Cum ati scapat de claustrofobie ?

Cum ati scapat de claustrofobie ? | Autor: mariamunteanu

Link direct la acest mesaj

Ii rog pe cei care au suferit de aceasta fobie si pe cei care au cunostinte practice despre asa ceva, sa-mi impartaseasca din experienta vindecarii acestei fobii.

Multumesc,
Maria

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Eu nu am scapat....

Lorellay 7+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns briza_marii spune:

Nici eu....Si la cum se circula acum sunt obligata sa merg cu metroul. E un adevarat chin pt mine! Mai ales la pasajul dintre unirii I si II. Stau intr-un colt pana trece lumea si apoi "ma bag" si eu. Din pacate in ultimul timp, pana trce valul de oameni, deja soseste un alt metrou cu un alt val de imbulzeala.
Stiu ca nu te ajuta cu nimic postul meu, dar vroiam sa iti spun ca stiu f bine prin ce treci.

briza_marii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anyella spune:

Nici eu nu am scapat dar evit locurile unde am avut crizele:solar,spatii aglomerate,lifturi.

Aniela

Edit: contrar ceea ce se spune ca e bine sa te confrunti cu fobia eu nu repet experientele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

si eu am o forma usoara, nu imi plac locurile aglomerate, lifturile, spatiile stramte. nici nu stiu daca exista terapii, probabil ca sunt, dar poate pentru formele mai grave.
am acasa o sera cu flori, aduse din afara si cultivate de mine, imi place ce fac, imi da senzatia ca sunt intr-un loc deschis. nu am avut pasiune pentru cultivat flori, dar am vazut in starinatate ca altii au asa ceva si m-am gandit ca ar fi bine sa am si eu, caci imi plac florile si vad ca este un mijloc bun de relaxare si destindere.

mariamunteanu, incearca sa faci ceva care sa te ajute sa uiti de aceasta fobie, intr-un spatiu deschis, cu multa lumina, ideal ar fi in gradina, daca ai asa ceva....
sper ca altii au solutii mai bune....

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Este claustrofobia o fobie atat de rara incat sa nu aiba nimeni experienta vindecarii/ameliorarii ei ? Se pare ca da.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns levantzoi spune:

Defineste mai bine: ti-e teama de spatii inchise, sau doar de aglomerari umane? De exemplu, te simti bine pe un stadion aglomerat?

Daca e vorba de spatii inchise - exista si spatii inchise in care te simti bine?

Fereastra te ajuta?

Ai descoperit singura asta? Cand? Cu ce ocazie?

Din punct de vedere etologic, fobia este o "infrangere" a instinctului si a comportamentului biologic dat. "Inchis" sau "deschis" nu sunt notiuni clare si nici modul de abordare nu poate fi unitar.

O pisica o vei duce cu ochii acoperiti in metrou, daca vrei sa nu se streseze, pe cand un caine il vei duce, dimpotriva, cu simturile cat mai expuse.

Spatiile inconjuratoare se abat mai mult sau mai putin de la "modelul" nostru innascut de mediu de viata, asa ca e bine sa determini care sunt caracteristicile spatiului care iti dau sentimentul de nesiguranta, nu sa te marginesti la a spune "spatiu inchis" si "claustrofobie".

?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns levantzoi spune:

Pana la raspunsurile tale, pentru a-ti da totusi o idee cam despre ce e vorba, iti zic cate ceva din psihoterapia clasica:

De obicei, terapeutii recomanda 3 metode:
a) imersia totala (infrunta-ti fobia pana iti dai seama ca nu te afecteazz)
b) expunerea tereptata la obiectul fobiei (deconditionare)
c) exemplificare (privesti la altii cum infrunta aceasta fobie).

In afara de acestea, exista o metode de terapie prin cunoasterea comportamentului ("cognitive behavioral therapy" - cbt) care se poate face sub asistenta terapeutului sau de unul singur (exista si programe de calculator pentru asta...).

CBT dureaza 2-6 luni si e destul de laborioasa, insa de succes.

Nu stiu sa faca cineva asa ceva in Romania, din pacate. Nu stiu eu, dar poti cauta.

Psihologia clasica si etologia sunt aici de acord: claustrofobia (si orice fobie de fapt) sunt deviatii comportamentale (NU boli!!!), ce au fost dobandite prin intarirea raspunsului la stimului, in timpul vietii.

Din ce date mi-ai dat cam atat pot spune. Daca vrei sa imi zici mai multe, mai analizez. M-am grabit sa-ti zic cate ceva, cat de cat, ca nu stiu cat mai pot sta la calculator azi-maine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Levantzoi, iti multumesc foarte mult pt.raspunsuri.
Sa-ti explic in ce anume consta fobia mea: nu suport spatiile inchise din care este posibil sa nu mai pot iesi - de ex. lifturi, metrou (mai ales cand se opreste cateva secunde intre statii), avion (pana sa decoleze). Daca in spatiul inchis e si multa lume, e cu atat mai rau.

Spatiile deschise, chiar si cele aglomerate, nu ma deranjeaza.

Ce intelegi prin spatii inchise in care ma simt bine ? In principiu cand stiu ca pot iesi de acolo, ma pot simti ok.

Am descoperit singura - la inceput in lift, apoi in avion si in cele din urma si in forma cea mai dura, in metrou.

Continui cu raspunsuri la cel de-al doilea mesaj al tau.
La cele 3 metode de terapie prezentate de tine as reactiona cam asa:
a) imersia totala - am incercat pana cand a devenit insuportabil; de atunci, evit acele situatii.
b) expunerea treptata la obiectul fobiei - incerc .
c) exemplificare - nu cunosc pe nimeni care sa-mi ofere acest exemplu.

De o luna am inceput psihoterapie cu o psihanalista. Imi place si simt ca-mi ajuta in alte privinte, dar nu ma indruma. Mi-a spus ceva ce si eu am inteles, ca aceasta fobie isi are radacinile in copilaria mea in care am avut intr-adevar probleme (separarea de mama, un tata f autoritar si coleric etc).

Nu stiu daca are importanta, dar iti spun ca nu am fost niciodata blocata intr-un spatiu inchis.

Astept cu nerabdare si alte pareri de-ale tale.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KULTA spune:

Buna,
Sunt claustrofoba si inca nu am intilnit pe cineva sa se fi tratat de aceasta fobie. Problema mea este ca sufar si de ARAHNOFOBIE. ARAHNOFOBIA MA OMOARA. Nu suport sa ating nici POZE cu paianjeni. Cele mai mari cosmaruri sunt cu mine inchisa intr-un tub care se ingusteaza, iar la ambele intrari ale tubului sunt paianjeni. Credeti ca se poate si mai rau?

Mergi la inceput