ASAP - MICROINTREPRINDERE - nr 9 angajati
Va rog ajutati-ma cu informatii despre aceasta nebunie cu nr de 9 angajati intr-o intreprindere.
1. din ce moment nu se mai considera microintreprindere....daca depaseste nr de 9?
2. acest nr de 9 angajati trebuie sa nu fie depasit de la infiintarea societatii - static, pe parcursul unui an fiscal sau intr-o luna;
3. daca se depaseste nr de 9 angajati intr-o luna de cand devii platitoare pe profit? se plateste din momentul respectiv sau pe tot anul fiscal?
Daca mai stiti si alte situatii referitoare la treaba asta va rog sa-mi spuneti...
Va multumesc si astept cat mai urgent un raspuns!
Bufi
Raspunsuri
Rozi spune:
Codul Fiscal:
"Art. 103. - In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pāna la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Art. 104 (4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103."
Nu rezist insa sa nu fac o observatie: microintreprinderea poate fi platitoare de impozit pe venit sau pe profit. Criteriile de a fi micro nu au legatura cu baza de calcul a impozitului (veniturile totale sau profitul). Orice micro poate opta pt plata impozitului pe profit chiar de la infiintare sau ulterior, in anumite conditii, sau poate deveni obligatoriu platitoare de impozit pe profit. Asta insa nu inseamna ca nu mai este microintreprindere!
Presupun ca intrebarea se refera la definitia microintreprinderii platitoare de impozit pe venit, din Codul Fiscal, si in acest sens am si raspuns.
bufi spune:
Multumesc de raspuns!
Insa totusi nu sunt lamurita ce se intampla daca pe parcursul unui an fiscal am depasit nr de 9 angajati, intr-o luna.
Si a doua situatie...daca de la infiintarea societatii s-a depasit acest numar.
Care este problema...mi s-a spus de catre un inspector de munca ca daca de la infiintarea societatii s-a depasit acest nr de 9, firma nu mai este microintreprindere.
Ca idee intr-o luna au fost angajati 9 persoane, dar nu s-a depasit nr...insa statistic, de la infiintare au fost mai multi de 9...intr-o luna au plecat 5, intr-o alta luna am mai angajat 3
Bufi
marius spune:
Daca pe un stat de plata aveti, sau ati avut 10 angajati sau mai multi, pierdeti definitiv calitatea de microintreprindere.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
Marius, dar din Codul Fiscal reiese foarte clar ca verificarea conditiei se face la sfarsitul unui an, iar schimbarea regimului de impozitare se face incepand cu anul urmator; nu esti de aceeasi parere?
marius spune:
Nu sunt de acord daca faci speculatii. Sunt de acord cu afirmatia ta, ea exista ca atare, dar nu scoasa din context.
Partea cu data de referinta 31.12 cade prin norma:
1. Numarul de salariati reprezinta numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozitiilor Codului muncii, indiferent de durata timpului de munca, inscrise lunar in statele de plata si/sau in registrul general de evidenta a salariatilor.
Si ca sa raspund intrebarilor:
1. din ce moment nu se mai considera microintreprindere....daca depaseste nr de 9?
Daca depaseste in oricare luna a anului respectiv numarul de 9 angajati societatea pierde defintiv acesta calitate. Insa trece la impozitarea de 16% pe profit incepand cu 01 ianuarie al anului urmator.
2. acest nr de 9 angajati trebuie sa nu fie depasit de la infiintarea societatii - static, pe parcursul unui an fiscal sau intr-o luna;
Da acest numar de 9 nu trebuie sa fie depasit niciodata nici de la infiintare nici pe parcurs.
Nu este o cifra statistica.
3. daca se depaseste nr de 9 angajati intr-o luna de cand devii platitoare pe profit? se plateste din momentul respectiv sau pe tot anul fiscal?
Am raspuns mai sus devine platitoare de impozit pe profit din exercitiul fiscal imediat urmator. Nu mai are drept de optiune ulterioara pt microintreprindere chiar daca reindeplineste conditiile ulterior.
Calculul impozitului pe profit se aplica strict pentru rezultatele obtinute in noul exercitiu financiar.
***Nota:
Ai toate aceste prevederi pe pagina legislativa o poti consulta, lista.... de aceea am organizat-o pentru voi. Daca nu te descurci sau nu gasesti ceva spune-mi si se rezolva.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa