Declaratie parinte pt iesire din tara cu copil
Am urmatoarea situatie: locuim in Viena si as vrea sa merg in tara in august cu baietelul nostru. Sotul meu nu ne va insoti atunci, deci 100% imi va trebui declaratie din partea lui la iesirea din tara la intoarcerea inapoi la Viena. Problema este ca el se va duce in Romania pe la sfarsitul lui iunie, si ar putea merge atunci la un notar sa dea declaratie si sa mi-o aduca sa o am pt luna august. Intrebarea este: cat timp e valabila declaratia? Sa nu am surprize la vama ca imi spune ca nu mai e valabila declaratia tatalui daca e data cu 3 luni inainte...
De exemplu, la iesirea din Ro aveam o declaratie facuta cu cca 2 saptamani inaintea plecarii, a fost ok din acest pct de vedere ,numai ca declaratia avea valabilitate pe 10 ani, asa ne-a sugerat chiar notarul, sa o facem, INSA vamesul mi-a comentat ceva de genul "As putea doamna nici sa nu va las sa iesiti, ca nu avea voie sa v-o faca pe 10 ani, ca in acest timp puteti sa divortati de sotz de 100 de ori. Stiti, va lasam sa iesiti ca suntem noi de treaba...."
Asa ca, as vrea sa stiu ce lege raspunde de aceste situatii, si ce spune ea, cu cat timp inainte se poate intocmi declaratia celuilalt parinte, cat e valabila, pe ce perioada de timp se face ea?
Ca eu intentionez sa mai merg cu baiatul in tara, sa-l vada bunicii, dar nu vreau sa am belele sa nu ma lase sa ies. Sti uca mai exista posibilitatea de a da declaratie si aici in Viena, la consulat, insa stiu ca este destul de scumpa si sa dam atitia bani pt fiecare plecare nu prea ne convine. Poate exista posibilitatea de a o face din tara totusi.
Multumesc!
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 3 anisori :-)
Raspunsuri
alessia105 spune:
Dana ... din cate stiu eu declaratie este valabila pe perioada care este declarata in ea, data la care se intocmeste nu conetaza prea tare ,ptr ca trebuie spusa perioada exacta in care copilul calatoreste in strainatate ..spre ex vacanta ta in Ro este in perioada 8-16 august ...asta trebuie trecut in ea ..si nu numai asta ci si tarile de tranzit ..adresa unde va locui copilul ..etc etc etc
Anul trecut eu am facut declaratia copilului in mai 2007 am pus data de incepere a sejurului de 15 iunie ...dar din anumite motive copilul a venit 15 iulie ... nu a avut nici o problema ptr ca se incadra data in intervalul din declaratie 15 iunie-15 sept .
Aaaa vezi ca aceasta declaratie e valabila numai pentru cetatenii romani ..daca copilul nu are cetatenie romana nu e nevoie de ea ( sau e nevoie de alt ceva ..sincer in cazu asta habar nu am )
Ca sa vezi cam cum arata aceasta declaratie ai pe www.politiadefrontiera.ro /conditii de calatorie /conditii de iesire din tara a minorilor,cetateni romani si sub titlu ai continutul si forma declaratiei cand apesi cu el , ai un link cu un model pdf ( nu merge sa iti dau link direct asa ca ti-am facut schema ). Eu mereu ma duc la ambasada cu acest model gata facut si mi se pare cel mai complet . La ambasada intradevar e exagerat de scump ..mi se pare strigator la cer ptr o stampila sa platesti 45 de euro +20 taxa consulara
----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
danat spune:
Aha, ceva ceva m-am lamurit, dar asa mi-e de teama cu aplicarea legilor in Ro....ca nu stii cum s-o dai sa multumesti pe toata lumea ca sa nu ai nici o probl neprevazuta.
Copilul e cetatean roman.
Am inteles ca trebuie specificata perioada in care este plecat si sta cu mine in Ro, insa declaratia (din cate stiu eu) se opreste de catre politistul de frontiera, deci nu merge sa imi faca sotul o declaratie pe care sa scrie de ex ca e valabila pt perioada august-decembrie 2008...ca oricum nu as mai avea-o la o viitoare vizita in iarna in Ro, nu?
