concediu studii sau fara plata functionar public,
am si eu o dilema care risca sa se transforme in trilema :)... A facut terorista 2 ani in februarie, mi-am reluat activitatea si as vrea sa iau concediu de studii, sau unul obisnuit fara plata, am nevoie neaparat o saptamina in mai si 2 saptamini la sfirsit de iunie... la mine la institutie mi-au zis ca nu imi da concediu de studii decit daca fac pe specialitatea mea (nu e cazul meu), iar in cazul celui fara plata iar mi-a zis ca nu am dreptul, sau in orice caz numai cu acordul sindicatului si numai daca vrea conducatorul institutiei. E legal ????
se poate aplica sau nu urmatoarea prevedere legislativa ?
HG nr. 250/1992
privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica,
din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare
"...
CAP. 4
Concediul fara plata
ART. 25
(1) Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamint superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cit si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamint superior, curs seral sau fara frecventa;
b ) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentare la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in virsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; in acest drept beneficiaza atit mama salariata, cit si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
b ) tratamentul medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cit acestia se afla la tratament in strainatate - , in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decit cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.
ART. 26
(1) Pe durata concediilor fara plata, persoanele respective isi pastreaza calitatea de salariat.
(2) Concediile fara plata acordate in conditiile art. 25 alin. (1) lit. a) nu afecteaza vechimea in munca.
..."
ajutati-ma cu un sfat, va rog.
multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Asa cum ai specificat tu AI dreptul iar ei au OBLIGATIA de a acorda la simpla cerere concediu fara plata in baza art. mentionat de tine pentru sustinerea examenelor de an universitar daca nu esti la foma de invatamant de zi - nu ai specificat. Nu are relevanta specializarea nu trebuie nici un acord al nici unui sindicat (ce gogomanie!!!).
Tu faci cererea iei un exemplar cu numar de inreg.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
ilincalif spune:
multumesc, Marius. Ce ne-am face fara tine ?
Intr-adevar nu urmez cursuri la zi, ci la id... Problema mea e ca in mai am nevoie de 5 zile, dar pentru cu totul altceva (o situatie personala), sesiunea de examene e in iunie si toti de la servici stiu acest lucru. Si oricum mi se pare mai corect din partea mea sa cer in mai fara plata si in sesiune concediu de studii.