Cum sa-mi educ tatal...
Deja ajung la disperare,am ajuns la discutii foarte serioase si incinse cu tatal meu,din cauza fiicei mele,respectiv nepotica lui pe care o divinizeaza.Am avut o relatie de invidiat eu si tatal meu,ne intelegeam perfect,din priviri,din zambete si gesturi,niciodata in 30 de ani nu am ridicat tonul la el,l-am crezut D-zeul meu,si inca il mai cred,dar in ultimul timp,mai precis in ultimele 4 luni,viata la comun,ptr ca tata este in vizita la noi de obicei cate 6 luni pe an,a devenit un cosmar:motivul....fiica mea!!(ma repet)
Bebeluca are 16 luni,si deja este la varsta cand face,sau macar,ar vrea sa faca cu noi ce ii pofteste sufletelul,urla cand nu i se fac poftele,adica urcatul pe frigider,plimbatul cu caruciorul al papusiilor prin casa pret de cateva ore,caratul alimentelor din frigider prin toata casa,si sute de astfel de exemple.Cred ca eu si tatal ei avem destula rabdare,dar pe langa faptul ca lucram si cate 12-13 ore pe zi,avem un program foarte incarcat...in special eu,calcat,gatit,curat,spalat,etc etc
Tatal meu se asteapta de la noi,ca niciodata,subliniez,niciodata sa nu ridicam tonul la fetita,dupa ce ii explicam de 5 ori de ce nu este bine sa nu se mai dea cu capul de podea,sa nu-l mai bata pe saracul catel de ii smulge parul din cap si coada,de ce nu este bine sa alerge prin casa(cade si se loveste de te miri ce),apoi urla nu neaparat de durere,dar sa sarim noi la ea,si sa o tinem in brate cate 15-20 minute...samd
Daca bebeluka ne tranteste o palma din senin,ii explicam frumos ca asa ceva nu se accepta,la a doua palma deja ii ridicam putin tonul"Nu Brianna,mamii s-a suparat pe tine,imi pare rau,dar cateva minute va trebui sa stai la colt",sau ma rog,intr-un loc,sare tata cu gura la noi,ca nu asa se creste un copil,i se pare atat de amuzant ca Brianna este "foarte isteata",si in caz ca noi ripostam,raspunsul lui este ceva de genul"nu stiti sa cresteti un copil",sau"repede va plictisiti de copil",mai nou mi s-a spus"ca nu mai suport copilul"??!!
Intr-o seara,era trecut de ora 11 si Brianna ma tot punea sa-i dau magnetii de pe frigider,apoi sa-i pun la loc,cand deja eram extenuata i-am spus ca este ora de somn,este foarte tarziu,de mult ora trecuta de cand ar fi trebuit sa doarma,a inceput sa urle isteric,la care eu i-am raspuns ca nimeni nu este obligat sa-i accepte mofturile si figurile...Tata a iesit din camera lui urland la mine,ca eu am mofturi pe mine,ca nu asa se creste un copil,a smuls-o pe fata din bratele sotului meu,care intre timp a iesit si el din camera,si asa a inceput un scandal pe cinste.
Cand tatal meu este acasa cu fetita si sotul meu,o acapareaza,nimeni nu are voie sa o atinga,daca ea sta cuminte in leagan tata sare imediat langa leagan ca daca fetita vrea mai tare leaganul,deja devine exagerat.
Am discutat si cu mama mea despre acest aspect,mama fiind cadru sanitar,dar in primul rand mama,i-a explicat si mama de cateva ori,ca greseste,sa ne lase in pace sa ne crestem copilul cum vrem noi,dar degeaba,intelege pret de o zi,apoi la vechile scandaluri.
Niciodata nu ne-am atins copilul,foarte rar s-a intamplat sa ridicam tonul,probabil eu am tipat o data la ea,eram la capatul puterilor,fiind insarcinata in 4 luni,o sarcina cu foarte mari probleme,pe care am si intrerupt-o,probleme cu socrii,in fine,eram terminata si fizic si psihic.
Va sarut dulce,astept pareri!
