Cartea de munca la plecare din tara
Am urmatoarea situatie: plec din tara pt timp indelungat si acolo nu am inca un job. Aici am lichidat cu fostul loc de munca (art 55, lit b) si nu stiu ce e de facut cu cartea de munca? care ar fi solutiile? SI e vreo problema daca nu am continuitate in munca (ma refer la pensie)? Si ce probleme pot aparea, daca ma puteti lumina si pe mine va rog!
Multumesc!
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)
Raspunsuri
danat spune:
Nu ma poate ajuta si pe mine nimeni? :-(
marius spune:
Pai daca nu ai continuitate nu ai vechimea necesara pt pensie , nu ai asigurarile corespunzatoare pentru intervalul pe care il amintesti. Ca si cum ai sta acasa. Scurt nu merge pensia nu merge nici o asigurare, nimic.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
danat spune:
Multumesc Marius! Inca ceva pt ca nu am o idee completa in cap: acum legea cum e in privinta continuitatii pt pensie? Cum afecteaza o intrerupere pensia? In ce sens? Ca eu una sper sa imi gasesc de lucru acolo unde voi pleca, insa sunt realista ca nu va fi f repede posibil, de aceea nu stiu cat va fi aceasta intrerupere...
Ai idee cum se poate proceda in cazurile de acest fel?
Sunt destui romani in aceasta situatia, nu stiu unde sa ma interesez cum se procedeaza.
marius spune:
Poti evita o astfel de intrerupere daca ai pe cineva in tara. In prezent orice persoana isi poate face contract direct cu Casa de pensii. Isi stabileste suma pentru care doreste sa se asigure. Pe baza contractului va face plata cotizatiilor si implicit i se va forma in continuare fondul de pensii si anii minim necesari. Desigur trebuie sa fie cineva care sa faca plata periodic tu nefiind in tara. Si desigur vor trebui acei bani platiti. Dar este perfect valabil si sunt destul de multe persoane care au astfel de contracte private direct cu Casa de pensii. Cel mai bine este sa te interesezi la CAS si sa vezi care suma iti convine din punct de vedere al posibilitatilor de plata(cotizatiilor).
Marius Pernes
Pagina legislativa
danat spune:
Multumesc din nou Marius! Insa insist, referitor la varianta cealalta, daca nu platesc nimic, aceasta perioada de intrerupere (care nu stu cat de mica sau mare va fi) dauneaza pensiei? In ce fel? Ca vechime banuiesc ca se va considera cea efectiv lucrata, insa continuitatea MAI are importanta in zilele noastre?
Si daca da, la ce conteaza continuitatea?
marius spune:
Nu conteaza continuitatea. Conteaza cat ai platit ca si bani si ca si timp.
Marius Pernes
Pagina legislativa