manifestari ale personalitatii sau altceva?
am o fetita de 1an si 10 luni care de micuta a fost de-a dreptul mancacioasa nu cred ca era aliment pe care sa-l refuze si de vreo doua luni brusc,nu mai vrea sa manance.alimentele sau mancarurile noi le refuza din start fara cel putin sa le guste iar din cele pe care le manca inainte acum refuza o parte.vrea cateodata sa manance singura,eu o las dar mai mult de 3-4 lingurite nu poate sa babe singura in gurita apoi eu vreau s-o hranesc eu ca sa putem termina de mancat dar ea refuza.i-am facut si cateva analize si a iesit doar o usoara anemie in rest e bine.Ce pot face ca sa o pot hrani normal?
Raspunsuri
rrox3 spune:
Daca fetita e sigur sanatoasa, eu, in primul rand, nu as mai pune presiune pe ea sa manance. Asta e, ne place sau nu, copii nostri nu vor manca doar fiindca asa vrem noi Da-i sa manance, daca refuza, ia mancarea si spune-i ca daca acum e satula, tu o pui la loc in frigider. La urmatoarea masa - dar nu inainte - da-i iar mancare, dar fara sa insisti sa o manance, las-o pe ea sa pape. Daca nu o presezi, cred ca iti va cere singurica sa o ajuti (eventual poti sa o intrebi daca vrea sa o ajuti). Si sigur nu pateste nimic daca sare peste o masa, doua. Ai grija sa bea suficient.
A cam ajuns la varsta tantrum-urilor si o forma de manifestare este si refuzul mancarii. Cu cat insistam mai mult sa manance, cu atat refuza mai vehement.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
poze cu noi
simali spune:
quote:
am o fetita de 1an si 10 luni care de micuta a fost de-a dreptul mancacioasa
quote:
Adio pentru totdeuna voi, zile luminoase...
Si la noi fix pe la 2 ani s-a rupt vraja cu papatul tot si orice si cu pofta. Copilul inceput sa aiba idei fixe in privinta alimetatiei, suspiciuni in ceea ce priveste gustul, culoarea sau consistenta alimentelor si pana acum, la 7 ani, lucrurile sunt neschimbate. A fost ca si cum pana la 2 ani nu constientiza ce baga-n gura dar o data ce a inceput sa constientizeze ne zis "Stop, ia stati un pic, ce-mi dati voi mie acolo? Piure de spanac? Ce sunteti nebuni? Asta-i mancare de copil?".
In nici un caz nu inerca sa-i mai dai tu mancare daca fetita vrea sa se autoalimenteze. Este prima ei incercare si daca n-o lasi ratezi momentul si-i vei da in gura pana la 10 ani - plus probleme la gradinita unde daca nu se descurca singura nu poti pune baza ca are cineva grija s-o alimenteze. Oricum problemele de apetit nu se rezolva prin faptul c-o hranesti sau n-o hranesti tu.
Am citit undeva ca pofta de mancare a aunui copil este ca un soricel. Apare timida la gaura si trebuie sa te faci ca n-o observi. Pui portii mici (pe farfuriute de dulceata) si te intorci cu spatele. Indiferent cat a mancat, cand fetita nu mai vrea iei farfuria din fata ei si-i dai felul urmator. Daca nu-i mai dai nici o porcarie intre mese (nici un biscuite, nici o banana, nici o ciocolatica) la masa urmatoare ar trebui sa-i fie foame daca nu a mancat la prima. Este SINGURA parghie pe care tu, mama, o ai la indemana.
A..., si mai poti sa faci mesele cat mai placute si sa eviti sa te holbezi la copil ca un piton in timp ce mananca - cum obisnuia sa faca sotul meu mai pe la inceputuri.
alice
lorellay spune:
Si la noi a inceput chestia cu mancatul pe la 1 an jumate...
Pana atunci manca orice ii dadeam..pana si fruct de avocado..pasat..care mie mi se pare groaznic la gust...
Acum are 3 ani si nu ne intelegem....pur si simplu nici nu gusta mancarea si se stramba ca nu-i place...Carne sub nici o forma inafara de snitel...
Ciorbe in schimb mananca..
Oricum tot ce mananca mananca singur..nu-l ajutam deloc..doar ultima ligura de ce are in castronel..ca nu poate singur...Are seri in care nu mananca nimic,doar o cana cu lapte...mi se rupe sufletul da nu-i dau eu in gura...
Il mai prostim ca ce mancam e mancare de barbati...si e si el barbat...Da nu tine tottimpul...
Are mese la ore fixe...adica dim si pranz la cresa..la 9 si la 12 jumate...seara pe la 7 mancam toti...Cateodata cand ajungem acasa pe la 5 jum vrea sa punem masa..dar NU, il mai las sa rabde...da o pun pe la 6 jumate...nu-l tin prea mult...
Nu primeste dulciuri decat dupa ce mananca si niciodata cand mai e cam o ora pana la masa...si nici suc, ceai sau lapte..doar eventual apa...
Lorellay 12+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15
gabi_fer spune:
Eu cred ca ar tb sa stai linistita atata timp cat e sanatoasa. Alex nu a fost niciodata cel mai mancacios copil, are zile mai bune si zile mai proaste, cautam ca acel putin pe care il mananca sa fie cat mai sanatos ptr a ne pastra sanatosi.
Multa sanatate!