Raspunsuri
Elise spune:
Lorenyy,
si fie-mea cam tot aceeasi virsta are. Am avut consiliu de familie cu ai mei si le-am spus cam care sint regulile dupa care imi cresc eu copilul, le-am si justificat, m-am dus cu bibliografie dupa mine - ca doar mama e profesoara.
Si regulile de bine de rau acceptate - acceptate, repet, pentru ca si ei aveau alta parere - vad ca deocamdata se respecta.
Am preferat sa ii conving in loc sa imi impun pct. de vedere, desi aveam dreptul, din simpul motiv ca ei altfel ar fi tinut-o pe a lor, cel putin cind nu sint eu de fatza si nu controlez.
Insa una din reguli este sa nu tipe la copil, alta e sa inceteze cu "NU e voie" - sa-i spuna pur si simplu cauza si efectul: daca sari din pat te lovesti, nu "nu e voie sa sari din pat"... etc. Ca intelege. Garantez eu ca intelege, ca imi cunosc copilul.
Iar daca e nervoasa, obosita sau are ceva care nu-i convine, sa vada ce... sa o intrebe, ca ea spune sau arata... etc.
In general bebelisa mea e un copil rezonabil, si poate par eu absurda dar cred ca toti copiii sint rezonabili daca prinzi tu, ca adult, modul de a interactiona. Daca cedezi nervos, accentuezi faptul ca "negocierile" se duc in fortza, eu urlu, tu urli... vedem cine castiga. E un cerc vicios. Copilul iti testeaza limitele dar in acelasi timp absoarbe informatia.
Deci sint de acord cu tatal tau ca daca te crizezi la copil nu e un mod fericit de a-l creste. Pe de alta parte, ar trebui sa aiba si cu voi aceeasi abordare: sa va explice argumentele lui, si probabil v-ar convinge ca procedati gresit. In orice caz, trebuie sa discutati voi, adultii, intre voi.
roxanal spune:
Loreny, eu sunt de parere ca ar trebui discutat foarte calm cu tatal tau si explicat ca este copilul vostru, si voi il educati
ca ii acceptati sfaturile si ca tineti cont de parerea lor, a parintilor, insa voi decideci tot in ceea ce priveste pitica voastra..un bebe la varsta asta testeaza limitele la greu, iar faptul ca in familie simte si stie ca cineva ii tine partea indiferent ceea ce face, o indeamna sa continue la nesfarsit..explica-i tatalui cat de mult rau ii face acest comportament, daca vrei scoate materiale de pe net si arata-i, convingandu-l ca intre voi nu exista nici un fel de competitie, cine iubeste copilul mai mult sau cine are mai multa grija de el..ci scopul vostru comun trebuie sa fie binele copilului, ceea ce nu s-ar spune acum..pur si simplu trebuie sa-l faci sa inteleaga marimea raului pe care il faceti impreuna acum...succes
MissParker spune:
Elise, ca intotdeauna la inaltime!
Felicia 31+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
corinadana spune:
Loreny atata timp cat locuiti impreuna cu ai tai nu prea ai ce sa faci, din pacate.
Elise parintii tai locuiesc cu tine? cand nu locuiesc cu tine le poti impune ce reguli vrei...
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
Idaira spune:
Nu cred ca trebuie sa-ti "educi" tatal,deja e prea tarziu pt asta si nici nu cred ca vrei asta,vrei doar sa-ti educi copilul dupa regulile tale si atit...Acuma ideea e ca munciti prea mult, dupa atitea ore de munca+ ce mai trebuie facut in casa, ajungeti epuizati atit fizic cit si psihic,rabdarea e si ea in pioneze si asta repercuteaza atit asupra copilasului cit si asupra celorlalti.
Bunicul banuiesc ca e pensionar si ca orice adevarat bunic o dragaleste de numai poate,cum cred ca a facut si cu tine la rindul tau.Lasa-l sa se bucure de nepoata lui ,mai ales ca e doar in vizita si are tot timpul din lume si se simte mindru de nepotica lui! Cu siguranta ca ve-ti ajunge la un compromis ,mai ales ca relatia dintre voi e una bazata pe iubire,ceea ce e cel mai important!!
