Art 17 (2), CCM 2007-2010
Art 17 (2) din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
"Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga".
Am un copil in varsta de aproape 2 ani, urmeaza sa incep serviciul, singurele variante fiind bona sau gradinita PARTICULARA. Pot sa lucrez cu jumatate de norma daca nu il dau la cresa sau gradinita? Ce inseamna "daca nu beneficiaza de cresa sau camin"? Ca nu am cresa in zona, ca nu am prins loc sau ca pur si simplu nu vreau sa-l dau la cresa/gradinita?
Raspunsuri
marius spune:
Am sa fiu sincer cu tine
"pot lucra".... este o posibilitate nu o obligativitate. ramane la latitudinea angajatorului care in 99,99% din cazuri va spune "NU sunt de acord."
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
"Celebrul" CCM colectiv este o continua sursa de uimire in sensul ca este atat de prost intocmit (ca terminologie, ca notiuni, ca proceduri etc), incat lasa fooooarte multe la latitudinea angajatorului, ca interpretare.
Asa cum scrie Marius, angajatorul poate refuza aplicarea acestui articol, pt ca nu este explicitata expresia "nu beneficiaza de cresa sau camin" si el o poate interpreta cum vrea el.
Dar eu cred ca se poate discuta si ajunge la o intelegere; la unii angajatori a mers cu "uite, nu vreau 4 ore reducere, ci doar 2". Oricum insa, nu e de foarte mare ajutor...
madade spune:
Buna seara,
Acelasi lucru e valabil si pentru Art. 62. - (1) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
Adica angajatorul poate refuza acordarea concediului fara plata de un an de zile dupa revenirea din CIC? Ce sens mai are atunci paragraful 2?
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. (1), nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
multumesc frumos
marius spune:
Da, din pacate este ceea ce nu sufar eu in momentul de fata. Aceste terminologii de tipul "poate", "ar putea" s-ar putea" "daca se doreste", "prin acord", "bilateral" toate gainariile astea ce lasa loc de interpretare...
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
madade spune:
si atunci exista vreo varianta legala, dincolo de interpretare, care sa imi permita 1,5 - 2 luni de concediu pentru o evaluare la o clinica in Germania + o consultatie medic homeopat in Olanda pentru fetita mea de 2.7 ani?
nu as vrea sa solicit favoruri...
marius spune:
Pai soliciti concediu fara plata. E legal.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
madade spune:
pai tocmai imi spuneai in postul anterior ca imi pot refuza cererea de concediu fara plata...nu mai inteleg...
marius spune:
"Pot sa" nu inseamna "iti vor"
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
Concediul fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale intra in Codul Muncii, unde scrie ca "salariatii AU DREPTUL". Deci daca faci cerere pt 2 luni de concediu fara plata, firma iti poate aproba o zi si gata, au acordat DREPTUL...
Din experienta insa nu am intalnit cazuri in care sa se refuze o astfel de cerere (chiar si 1-2 ani, studii in strainatate), singurul motiv real ar fi acela ca nu au inlocuitor pt tine pe aceasta perioada. Dar daca scrii in cerere ca este pentru motive medicale, mai ales pt copil, ar fi de asteptat sa nu ai piedici.
Sanatate!
madade spune:
categoric, insa poate insemna "desi nu ne obliga legea, iti facem o favoare, in consecinta trebuie sa..."
multumesc pentru promptitudine.