Cum tinem un minidiscurs de rezonanta
sa zicem ca mesajul e obiectiv dar si subiectiv(nu e fixat-si chiar nu ar avea sens caci ar trebui sa fac edit la fiecare 5 minute) si chiar de l-as fixa degeaba caci de citit nu se poate,ideile fug mai repede decat cuvintele iar audienta e si nu e interesata de discurs - (audienta straina,necunoscuta cu multe prejudecati)una trebuie sa o elimin din start (roman)caci altfel nu ma asculta nimeni desi...insa nu voi spune ca sunt din Canada - dimpotriva...
Raspunsuri
Chuny spune:
Sper ca discursul super bun de care vorbesti e coerent, are frazele terminate si nu e plin de detalii inutile. Pt ca daca nu e asa iti vei plictisi audienta.
Eu zic ca daca e prea lung poti sa incerci sa-l faci mai scurt pt a putea captiva atentia ascultatorilor.
Sibylle saptamana 32
Nasterea ariciului junior Poze cu noi si Vladimir
smaranditza spune:
Primul pas este facut: discursul este interesant/"superbun" pentru tine; deci nu este ceva plictisitor, stil discursurile PCR-ului :)
Al doilea pas: trebuie sa-l faci interesant si pentru auditoriu. Adica, sa elimini detaliile inutile, cuvintele de prisos, divagatiile, si sa pastrezi "firul rosu"/ideea de baza a intregului discurs.
Citeste-l cuiva apropiat inainte (sau prezinta-l in liniii mari), sa vezi daca intelege unde vrei sa ajungi. Daca poti gasi o persoana critica, iti va fi de mare ajutor (vei sti unde incepi sa plictisesti, unde pierzi atentia auditoriului, unde intri in amanunte si explicatii inutile)
Al treilea pas: dupa ce ai facut ajustarile de rigoare, ai eliminat orice balast, ai renuntat la fraze si cuvinte de prisos, gaseste-i o introducere buna. Aceasta iti va fi de mare ajutor in captarea atentiei auditoriului. Nu stiu daca contextul iti permite sa incepi cu o gluma (bineinteles, care sa aiba o legatura cu ceea ce urmeaza sa spui tu acolo). Sau...o ilustratie din viata reala (ceva ff scurt, max. 2 minute).
Pentru mine momentul de "start" a fost intotdeauna foarte important. Daca reusesti sa "ii iei cu tine" de la inceput, e mai usor pe drum sa "ii pastrezi cu tine" pe parcurs.
Si in final: limbajul corpului si intonatia vocii, felul in care te raportezi si prezinti tu intregul discurs, contactul vizual cu auditoriul, sunt de o mare importanta.
Iti doresc succes!
adi_dalma spune:
Discurs???NUUUU
cel mai mult fac priza la public cei ce NU CITESC DISCURSUL.
Iaca politicienii nostrii ,,,, Basescu in general e capabil sa nu citeasca discursul ci sa priveasca in ochi asistenta.
Putini oameni te ignora cand ii privesti in ochi.
Trebuie sa te pui putin in pozitia auditoriului. Ce ai vrea sa auzi? Ce te ar enerva sa auzi (asta e f important, de multe ori oamenii asculta ce ii irita).
Apoi trebuie sa nu pari plictisita si sa nu para o rutina pt tine.
Cei mai buni oratori sunt cei pasionali ... exemple sunt multiple.
Trebuie sa i atri de partea ta si pe cat posibil sa vorbesti liber!!!!!!
Citeste i si daca vezi ca le piere interesul improvizeaza!!!
Daca sunt straini trebuie sa le starnesti curiozitatea printr un 'troc' intercultural...arata le ca ii sti si fa i curiosi sa te stie !!
Daca tu esti la o subsidiara a unei multinationale din Ungaria, vorbeste le despre respectul pentru tara lor, realizarile lor cultura lor...si apoi arata te fericita ca ii cunosti etc etc si apoi treci la subiect!
marius spune:
Un discurs bun este cel liber. Atunci cand stii ce ai de spus si stii cum sa comunici ceea ce ai de spus. Este ceva mai degraba nativ. Conteaza tonalitatea, dictia, tonusul, timbrul, postura si libera exprimare. Nu are sens sa discutam de subiect pentru ca acesta se presupune. Conteaza si timpul alocat pentru a-l utiliza eficient. Un discurs nu se citeste ci se rosteste. Intotdeauna. Nu discursul este de rezonanta si cel care il rosteste il face sa fie in rezonanta cu auditorul. De aceea am spus ca tine si de nativ.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Luna75 spune:
exact ce imi doream si de reusesc sa imi stapanesc si emotiile voi avea succes si normal ma intorc sa va spun mai ales ca am 2 saptamani pentru a ma pregati
iar de 1 minut doua depind multe ,mai ales ca e vorba de un auditoriu foarte diversificat si ce place la unu'sigur nu ar place la altul - si pentru a nu-o lungi fetele din Emirate sau care au trecut pe aici -stiu de ce!
oricum si ma pregatesc - incercarea moarte n-are - de nu le capteaza atentia treaba lor ...mai incerc ...sper ca o va face si Barack Obama
apropo o urmaresc zilnic pe Hillary si ma gandesc sa particip si eu la un curs din ala cu psihoterapeuti,experti ,cu promisiuni ....cine stie