Cum acordam primul ajutor in accident auto??
Buna,dragelor,
Ma uitam aseara la stiri si am vazut o tipa,undeva in Drumul Taberei care lovise o tanti pe trecerea de pietoni.Si nu stia incotro sa o ia..ce sa-i faca.
Si eu conduc..si ma gindeam,in locul tipei,ce as fi facut?M-am verificat apoi pe internet.Am si scapari.
http://www.scoalasoferi.ro/primul_ajutor2.html
Voi cum ati proceda intr-o astfel de situatie?
Raspunsuri
Annie80 spune:
de obicei se invata si cand faci scoala de soferi, La sala. din pacate stiu ca acum vreo 6-7 ani nu era prea populara, Sala....Din pacate!!!
------------------------
Someone's pleasure is another's pain!
Alergic at stupidity.
maminuta spune:
Draga mea Annie,aici sala nu mai e cum stiai...
Eu spre exemplu tot ce stiu pe zona asta am invatat dintr-o scoala de cruce rosie.Cind am dat examenul de permis,am citit citeva chestii din lege.Dar crede-ma ca nivel extrem de redus de informatie era si acolo.
dana d spune:
Normal ar fi sa se invete pe undeva, si mai ales la scoala de soferi. Eu nu am invatat nimic despre primul ajutor si nici la examen n-am avut intrebari despre asta.
Acum una e sa stii sau sa nu stii ce sa faci si alta e cat sange rece ai si prezenta de spirit. E foarte posibil sa stii ce ai de facut dar sa te pierzi cu firea si sa te sperii si degeaba stii sau poti sa nu prea stii dar sa fii tare si sa poti lua masuri folositoare pentru salvarea unei vieti.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
Sheannamp spune:
quote:
Initial creeata de maminuta
Buna,dragelor,
Ma uitam aseara la stiri si am vazut o tipa,undeva in Drumul Taberei care lovise o tanti pe trecerea de pietoni.Si nu stia incotro sa o ia..ce sa-i faca.
Si eu conduc..si ma gindeam,in locul tipei,ce as fi facut?M-am verificat apoi pe internet.Am si scapari.
http://www.scoalasoferi.ro/primul_ajutor2.html
Voi cum ati proceda intr-o astfel de situatie?
Eu am un singur raspuns (de altfel o sa citesti si in paginile de mai sus ca este primul gest care se face in caz de accident sau orice situatie care necesita prim ajutor): chemi cat mai repede Ambulanta, apeland 112.
Riscul sa produci mai mult rau (temuta fractura cervicala care poate aparea daca victima este mobilizata inainte ca gatul sa fie fixat de acel guler precum si alte efecte negative) este mai mare decat beneficiul pe care il poate avea victima de la cei care sunt prin preajma.
Apoi, resuscitarea cardio-pulmonara cu greu poate fi facuta de o persoana specializata daramite de cineva neantrenat in acest sens.
Daca stau sa ma gandesc, singura situatie in care poti face cu adevarat un gest salvator este sangerarea, acolo, mai ales daca este vizibila sursa poti sa faci diferenta intre viata si moarte incercand prin toate mijloacele (de obicei trebuie facut un pansament compresiv, din orice tesatura curata ai la indemana) sa o opresti sau, macar, sa o limitezi.
Alta situatie este inecul, acolo, respiratia gura la gura poate salva viata, daca nu exista altcineva antrenat in acest sens in zona.
atunci cand exista un incendiu sau o posibila intoxicatie cu monoxid de carbon, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa incerci sa deschizi zona inchisa in care s-a produs respectivul accident.
In nici intr-un caz nu trebuie sa intri in perimetrul respectiv inainte de persoanele calificate sa faca asta, nu faci decat sa cresti numarul victimelor.
O alta manevra extrem de utila dar pe care multa lume nu stie sa o faca corect este manevra Heimlich in caz de inhalare de alimente sau corpi straini in trahee. Se poate face cu victima in picioare sau culcata. Ideea e sa apesi scurt si foarte brusc, cu putere, chiar in locul unde se termina sternul (sub apendicele xifoid). Se poate repeta dar daca nu e eficienta si pacientul incepe sa numai fie constient mai bine incepi sa ii faci respiratie gura la gura decat sa continui sa il apesi.
Ar fi multe de spus dar cel mai bine e sa te antrenezi pentru a avea prezenta de spirit sa suni cat mai rapid la Ambulanta. Acest lucru intr-adevar poate salva viata.
Multa sanatate si sa nu ai nevoie niciodata de aceste cunostinte!