Mosii de vara

Mosii de vara | Autor: filofteia

Link direct la acest mesaj

Pentru fetele care se pricep am si eu niste intrebari legate de Mosii de vara (14 iunie).
Trebuie musai facuta coliva la biserica sau se poate imparti si fara?
Ce anume trebuie sa contina "pachetul"?...este ceva anume de pus in el...farfurie, cana, lingura, dulciuri, etc...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

din cate stiu eu, de Mosii de Vara pomenile se fac la mormant, si se impart vase( cani, farfurii), coliva, oua rosii, pasca, dulciuri, si ce mai crezi tu ca vrei sa pui in pachet (la mancare ma refer).Nu stiu exact daca se merge la Biserica intai( cred ca da), dar stiu ca preotul trece pe la mormintele din cimitir. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Mosii de vara,asa cum imi amintesc eu de ei ca ii pregatea bunica mea,erau cu vase de lut(ulcele si castronele),in care punea orez cu lapte,colaci si nu lipseau ciresele prinse de coada ulcelei.
Ce ma impresiona in mod deosebit era ca punea niste frunze de flori pe care acum nu pot sa le recunosc;erau verzi cu dungi albe.
Vorbesc de zona Munteniei,langa Bucuresti.
Ar fi frumos daca ne-ar spune forumistele din alte zone cum este obiceiul pe acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Imi amintesc cu drag si chiar acum vorbeam cu mami meu despre cum se obisnuieste la noi la origini sa se imparta de Rusalii. Se cumpara farfurie, cana si tacamuri noi, se umple farfuria cu orez cu lapte cu multa vanilie si coaja de lamaie, asa cum imi place mie, plus alte prajiturele sau dulciuri. In canita se pune putina apa si un banut pe fund sau cirese coapte. Si se merge cu toate la sfintit la biserica, dupa care se impart la rude, vecini si prieteni.
Foarte frumos...in copilarie imi placea sa primesc o canita sau ulcica din ceramica frumos lucrata, si mergeam in fiecare an la nasa mea de botez (sa-i odihneasca Domnul ca-s morti amandoi), cu imparteala pusa de mama. Asa era la noi, in Muntenia.
In Oltenia, din pacate nu am regasit acelasi obicei frumos...

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Multumesc mult de raspuns!

Aici la tara se face coliva la biserica si apoi se impart vase cu orez cu lapte.
Doar ca nu voi fi la tara si ma gandeam sa fac eu asa un pic, desi s-ar putea in sambata aceea sa fim pe tren, asa ca pica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

In Ardeal nu exista coliva. In unele zone exista un fel de grau fiert, dar nu are nici-o asemanare cu coliva .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamaria spune:

mama imparte pachete de Mosi, le duce la biserica si apoi ori merge la cimitir sa le imparta, ori la azilul de batrani (acolo a murit bunica mea, saraca... Dumnezeu s-o ierte! ). in pachet pune 1 farfurie cu diverse alimente/ castron cu orez cu lapte, 1 tacam si o cana cu cirese, plus 1 sticluta/ cutie cu suc, lumanare si un paharel de coliva

la tara la sotul meu (la 1/2 distantei intre pitesti si slatina) se imparte farfuria cu orez cu lapte, cana cu cirese la toarta (plina cu vin) si eventual alte prajiturele.

se nimereste bine ca in 13 iunie e ziua baiatului meu cel mic, asa ca suntem la tara eu sunt o pomanagioaca ce nu s-a pomenit, imi place sa primesc tot felul de bunatati!

Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!

ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:

Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)

poze cu frumosii mei (si nu numai )
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

Sambata se merge la biserica unde se face de obicei Sf. liturghie si parastas pt. pomenirea mortilor. Se duce coliva si vin intr-o sticlutza. De asemenea, in pungute se pun diverse alimente (sandvici cu sunca si cascaval/branza, un pahar cu coliva, un fruct, o rosie, castravete etc, o sticla de suc, dulciuri). In alte zone se imparte doar un covrig, un mar si-o lumanare.
Dar in Buc. am vazut ca se practica si impartitul la biserica a pachetelor cu farfurie/castronel, cana, lingura sau furculita cu anumite preparate culinare gatite sau cumparate, plus dulciuri, suc etc.

Mama mea imparte vecinilor si rudelor cate o farfurie din care nu lipseshte pilaful, o bucata de friptura de pui, sarmalutze, paine, dulciuri, o cana cu vin si nelipsitele cirese (fiindca e sezonul lor). Ca sa infrumuseteze, cine are mai pune si-o floricica in cana.
In schimb, nasa mea intotd. face orezul cu lapte presarat cu scortishoara, pe langa pilaful obisnuit etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iael spune:

La biserica se duce doar coliva ?
Farfuriile cu mancare inteleg ca nu se mai duc la biserica .
Aveti idee daca se obisnuieste sa cumperi un nr cu sot sau fara sot ?
Stiu ca inainte bunica mea dadea de pomana cu vase de lut .Se mai pastreaza acest obicei ?
Unii am inteles ca dau si cratite sau alte vase .
Daca stiti mai multe despre aceasta sarbatoare, m-ar interesa .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

pai pe cat este?
pe 13 sau 14 iunie?
ar trebui sa ma pregatesc si eu atunci
...pt Darius..

Cami,mamica ingerasului Darius-Andrei
n: 15.07.2008
d: 16.08.2008

ingerasul Darius-Andrei

16+ Darius mi-a trimis de ziua mamei cel mai frumos cadou, un bebe!

bebe Flavius Cristian

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

m-am uitat in calendar...e acum sambata pe 6 iunie....

Cami,mamica ingerasului Darius-Andrei
n: 15.07.2008
d: 16.08.2008

ingerasul Darius-Andrei

16+ Darius mi-a trimis de ziua mamei cel mai frumos cadou, un bebe!

bebe Flavius Cristian

POZE

Mergi la inceput