Am nevoie de un sfat
Fetita mea ce mare este dintr-o relatie anterioara in care nu am fost casatorita dar poarta numele tatalui ei.Cind avea fetita 2 ani si jum.(acum are 9 ani)noi ne-am despartit dar nu tocmai in relatii prietenoase,si cum nu-l puteam face sa inteleaga ca totul s-a terminat si nu mai exista impacare l-am dat in judecata pt. pensie alimentara.Atunci mi-am pus o avocata pt. ca nu doream circ pe la tribunal,dar ea nu mi-a zis ca indiferent ca nu am fost casatoriti trebuie stabilita si tutela copilului si pe linga asta desi el avea firme in Bucuresti nu a reusit sa-mi obtina decit o pensie de 200.000 de mii vechi pt. ca el a adus acte in care spunea ca nu are decit minimul pe economie si inca un copil in intretinere(mai are un baiat),dar nu asta ar fi problema pt. ca nu ma intereseaza banii lui,si am fost bucuroasa ca am scapat intr-un fel de el chiar daca m-a mai necajit o perioada.Problema este ca am vrut sa fac pasaport copilului pt. a merge in concediu la sora mea inafara tarii si nu pot pt. ca am nevoie de acceptul sau pe care nu vrea sa-l dea.Ce pot sa fac in conditiile in care el nu a vazut copilul de la 7 ani,si nu pt. ca i-am interzis ci pt." ca nu are timp",si nici inainte nu venea mai mult de o data la 2 ani ,nu trimite pensia alimentara care si asa este o suma mica,decit cind are cite un moment de darnicie,tot cam o data la 3 ani,acum eu sunt casatorita de 4 ani si am vrea sa mai mergem in concedii dar tot timpul raminem in tara pt. ea nu poate merge si fara ea nu vreau sa merg nicaieri.Pot sa o trec pe numele meu de casatorie fara aprobarea lui sau macar sa-i obtin drepturile copilului fara a ma mai impiedica de el tot timpul. Multumesc anticipat.
Raspunsuri
marius spune:
**
Trebuie chemat in instanta pentru incredintarea minorului spre crestere si educare. Aveti toate argumentele necesare si se va primi rapid hotararea. Dupa ce aceasta devine definitiva, ii puteti face pasaport, calatori, etc. Copilul insa va ramane al tatalui sau, cu toate drepturile si obligatiile ce deriva de aici.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
eva03 spune:
Puteti cere si majorarea pensiei de intretinere.
Neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, constituie abandon de familie si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
p.a.ade spune:
Multumesc de raspuns Marius si cred ca voi face cit de repede lucrul acesta,eva03 iti multumesc si tie,stiam cu pensia dar nu vreau sa incep iar un scandal atita timp cit el nu este interesat de necesitatile copilului si stie doar sa faca sicane pt. ca are impresia ca-mi face mie rau nu copilului.