Titlu de calatorie pentru nou-nascut/pasaport

Titlu de calatorie pentru nou-nascut/pasaport | Autor: Otiliav

Link direct la acest mesaj

Cel mai probabil voi naste in Norvegia la sfarsitul lunii noiembrie/inceputul lunii decembrie. Am inteles ca pot intra in prenatal in jur de 37 de saptamani iar atunci nu mai pot pleca cu avionul sa nasc in Ro. Copilul va primi un numar personal aici la iesirea din spital. Eu si fetita suntem rezidenti, sotul nu, dar va veni si el in acea perioada.
Prima dilema este cum as putea sa rezolv cu acest titlu de calatorie pentru ca locuiesc la 400 km de Oslo unde se afla ambasada romana. Se poate sa merg la prefectura locala, voi cum ati rezolvat?
Am inteles ca acest titlu de calatorie imi permite sa scot copilul din Norvegia in 30 de zile (desi am gasit si o perioada maxima de 1 an), dupa care sa mergem in Romania unde sa-i facem pasaport.
O alta problema este ca in ianuarie imi expira rezidenta si voi aplica pentru rezidenta putin mai devreme in noiembrie/decembrie, pentru mine si fetita ca pentru bb nu as putea chiar si daca as astepta sa nasc intai si sa aibe numar personal dar nu poate avea si pasaport.
Ce alte optiuni as mai avea? Sotul poate pleca in Romania sa-i faca certificat de nastere dar fara mine nu stiu daca ii poate face pasaport.
Este asa de complicat, mai este si perioada sarbatorilor, si ziua fetitei pe 18 decembrie care as vrea sa o serbam in Ro la fel si Craciunul dar oare vom reusi? Nici nu vreau sa stau in Norvegia in timpul concediului de maternitate si incerc sa rezolv cat mai elegant sa nu fiu nevoita sa ma intorc dupa o luna cu copii dupa mine.
Voi cum ati rezolvat cu actele unui bb nascut in strainatate?

Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana

13+ BB2

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns virgi spune:

Otilia - dupa ce-am nascut, am primit de la spital o adresa ( chiar daca scria pe ea certificat de nastere), eu i-as spune mai degraba adresa. Era o foaie A4 cu datele copilului, scrisa la calculator si semnata de medic. Cu ea, si musai cu certificatul nostru de casatorie, ne-am prezentat la Ambasada Romaniei aici, unde i s-a eliberat certificatul de nastere. Pe baza Certifcatului de Nastere i s-a eliberat 'Titlul de calatorie'.
Cele 30 de zile la care te referi tu, cred ca este perioada limita in care trebuie s-o inregistrezi acolo, sa-i faci ID card. Asa a fost la noi. Daca in 30 de zile, n-as fi inregistrat-o aici, am fi primit amenda.
Titlul de Calatorie are si el o perioada limita, nu mai tin minte exact, parca o luna. Sa ai grija sa nu-l soliciti, cu prea mult timp inainte sa va hotarati sa plecati. Cand ii vei face pasaportul in Romania, ai nevoie si de Titlul de Calatorie ( sa nu-l arunci dupa intrarea in tara )
Pasaportul nu cred ca-l poate face doar sotul ,pe motiv ca ambii parinti au de dat o declaratie la notar.

Cam atat imi aduc aminte acum.

Mergi la inceput

Certificatul de nastere poti sa-l faci si-n Romania, insa noua ni s-a parut o varianta foarte complicata. Traducerea si legalizarea documentelor de la spital in limba romana etc. Chiar daca esti departe de Ambasada Romaniei acolo, crede-ma ca-i cea mai usoara varianta. Odata intrata in tara cu copilul fara ceritifat de nastere, nu stii la ce te poti astepta. Discuta initial cu consulul la tel. sau pe email si daca totul este in regula, ti-l elibereaza pe loc. La noi a fost mai complicat, fetita mea fiind primul copil roman nascut aici, insa pana la urma s-a rezolvat, si zic eu mult mai rapid decat daca am fi ales varianta sa-l facem in romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Virgi, mersi mult, o sa incep sa dau telefoane, trebuie sa iau si bilete de avion acum si nu-mi permit sa arunc banii in vant.

Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana

13+ BB2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Otilia, certificatul de nastere pentru bebe ti se poate elibera de la Ambasada Romaniei la Oslo daca ai rezidenta permanenta in Norvegia.
Chiar daca nu ai, trebuie oricum sa traduci in romana si sa legalizezi/apostilezi
certificatul de nastere( constatarea nasterii) eliberat de norvegieni.Du-te la registrul starii civile norvegiene de unde locuiti si intreaba unde se face si cit costa apostilarea.(asta e un fel de supralegalizare).Incearca sa gasesti un traducator autorizat si compara preturile pe care le ofera cu cele oferite de Ambasada/Consulatul Romaniei.

Din pacate, trebuie sa te deplasezi pina in capitala.Eu i-am intrebat de ce nu se poate si prin posta (ca pina si Cuba accepta "corespondenta" prin posta ) si mi-au raspuns ca vor sa ma vada in carne si oase sa se asigure ca nu sunt "altcineva".

Asta am gasit despre titlurile de calatorie

quote:
Titluri de calatorie pentru copii nascuti in str#259;in#259;tate

Copiii nascuti in str#259;in#259;tate, care au cel putin un parinte cetatean roman, sunt cetateni romani.

Pentru a se deplasa in Romania, misiunile diplomatice #351;i oficiile consulare elibereaza, la cererea parintilor, un titlu de calatorie; in acest sens se vor deplasa la sediul ambasadei/consulatului ambii parinti (daca ambii sunt cetateni romani), fara copil, cu urmatoarele documente:

pasapoartele;
certificatul de nastere al copilului, eliberat de autoritatile str#259;ine si in care sunt inscrisi parintii. Atentie: nu sunt valabile certificatele de nastere in care nu au fost trecuti parintii.
doua fotografii ale copilului;
In cazul in care numai unul dintre parinti este cetatean roman, acesta se poate prezenta singur la ambasada/consulat, prezentand pe langa documentele mentionate mai sus, declaratia autentificata la autoritatile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de calatorie in Romania, apostilata/legalizat#259; conform practicii locale.

Atentie! documentul eliberat in conditiile de mai sus este valabil numai pentru o calatorie in Romania. In vederea reintoarcerii in str#259;in#259;tate, va trebui transcrisa nasterea copilului in Romania si obtinerea unui certificat de nastere romanesc, pe baza caruia va fi eliberat pasaportul cu care va putea iesi din tara.

Mariana 35+
mami de Monica, Matei, Markus si Magda

Mergi la inceput

Mariana mersi de ajutor. Inca nu stiu cum as putea face 800 de km fara bb, mai ales ca voi alapta. Cu avionul fiind intern banuiesc ca merge sa-l iau pe bb si fara pasaport dar e doar banuiala, doamne ce bataie de cap.
Nu am rezidenta permanenta dar am inteles ca acestia sunt pasii, nu mai conteaza tipul rezidentei.
Deja incepe sa mi se para mai simplu sa nasc in Ro si sa vin aici doar ca sa-i obtin rezidenta si numar personal, dar singurul aspect care ma face sa optez pentru Norvegia este faptul ca eu am cezariana si acum as vrea din nou sa nasc normal iar ei au experienta pentru astfel de cazuri pe cand in Ro aproape sigur ar trebui sa fac cezariana.
O sa sun maine la ambasada, sper sa am putin noroc, macar de-ar putea doar tatal sa mearga acolo.

13+ BB2

Mergi la inceput

Otilia - la mine a fost " tati" la Ambasada. Sub nicio forma nu as fi putut sa ma duc eu dupa o operatie de cezariana. Tatal poate obtine certificatul de nastere al copilului.
Nu uita, va trebuie musai certificatul de casatorie in original, pe langa certificatele voastre de nastere, si nu-mi mai aduc aminte sigur, dar parca ne-au cerut si pasapoartele cu viza.
Daca alegi varianta cu Oslo, scapi de multa bataie de cap.
Certifical de nastere romanesc, nu ti-l poate elibera nicio alta institutie inafara Ambasadei Romaniei in tara respectiva.