Cautind o bucatica de viata
ruxij spune:
Eu tin cu bunicu'. Nu mai tipati la copilul de 1 an si 3 luni si mi se pare cam devreme sa o pui la colt. Trebuie doar sa stai cu ochii pe ea si sa ii distragi atentia la varsta asta. Nu intelege. Da, e greu, dar asta e. Cu pusul la colt, pe la 2 ani. Cand se da cu capul de podea trebuie ignorata, altfel se mai da, dc. asa va atrage atentia. Si fi-miu se dadea cu capu de podea si nu ma uitam la el, desi imi era greu. Cand a vazut ca nimeni nu se agita, a incetat. Nu se da ea incat sa isi sparga capul, stai linistita.
Lorenyy spune:
Hm...m-ati pus pe ganduri,dar tot tind sa cred ca nu m-am facut destul de inteleasa...O singura data s-a intamplat sa tip la fiica mea,atat de rau mi-a parut apoi,in rest suntem foarte intelegatori si blanzi cu ea,de fiecare data ii explicam de ce nu este bine sa faca asta sau aia,niciodata nu spunem"NU" fara nici o explicatie,o aplaudam si laudam de fiecare data cand face ceva de care sa fim mandri,o tratam cateodata ca pe un adult,vorbim cu ea foarte mult,facem atat de mult cat credem noi ca este bine.Tatal meu din contra,cat am fost micute eu si sora mea,a fost un tip foarte dur,exagerat,nu-mi amintesc vreodata sa fii purtat o discutie pe ton calm cu noi,totul se termina cu bataia si tipete...Acest fapt ma si deranjeaza enorm,ptr ca stiu cum am fost noi crescute si tratate,si dintr-o data,eu sunt cea rea si imposibila,el stie mai bine ce este bun ptr copilul meu.Cum v-am scris si inainte,incearca sa-l tina pe tatii departe de fiica noastra,si credeti-ma pe cuvant fetelor,tatii este aproape perfect cand este vorba de ea,ma pot baza pe el,plec cateodata cu orele de acasa,el o culca,o schimba,o scoate afara,ii da mancare,niciodata nu ma suna sa-mi ceara parerea,sau sa-mi ceara sa ma grabesc,sta cu ea ore in sir si se joaca,ii citeste,deseneaza,ma si mir cateodata de unde atata rabdare!Cand tatal meu vine acasa,atunci totul se da peste cap,pur si simplu nu o mai lasa din brate,daca tatal ei vrea sa o schimbe sare tatal meu cu gura pe el,sa o lase in pace,ca are el grija de totul.De multe ori sotul meu pleaca din casa la prieteni,ptr ca se simte in plus,si asta il deranjeaza enorm de mult!"Nu-mi pot atinge copilul",dar niciodata nu mi-a spus cu rautate,tot el ma linisteste cand vede ca ma enervez pe tatal meu,ptr ca,pur si simplu,tata,parca incearca sa ne indeparteze de copilul nostru,este paranoia deja!Cu cateva zile in urma,ne-a certat ca am tinut copilul in parc 3 ore,nu este permis ca un copil de varsta ei sa stea mai mult de 30 min??!!!
Nu stiu ce sa mai zic,am discutat cu tata de zeci de ori acest subiect,am vrut sa-l iau cu mine la pediatrul Briannei,dar a sarit ca si ars de suparare,mi-a spus ca el stie mai bine cum se creste un copil!
Am uitat sa va spun ca noi avem bona la fetita 8 ore pe zi,si chiar D-nei i se pare putin cam deplasata reactia tatalui meu,si de aceea am decis ca de sapt viitoare sa lucrez jumatate de norma,probabil cu timpul se va schimba si atmosfera tensionata din casa...
Va sarut!
corinadana spune:
Nu puteti sa nu mai locuiti cu parintii tai?
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
ruxij spune:
Da, de ce trebuie sa locuiti cu tatal tau? Aceste diferente de abordare sunt inerente si eu zic sa il suporti pana pleaca, daca ai nevoie de el. Dar daca ai si bona, ce iti trebuie tata? Si in plus sa mai lucrezi si tu cu juma de norma... Atatia oameni pe capul unui singur copil, e exagerat.