Alternativa la teflon. Ce? De unde? Cat?

Alternativa la teflon. Ce? De unde? Cat? | Autor: danielag

Link direct la acest mesaj

Vin si eu cu o intrebare. (Am cautat si prin arhive, dar n-am gasit un subiect similar). Stiti o alternativa la tigaile de tefon? Ma intereseaza ceva anti-aderent. De preferat sa mearga si pe foc deschis (adica pe ochiul aragazului, nu doar la cuptor). Am cautat si pe net si am citit ceva de vasele Le Creuset, dar nu cred ca pot sa le gasesc in Ro. Sau poate sunt, dar nu am auzit eu de ele.

Eu am acum o tigaie adanca de teflon, o folosesc destul de des pentru legume si pentru carne de pui. Totul cu foarte putin ulei. E foarte buna, ca nu se lipeste si se face mancarea foarte repede, dar vreau sa stiu daca am o alternativa la teflon.

Va rog, orice informatii sunt binevenite.

Multumesc anticipat,

Daniela

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Fonta! Cu cit este mai mult timp folosit, cu atit un vas de fonta devine mai antiaderent, cu conditia sa nu fie spalat dupa fiecare folosire, ci doar sters. Anume straturile de grasime adunate pe vas de-a lungul timpului formeaza acel strat antiaderent.
Apropo, vasele Le Creuset sint taman din fonta.

------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=29" target="_blank">meditind pe umarul lui tati
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alison spune:

si care sunt vasele din fonta?cele care sunt cofectionate si de con-nationalii nostri de etnie rroma?in magazine cred ca am vazut ,dar cu email pe ele.alea or fi?ca-mi facuse si mama cadou unul aku j'de ani si l-am aruncat...nu prea il foloseam si ii ciobisem si din email.

alison,mami de simonhttp://b3.lilypie.com/ouVHp2.png
www.desprecopii.com/POZECONCURS/upload/Clipe%20de%20viata%202007/primadatalamare.jpg" target="_blank">primadatalamare ,pag.35
www.desprecopii.com/POZECONCURS/upload/Clipe%20de%20viata%202007/fulgii.jpg" target="_blank">fulgii ,pag.21

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Natalia, poti detalia putin, te rog? Cum adica "sa nu fie spalat dupa fiecare folosire, ci doar sters"? Inteleg ca fonta ar fi neemailata in cazul asta. Dar tot nu prea inteleg cum vine partea cu stergerea si doar atat.

Dar o tigaie care e anti-aderenta de la inceput (si nu trebuie sa o "pregatesc" intr-un fel) si n-are teflon, nu stiti?

Am uitat sa va spun ca am si o craticioara de inox, inalta, cu fundul dublu, am fost foarte incantata cand am cumparat-o. Nu are "coating" de teflon, cum se mai practica acum. Dar se lipeste rau mancarea in ea. Nu pot gati legumele cu doar un strop de ulei. Trebuie sa le pun apa si in cazul asta se fierb si devin moi, in loc sa ramana putin crocante ca in tigaia de teflon.

Asa ca va mai astept cu sugestii. Multam inca o data.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Varianta ar fi steamer-ul (aparatul cu aburi), in care se poate praji fara grasime, numai ca e electric, nu se poate folosi la aragaz. De asemenea, exista niste gratare speciale care se monteaza pe ochiul aragazului sau grill-ul electric.
In loc de tavi de chec teflonate eu folosesc tavile de silicon.

God, if I can't have what I want, let me want what I have.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Daniela, uite ce scrie in wikipedia: Because ordinary cookware cleaning techniques like scouring or washing in a dishwasher will remove or damage the seasoning on a bare cast iron pan, these pans cannot be cleaned like most other cookware. Some cast iron aficionados advocate never cleaning cast iron pans at all, simply wiping them out after use, or washing them with hot water and a stiff brush. E vorba de un proces, numit "seasoning" in engleza (nu stiu care e echivalentul in romana), care contribuie la formarea stratului antiaderent si la impiedicarea patrunderii fierului din vase in mincare. Si ca acest strat sa nu fie distrus, se recomanda sa se spele cu apa fierbinte, fara detergent (am uitat sa precizez asta in mesajul precedent) sau sa se stearga pur si simplu. Unii considera ca grasimea ramasa pe vas se rincezeste si prefera sa-l spele temeinic, dar in acest caz e nevoie de un nou "seasoning". Mai multe informatii despre fonta gasesti aici.
Despre inox stiu ca se lipeste mincarea ca naiba de el, ma refer anume la produse prajite.

Alison, nu sint la curent cu ce produse vind conationalii nostri de care zici. Mama mea are o tigaie de fonta, nu e emailata, in schimb e foarte grea. E o tigaie ruseasca, veche.

Candy, in steamer produsele ies fierte, nu prajite, chiar si fara grasime. Mai aproape de gustul celor prajite sint produsele coapte in cuptor sau facute pe gratar.

------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=29" target="_blank">meditind pe umarul lui tati
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Fetelor, multumesc pentru info . O sa mai caut si eu pe net. De vasele Le Creuset ce stiti? Le gasesc in RO?



Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Trebuie sa spun ca am aruncat de mult gratarul din fonta si tigaia neagra a lui maica-mea... si acum imi pare rau...
Mai citisem pe undeva cat de periculos e teflonul deteriorat (este cancerigen)... si toate tigaile / vasele mele din teflon sant zgariate mai mult sau mai putin... chiar nu stiu ce sa fac... asa ca urmaresc subiectul vostru ! M-ar interesa si pe mine acele vase Le Creuset

Ingrid si Cristi 5 ani si 1 luna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Si le creuset se lipesc ca's fonta emailata. La fel si fierul sau inoxul oricit de finisate ar fi. Numai teflonul e antiaderent. Si pe mine ma intereseaza subiectul si am gasit numai un anumit tip de cratita cu thermalon http://kitchen-dining.hsn.com/greenpan-6-piece-nonstick-cookware-set_p-3570071_xp.aspx?webm_id=0&web_id=3570071&sf=qc&attr=4808&ocm=qc|2117|4808&prev=hp!sf!2117!4808#product_tabs.
Thermolon-ul e un compozit ceramic singurul dubiu pe care il am e compozitia nano (in principiu in chimie ce e mic nu stii unde poate ajunge).
Cica e mai sanatos sa prajesti intr-o lingura de ulei intr-o cratita de inox sau emailata decit fara ulei in teflon.
Altfel se pare ca teflonul la temperaturi mici sau daca nu e zgiriata suprafata ar fi OK,
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns i_ulia spune:

eu am de la le creuset Bräter oval (nu's cum ii zice in romana). E genial pentru friptura. Eu mai intai rumenesc carnea, care la incepu se lipeste, dar cand e rumenita se dezlipeste singura. Scot carnea, calesc legumele si impreuna le bag la cuptor. Sunt tare multumita de el. Probabi ca de Craciun ne vom lua si o tigaie de la ei. In Romania am vazut la IKEA o imitaie dupa le creuset, dar nu stiu sa iti spun cat de bune sunt. Oricum nu erau foarte scumpe, asa ca ai putea incerca cu o tigaie mica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

eu m-am resemnat :)) folosesc doar vase inox 18/10 . Metoda mea ca sa nu se lipeasca mancarea( prea tare) e sa incalzesc tigaia si uleiul inainte de a adauga legumele. (in momentele in care frec la tigaie ma gandesc cu optimism ca-i mai sanatos asa :)))

Mergi la inceput