Cum se calculeaza CO cuvenit?
sunt nou venita in acest forum si va rog sa ma iertati pentru eventualele greseli....
intrebarea este: sunt insarcinata in 5 luni si in iulie as putea intra in prenatal dar as vrea ca pana atunci sa-mi pot lua si cele 21 de zile de concediu de odihna; se poate face acest lucru? pentru ca am auzit ca nu-l pot lua pe tot daca urmeaza sa intre in prenatal.
multumesc
Raspunsuri
bb_yasmi spune:
eu cred ca depinde de la firma la firma. exemplul meu, eu am putut sa imi iau tot concediu de odihna inainte de a intra in prenatal.
.................................................................
Cea mai fericita sotzie si mamica!!!
.................................................................
Cerul ne-a trimis un ingerash sa ne descreteasca fruntile si sa ne lumineze viata!!! !!
..................................................................
mami si bubulina IASMINA ALISSA 31.10.2007
marius spune:
Din punct de vedere al prevederilor legale, nu este legal, de aceea eu precizez doar daca este legal sau nu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
Se face cerere de concediu de odihna, cu precizarea perioadei dorite. Aceasta cerere se poate aproba sau respinge, sau se poate aproba partial (mai putin zile, propunere pt alta perioada etc).
In situatia indiralisa27, firma ii poate respinge cererea pt mai multe zile de CO decat cele cuvenite pentru perioada efectiv lucrata (la care are drepul conform legii).
indiralisa27 spune:
multumesc pentru raspunsuri, deci pe scurt: ramane la aprecierea firmei daca 'merit' sau nu toate cele 21 de zile? nu exista un temei legal pentru asta?
sa zicem ca incep prenatalul la 15.07.... cate zile de co as putea sa-mi iau proportional cu timpul lucrat?
adica cum se calculeaza zilele astea?
si inca ceva:... cum se imparte prenatalul?
adica cate zile imi pot lua inainte de a naste si cate trebuie sa-mi ramana dupa?
Rozi spune:
Daca nu te deranjeaza, ai putea schimbe numele topicului in "Cum se calculeaza CO cuvenit?" (sau variatiuni) in loc de "ajutooooor!".
Apoi, conform Codului Muncii, firma este obligata sa te trimita la odihna un nr de zile lucratoare anual, atatea cate sunt trecute in contractul individual de munca.
In cazul in care lucrezi in perioada 01.01.2008 - 15.07.2008, in contract ai prevazute 21 de zile anual, pana pe data de 15.07.2008 ar trebui sa efectuezi 21 / 12 luni * 6.5 luni lucrate = 13 zile lucratoare. Asta inseamna "proportional cu timpul lucrat": daca la 12 luni lucrate ai dreptul la 21 e zile, pentru 6,5 luni lucrate la cate zile ai dreptul?
Deci legea obliga firma sa-ti dea aceste 13 zile. Daca firma vrea, poate sa-ti dea mai multe, dar NU E OBLIGATA. Si o poate face ori pt ca nu aplica strict litera legii (poate nu se stie, la HR, ca un concediu de maternitate suspenda contractul de munca, deci pt aceasta perioada nu se datoreaza concediu de odihna), ori accepta sa acorde in avans zile de concediu (in eventualitatea ce nu iei CIC si revii la munca, urmand sa regularizeze situatia la sfarsitul anului).
Concediul de maternitate se imparte in 63 zile prenatal si 63 zile postnatal, DE REGULA, dar cele doua parti se pot compensa intre ele, in functie de optiunea viitoarei mamici si cu acordul medicului, cu conditia sa ramana cel putin 42 de zile dupa nastere.
indiralisa27 spune:
multumesc rozi!
daca as stii sa schimb numele topicului as face-o dar nu stiu...
poate ma ajuta cineva si asa gasesc si eu mai usor topicul
inca ceva: 21/ 12 luni *6,5 luni lucrate= 11.38 deci aproximativ 12 zile de c.o
Rozi spune:
quote:
Originally posted by indiralisa27
multumesc rozi!
daca as stii sa schimb numele topicului as face-o dar nu stiu...
poate ma ajuta cineva si asa gasesc si eu mai usor topicul
inca ceva: 21/ 12 luni *6,5 luni lucrate= 11.38 deci aproximativ 12 zile de c.o
Lasa ca s-a ocupat tatuca Marius de schimbarea numelui
Scuze pt eroarea de calcul