Credinte,traditii,sau superstitii?

Credinte,traditii,sau superstitii? | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

Stiu ca sunt o serie de reguli nescrise care trebuie sa le respecte crestinii ortodocsi,acum, in Saptamana Mare.
Cred ca ar fi de mare ajutor daca acei forumisti care au dat dovada de credinta dar si de bun-simt ne-ar indruma in acest sens astfel incat sa nu cadem in derizoriu cu aceste "oprelisti" care mi-au dat programul peste cap.
In principiu eu cred ca aceasta saptamana este rezervata "curateniei"sufletesti si de aceea trebuie sa restrangem activitatile cotidiene;dar ce ne facem cand timpul de acum nu este acelasi cu cel de demult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

eu nu stiu de nici o regula, in afara ca trebuie sa postim mai aspru- daca se poate vineri post negru; ca trebuie mers la denii; cine nu s-a spovedit mai poate incerca saptamana asta, dar mai greu, sunt multe slujbe si preotii sunt ocupati.La mine e curatenie, am un program in care fac saptamanal cate o zona a casei- intr-o luna trec prin tot apartamentul facand curatenie in amanunt, asa ca n-am avut treaba cu asta. Mancare nu fac multa, fiindca nu avem musafiri si nu prea merge sa te indopi dupa post, fiindca pica greu, asa ca am zilele astea destul de libere. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Irina nu la curatenie ma refeream;suntem multi in casa si trebuie sa spal la 2 zile,sa calc,sa ingrijesc gradina.
Am vrut sa-mi ajustez niste fuste si stiu ca nu se coase acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chitzulica spune:

Sincera sa fiu, n-am auzit de asa ceva.
As inclina sa cred ca e doar o superstitie, nimic mai mult.
Nu stiu sa fie "reguli nescrise" sau oprelisti. Acum e tardiv probabil, preotii sunt foarte ocupati si obositi. Dar dupa Paste, mergi si intreaba duhovnicul sau pe preotul din parohia ta.

Eu stiu doar ca Vinerea Mare trebuie respectata (nu se face mancare, nu se spala, daca ai putere e bine sa tii post negru si sa mergi la Prohod). Atat! Sunt sigura in proportie de 95% ca ai voie sa cosi (bine, nu in Vinerea Mare care e zi de doliu) si ca e numai o superstitie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by b.nica

Irina nu la curatenie ma refeream;suntem multi in casa si trebuie sa spal la 2 zile,sa calc,sa ingrijesc gradina.
Am vrut sa-mi ajustez niste fuste si stiu ca nu se coase acum.

e prima oara cand aud de asta, o fi vreun obicei din popor. Eu zic sa-ti ajustezi linistita fustele daca e nevoie. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

E o saptamana in care asa cum am zis si Irina se merge la denii, se tine post mai aspru fara undelemn si fara otet, iar vineri post negru, trebuie sa ne rugam mai mult si sa traim in fiecare zi patimile Mantuitorului, sa "murim" o data cu el in ziua rastignirii pentru a putea invia o data cu el in ziua invierii. Fiecare face insa dupa puterile lui, dupa chemarea sufletului si a credintei lui. Sa moara patimile noastre si sa inviem intru virtuti si credinta!

In timp ce calci, speli si face ce trebuie pentru casa si familie poti cugeta mai mult la cele sfinte si poti trai impreuna cu Hristos rastignirea si patimile lui. Nu stiu cat tine de cele exterioare, foarte mult tine insa de trairea noastra interioara in aceasta saptamana.

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput