dulceata fiind acrisoara, stinge bicarbonatul, de unde si cresterea in volum a compozitiei mentionata in reteta. Chiar azi am facut aceasta prajitura, numai ca in loc de dulceata aveam un piure de fructe (caise, piersici), preparat pentru fetita mea, care ei i s-a parut prea acru. Ei bine, bicarbonatul a actionat si la fructe, iar prajitura a crescut foarte frumos.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Poze
Clover spune:
Dulceata ar trebui sa tina pana anul viitor. In locul tau as tine borcanele pentru la iarna si nu as mai face alte dulceturi anul asta. Acum poti profita de fructele proaspete.
If all else fails, look cute.
Fania spune:
FIGARO
COCA:
200g unt
200g zahar pudra
4 galbenusuri
1 praf copt
400g faina
Untul se freaca cu zaharul, se adauga 4 galbenusuri 1 praf copt, arome, si faina. Se amesteca si se framanta coca.
Se tapeteaza tava cu faina , se pune coca si deasupra se pune un strat de duceata sau gem iar peste compozitia din:
4 albusuri batute spuma
200 g zahar
200g nuci macinate
Se coace la foc potrivit 50-60 min.
[poze]
oanab125 spune:
Eu pastrez si dulceata si compotul de la un an la altul.In iarna ele sunt primele la mancat. Pana acum nu am avut probleme.