Mergi la inceput

Otilia, cel putin aici la avioanele interne nu s-au uitat deloc la actele noastre de identitate, doar biletele i-au interesat. Asta insa a fost cu vreo 8-9 ani in urma, acum nu mai stiu, de cind cu "directivele" astea noi de la EU. (Norvegia macar nu este stat membru )

Un bebelus mai mic de 14 zile nu are dreptul sa zboare din cite tin eu minte, dar probabil depinde de compania aeriana.Scandinavele nu au nici o jena sa alapteze in public, recunosc si eu am facut-o, dar nu era alta solutie, ca bebe nu accepta biberon sub nici o forma, chiar daca puneam in el laptele meu.

Sper sa fie draguti la ambasada, sa inteleaga situatia si sa accepte ca tatal sa se deplaseze pina acolo.Noi avem peste 200 de kilometri pina la Stockholm, iar dus-intors trec de 400, asa ca imi dau seama ce inseamna distanta asta...

Chestia cu certificatul de casatorie la mine a fost mai complicata fiindca ma casatorisem aici si cei de la consulat tineau mortis sa-mi faca certificat de casatorie romanesc, desi doar eu eram cetatean roman. Asa ca am avut parte si de gluma asta si am ajuns un cetatean cu 2 certificate de casatorie eliberate de 2 state diferite, desi doar in unul din ele fusese oficiata casatoria.

Nu stiu daca aia la spital in Norvegia scriu pe constatarea nasterii numele ambilor parinti.Aici pe vremuri mi-au cerut chiar un extras din registrul populatiei tradus si supralegalizat din care sa reiesea cine sunt parintii. Dar din moment ce bebe are numar personal inca din spital, apare automat in acel registru al populatiei.

Eu am nascut vaginal dupa cezariana aici si acum sper sa pot sa o fac si a doua oara.Daca doresti sa stii mai multe despre acest tip de nastere, raspund cu placere la PM.

Sarcina usoara in continuare!

Mariana 35+

Mergi la inceput

Otilia, am uitat sa-ti spun o chestie: aici daca iti prelungesti rezidenta de la politia locala dureaza mai putin decit daca ti-o prelungesti de la departamentul pentru straini al ministerului de externe. Acum depinde, fiindca nu poti decide tu locul de unde ti se va prelungi rezidenta, ci tot ei.
Mie cind mi-au prelungit-o de la politie nu a durat decit 1 saptamina, dar asta iar se intimpla cu multi ani in urma...

Mariana 35+

Mergi la inceput

Mariana, stiam ca tu l-ai nascut pe Markus prin cezariana, parca datorita pozitiei si dupa aceea natural si usor, citesc de ceva vreme pe la odisei ca tot speram sa ma alatur si eu .

Am sunat azi la Oslo dar nu am reusit sa trec de robot, trebuie sa ma apuc sa compun un mail, poate este si mai bine sa am raspunsul in scris.

Cu certificatul de casatorie nu-mi fac probleme, este de tip international.

O sa mai scriu ce rezolv, in cel mai rau caz voi mai ramane pe aici 1-2 luni in plus dar tot se vor rezolva.

13+ BB2

Mergi la inceput

Nici azi nu am reusit sa prind legatura dar am trimis mail cu ce aveam de intrebat si am primit foarte repede un mail de la consulat sa le dau un numar de telefon sa ma sune. L-am scris si m-a sunat imediat doamna consul.
Mi-a spus ca pe baza inregistrarii nasterii va trebui sa solicit certificat norvegian mai intai. Certificatul de nastere norvegian se traduce si legalizeaza (nu stia sigur daca este o persoana autorizata in Stavanger, trebuie sa investighez eu dar tind sa cred ca da pentru ca eu am discutat cu o familie care a mers la prefectura aici pentru aceeasi problema, familia care mi-a si spus ca se face titlu de calatorie dar pe care nu am cum sa-i contactez ca i-am intalnit intamplator la magazin, am stat putin de vorba, le-am dat cartea mea de vizita dar nu m-au contactat de atunci).
Iar cand am certificatul norvegian tradus si legalizat, il trimit la Oslo impreuna cu copii dupa actele noastre si in cateva zile este gata certificatul romanesc.
Eu sunt putin Toma necredinciosul, nu pot sa cred ca se rezolva fara sa mearga cineva personal dar o sa vedem ce si cum, doamna consul mi-a spus sa o sun sau sa-i trimit mail cand am actele gata in Stavanger.

13+ BB2

Mergi la inceput