C fara plata afecteaza intrarea in CIC?

C fara plata afecteaza intrarea in CIC? | Autor: Nickynick

Link direct la acest mesaj

Am inteles ca pentru a intra in concediul de intretinere copil, nu trebuie sa ai zile concediu fara plata.Eu m-am angajat in noiembrie la o fabrica de confectii.De pe 24 decembrie pana pe 2 ianuarie inclusiv, a fost Vacanta de Craciun, perioada cand fabrica a fost inchisa.Mie aceasta perioada mi-a aparut pe statul de plata ca zile concediu fara plata , pentru ca nu aveam vechime suficienta sa beneficiez de concediu platit.Acum, de Pasti se aude ca o sa fie aceeasi situatie:de pe 28 aprilie pana pe 4 mai va fi vacanta de Pasti si tot concediu fara plata va fi trecut pe statul de plata, pentru toata lumea.In ce fel ma poate afecta cand voi intra in CIC?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

1. Ai facut TU cerere de concediu fara plata pt acele perioade?? Daca nu, este ilegal cum v-au pontat! Aveati dreptul sa fiti platiti, astfel:

"Contract nr. 2895 din 29/12/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007
Intrare in vigoare: 29/01/2007
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010

Art. 43. (3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea relu#259;rii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporar#259; a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata."

Ce inseamna "nu aveam vechime suficienta sa beneficiez de concediu platit"?? Ce fel de concediu platit, care sa aiba nevoie de vechime?

Poate nu are importanta, dar poate deveni riscanta aceasta practica, pt ca poti, intr-adevar, avea intrerupere cel mult jumatate dintr-o luna si chiar o data mai mult de jumatate de luna, dar trebuie sa socotesti foarte atent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nickynick spune:

ok Rozi..am inteles..Intrebarea e ce pot face acuma...peste o saptamana, unitatea iar se va inchide...de data asta pentru inca o saptamana(Vacanta de Pasti) si toata lumea va fi trecuta cu zile concediu fara plata..Asta e politica firmei, pentru la nivel de management se gandeste ca toata lumea sa-si ia concediul de odihna odata..in august..pentru o luna intreaga.Normal ca nici mie nu-mi convine asa..dar ce pot face?
de ex, cand ma simt rau si nu pot merge la servici, sunt obligata sa-mi iau un medical.pentru ca daca m-as invoi o zi-doua de la servici, as fi trecuta pe statul de plata concediu fara plata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Trebuie sa te asiguri ca in fiecare luna ai cel puitn jumatate din nr zilelor lucratoare lucrate (sau in concediu medical, sau in concediu de odihna). O singura data se admite mai putin de o jumatate de luna lucrata, dar e bine sa nu ajungi la situatia asta extrema.

Mergi la inceput