Va rog mult ajutati-ma
Buna ziua
Va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema.
Parintii mei au semnat in data de 2 aprilie un antecontract de vanzare al unui apartament, in care se obligau sa vanda in termen de 30 de zile. Termenul de expirare a fost asadar 2 mai, zi nelucratoare la notar. Banuiesc ca in aceste conditii termenul se amana automat pt prima zi lucratoare, adica 5 mai?
Din pacate ei nu au fost gata cu actele inainte din cauza unor incurcaturi legate de cadastru, dar astazi 5 mai au obtinut tot, inclusiv intabularea, si au vrut sa mearga la notar pt cererea de extras de carte funciara. Cumparatorul se pare insa ca vrea despagubiri, adica dublul sumei pe care am primit-i la semnarea antecontractului.
As vrea sa stiu daca faptul ca au aparut cele 3 zile libere in plus, adica 29, 30 aprilie si 2 mai care nu fusesera prevazute in momentul semnarii antecontractului se pot adauga acum, adica sa putem amana legal de pe 5 mai pe 8 mai.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
Raspunsuri
marius spune:
In termen de 30 de zile este valoarea maxima a termenului admisa de comun acord. Se putea si in 20-21-25 ... de zile. Nu are nici o relevanta faptul ca 2 mai este sambata sau duminica in antecontract. Nu conteaza zilele libere in antecontract. Mai mult decat atat in 2 aprilie au avut liber arbitru sa stabileasca data limita dar find stabilita si semnata normal isi asuma responsabilitatea integrala a prevederilor antecontractului, nu? Sunt ferm convins ca problemele de cadastru sau de orice natura se puteau rezolva cu succes in a doua, treia,.....zecea, douazecea zi nu in a 31,32.... nu?
Pe de alta parte fiind co chestiune civila in mod practic daca refuza plata acelor sume nu cred ca se va intampla mare branza. Ceea ce fac cumparatorii este tipic, sunt probabil niste escroci care au mirosit ca pot specula si baga in sperieti niste oameni cu bun simt si implicit pot scoate niste bani frumosi bagand pumnul in fata. Desigu exista risul unui proces civil dar nu stiu daca cineva si-ar pierde timp si bani... poate foarte usor sa tina pana la "mos asteapta"
Eu nu le-as da nimic. In mod sigur. Amice vrei sa cumperi - platesti diferenta, nu vrei sa cumperi ci vrei nu stiu ce sume de bani....pa si pusi am alti clienti.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
corianai spune:
Multumesc mult pt raspuns. Cu cadastrul a fost poveste lunga, din pacate m-au "ajutat" niste escroci, altii, sa nu fiu gata la timp.
Eu nu ma pricep la probleme juridice insa vreau totusi sa intreb daca nu pot folosi in favoarea mea articolele 101-103 din Codul de procedura civila, anume
Art. 101
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Art. 103
Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea, afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.
Faptul ca au intevenit 3 zile nelucratore nu a fost o imprejurare care m-a impiedicat??
Tala spune:
eu zic sa nu te complici si sa retii ce ti-a spus Marius. mai conteaza daca in contract au fost trecute 30 zile calendaristice sau lucratoare...dar sfatul meu este sa nu te mai panichezi asa si sa-l 'plagiezi' pe marius cu succes
marius spune:
Pai nu ati ajuns in tribunal, nu?
Marius Pernes
Pagina legislativa
corianai spune:
Inca nu am ajuns la tribunal, dar vroiam sa aflu ce ma asteapta daca ajungem acolo.
Intre timp se pare ca problema s-a rezolvat, cel putin asa speram. Parintii mei, oameni batrani si tematori au ales sa renegocieze pretul, decat sa intre in conflict cu escrocii. Din pacate au castigat ei.
Va multumesc inca o data pt sustinere.
marius spune:
Vanzatorii(parintii) se pot prevala fara griji de zilele nelucratoare. Ideea este sa n-o mai intinda. Adica, sa mearga de indata la notarul la care s-a facut precontractul si sa inregistreze actele de vanzare. Una peste alta, trebuie sa faca urgent dovada intentiei de vanzare, ca sa nu intre cu adevarat sub nerespectarea clauzei. Oricum, inainte de a-i actiona in instanta, cumparatorii ar trebui sa-i notifice, sa le puna in vedere ca a trecut termenul - deci daca n-au facut asta, inseamna ca doar pluseaza.
Concluzie:
Sa mearga urgent la notar si sa depuna actele, si este greu de crezut
ca vreo instanta va da castig de cauza cumparatorilor pentru acele 2 zile de vacanta. Sa mearga inainte cu actele, ca sa poata dovedi ca vor sa vanda. Aia probabil vor sa traga de pret in jos, oricum au dat un avans deja. Nu cred ca sunt dispusi sa-si blocheze banii pana se judeca, doar forteaza nota.
PS.
Sunt escroci adevarati care procedeaza asa: cu complicitatea unuia de la Cadastru, semneaza pre-contracte la terenuri agricole retrocedate, unde stia ca e dificil sa faci masuratori cadastrale repede. Si traiesc bine-mersi din despagubiri...)
Marius Pernes
Pagina legislativa