Sau poate sa imi faca mai multe exemplare si sa fie valabila in perioada august-decembrie? Dar daca merg in noiembrie sa zic in Ro si imi va spune vreun politist la iesirea din tara ca nu mai e valabila ca mi-a facut-o prea demult? Nu stiu nene cum s-o dau la intors ca te poti astepta la atitea....
alessia105 spune:
Declaratia este valabila la o singura iesire din tara ( de asta iti si opreste declaratia la vama )..daca faci mai multe calatorii tre sa ceri mai multe copii la notar,dar sa aiba timbrul acela sec pe el ( eventual platesti un pic mai mult la notar )...nu stiu daca merg copiiile legalizate ..dar nu cred ,ptr ca e tot copie si nu accepta copii , ci numai originale .
Eu am scris la politia de frontiera ptr ca am o problema asemanatoare,tatal pustiului meu pleaca 1 an in Irak si am vrea o modalitate de a face o declaratie pe 1 an ...fara sa trebuiasca sa ne dam in judecata ptr tutela sau alte prostii( noi nu am fost casatoriti) ... nu ne-am dat 11 ani...ne dam acu, desi noi nu dorim acest lucru ...anyway daca aflu mai multe iti scriu ...o seara frumoasa alaturi de cei dragi
----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
Mada spune:
puteti face declaratia valabila un an de zile maxim.
asa am facut eu din data de 13.05.2008 sa zicem pana in 13.05.2009.
Trebuia doar sa spuneti notarului.
Atentie insa sa aveti grija la urm lucru.
faceti copii fata verso dupa declaratie 4,5 de cate ori credeti ca iesiti din tara si la frontiera arati originalul, dar lasati la polistist 1 copie.
asa sunteti tot timpul acoperite.
eu asa am facut si nu am avut niciodata probleme.
Mada 10+ ,un om. Cu frica lui Dumnezeu si Ilinca Teodora 22 sept 2004
Ilinca
cristinacsa spune:
Eu am fost la citiva notari sa intreb, unii ziceau ca e valabila pt o singura iesire, altii pt o perioada...
Mada are dreptate, fa copii si pastreaza originalul...
danat spune:
Mada asa am procedat si eu in mai la venirea aici, la iesirea din Ro am aratat la vama originalul si cand am vazut ca mi-l retine, am vrut sa-i dau o copie (facusem mai multe, cum zici si tu) si a zis, nu, nu, originalul ramine la noi, dvs faceti pt fiecare iesire o declaratie notariala
Imi vine sa la cum se aplica legea in Ro, asa, dupa mintea fiecarui functionar
Field_mouse spune:
De 3 ani fac declaratia respectiva pe perioada de un an. La vama, de fiecare data, xerocopia era facuta de vamesi, originalul ramanand in posesia mea.
danat spune:
Adica eu mint, sau ce? M-au luat de fraiera? Nu pricep ce vreti sa spuneti..realitatea este cea pe care v-am povestit-o, mi s-a oprit originalul, cu toate ca le-am oferiyt o copie xerox dar au zis ca "asa trebuie, ramine la ei..." si ce era sa fac, era prima data cand ieseam, asa credeam ca se face.
Salutare!
angipangi spune:
daca fata mea e cetatean german imi trebuie la granita permisul tatalui?
mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora
Otiliav spune:
La mine a mers o vreme sa o fac pe perioada de 1 an si am si folosit-o asa (am folosit-o in septembrie si era facuta in ianuarie), si acum la fel o am. Insa in ianuarie 2008 la vama mi s-a spus ca de fapt 3 luni este valabila. Totusi le-am explicat ca voi mai calatori in acele trei luni si am nevoie de original asa ca au fost draguti si au facut o copie pe care au oprit-o. De fapt nu era prima data cand le lasam copia. Le-am explicat ce greu mi-a fost sa rezolv cu declaratia, am venit in tara de Craciun si de abia pe 4 ianuarie parca am reusit sa gasim un notariat deschis, noroc ca intoarcerea nu a fost in primele zile ale anului nou.
Parerea mea este ca ei nu stiu legea prea bine, asa ca indicat ar fi sa avem noi ceva la mana cu care sa-i convingem, ori o copie a legii ori un raspuns oficial la aceasta problema.
Ricea, noi vorbim de iesirea unui copil roman din Ro. Probabil tu ai nevoie de declaratia tatalui la iesirea din Germania, nu la plecarea din Romania.
Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana
13+ BB2