Balbaiala - cauza, efect?
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
corinadana spune:
Of, am crezut ca i lung si poate de aceea se chinuie. Dar daca oare o tunzi scurt scurt (baietel) nu o fi mai usor?
Las o si tu pe ea sa te spele pe par!!! chiar daca te speli tu apoi las o pe ea sa experimenteze si schimbati pareri in timpul spalatului.
Nu stiu cat de tare se balbaie dar si Raluca pe la 4 anisori a avut asa o perioada. A depasit o singura.
Sanatate multa!
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
miau-miau spune:
poate i-a facut cineva baie cu apa prea fierbinte. Copiii au pielea foarte sensibila
miflore spune:
Corina, multumesc, asta-i urmatorul pas pe agenda noastra. Nu se balbaie rau, are zile cand aproape nici nu-ti dai seama.
Miau-miau, este exclusa baia cu apa fierbinte. Am mare grija la temperatura.
Am cumparat ieri cartea lui Super Nanny, poate mai aflu cate ceva.
Mihaela si Ana Maria
Poze AICI
miflore spune:
Fetelor, raportez succese!
Alaltaieri seara i-am facut Anei baita la cap pe inaltator, in fata oglinzii!!! E-adevarat ca nu prea a vrut, a marait un pic dar in orice caz nu i-am facut-o cu forta. Am pacalit-o cat am putut, i-am umezit parul incet incet, apoi am lasat-o sa ma dea pe mine cu sampon, am cules niste frunze autentice din par si de la mine si de la ea semn ca parul e murdar, i-am facut niste tepi din par cu care am mai momit-o cateva secunde apoi a venit taica-su cu iribal si facea baloane in jurul nostru...ce sa mai, sunt epuizata din pct. de vedere imaginatie.
Iar aseara a acceptat baita normala fff. bine, ba chiar nu mai vroia sa iasa!
Se pare ca zicala vorba dulce mult aduce a functionat din plin! Si intr-un timp scurt.
Chestia e ca balbaiala se mentine. Are zile bune si zile mai putin bune. Acum, ce-i drept, am urmarit si alti copii si am observat ca si ei se balbaie in niste limite. Eu cum o aud o data, cum ma gandesc la problema noastra. Poate exagerez...
O tin sub urmarire.
Mihaela si Ana Maria
Poze AICI
gabi_fer spune:
Buna,
Ma bucur sa observ ca sunteti pe drumul cel bun la capitolul baita. Eu as vrea sa-ti spun ceva referitor la balbaiala. Am observat si eu la baietelul meu de 2 ani si o luna ca se balbaie. Asta a inceput cam de vreo 3 luni si eu cred ca de vina este vocabularul care s-a imbogatit destul de mult, in ultima vreme si asta il face sa se balbaie. Am mai observat ca balbaielile mai puternice sunt at cand este emotionat. Ex: vb cu cineva strain, primeste un cadou, ii spun ca facem ceva care-i place f mult etc. La voi cand sunt mai puternice?
miflore spune:
Gabi, si eu m-am gandit ca poate fi vorba de vocabular imbogatit intr-un timp scurt - doar ca s-a suprapus si cu chestia cu baita...
Si am urmarit-o sa vad daca se balbaie mai tare atunci cand ar avea un motiv de emotie. Nu stiu ce sa zic, n-am observat nici o legatura intre o posibila emotie si balbaiala sau intre dimineatza si seara. Ce pot spune este ca s-a ameliorat, n-am mai auzit-o decat f. rar! Sunt cam 3 saptamani de la declansare.
Mihaela si Ana Maria
Poze AICI
betiana spune:
In atentia parintilor de copii care se balbaie :
1.nu le atrageti atentia asupra faptului ca se balbaie
2.creati-le confortul psihic necesar dezvoltarii
3.vorbiti-le rar si ritmic
4.incercati jocuri ritmice cu miscare
5.cand se balbaie mai rau nu-i fortati sa vorbeasca, gasiti alte modalitati de a va exprima (dans,desen,gesturi)
witeflower spune:
Balbaiala are adesea cauze emotionale. Intr-adevar, nu ajuta sa le atragem atentia copiilor, asa cum zicea si betiana.
Dar ajuta sa-i asiguram ca ii ascultam cu rabdare si pot sa ne spuna ce vor, cand vor, iar noi ne vom stradui sa-i intelegem. Uneori, daca balbaiala persista si/sau se agraveaza, e indicat sprijinul unui logoped (cei de la gradinite si scoli ofera servicii fara plata).
Daca presupui o cauza anume (ex. stresul spalatului pe cap), ajuta simplul fapt ca incurajezi copilul sa se exprime in legatura cu situatia stresanta. Sigur, la 2 ani si 7 luni, nu se exprima prea mult verbal, dar o face prin joc - de ex cu spalatul papusii. Tu atunci o poti intreba pe fetita : "De ce plange bebe?" sau "De ce a turnat mami apa in capul lui bebe?" (Ca ea, in joc, e mami) Atunci fetita, incercand sa raspunda, va putea intelege mai usor si ce simte ea, de ce se teme - dar si motivatia mamei, care nu vrea sa produca suferinta, ci face asta pt ca "trebuie".
Poti continua in joc seria intrebarilor: " Ce sa faca mami sa nu mai planga bebe?" Sau : " Vrea si bebe sa o stropeasca pe mami cu apa, sa se distreze?"
miflore spune:
Multumesc frumos pentru sfaturi. Treaba merge bine, nu-i mai fac nimic cu forta. E-adevarat ca spalatul pe cap nu e o bucurie dar colaboram, ne spalam impreuna, il spalam pe bebe pe cap si tot asa, Iar baita este chiar o placere!
Si, fff. important, nu se mai balbaie deloc!!!
Inclin sa cred c-a fost o legatura intre spalatul pe cap si balbaiala, prea s-au sincronizat. Acum sunt linistita.
Multumesc!
Mihaela si Ana Maria
Poze AICI