program redus pentru proaspetele mamici

program redus pentru proaspetele mamici | Autor: xelanoimis

Link direct la acest mesaj

Am inteles ca pot beneficia de program de lucru redus daca ma intorc la serviciu inainte ca baiatul meu sa implineasca 2 ani.
Cum trebuie sa sune cererea respectiva si ce act normativ trebuie sa mentionez?
E valabila pe toata perioada celor 2 ani si obligatorie si la firme private?

Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adelaki spune:

quote:
Initial creeata de xelanoimis

Am inteles ca pot beneficia de program de lucru redus daca ma intorc la serviciu inainte ca baiatul meu sa implineasca 2 ani.
Cum trebuie sa sune cererea respectiva si ce act normativ trebuie sa mentionez?
E valabila pe toata perioada celor 2 ani si obligatorie si la firme private?

Multumesc

poti sa iti reduci programul de lucru cu 2 ore, fara micsorarea salariului, pana face copilul un an - eu asa stiam. cele 2 ore sunt pauze pt alaptat - teoretic - e posibil ca firma sa iti ceara adev de la medic ca alaptezi, am auzit ca se mai practica.

Adela si bebe Darius (7.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laureta spune:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca

Art. 17

(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, īn cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cāte o ora fiecare. Īn aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-īntors de la locul īn care se gaseste copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi īnlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.

(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ īn timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)Īn cazul īn care angajatorul asigura īn cadrul unitatii īncaperi speciale pentru alaptat, acestea vor īndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare īn vigoare.

Laureta bb2si galusca Inisa(10 iunie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xelanoimis spune:

Am gasit si un articol in Contractul colectiv de munca la nivel national pe 2007-2010
ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se
poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.

Daca n-am contract la nivel de unitate se aplica oare in cazul meu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Daca voi nu sunteti angajati pe baza de contract, ci esti , de exemplu functionar public cu statut special (aveti legislatie speciale care reglementeaza acitivitatea voastra), nu o sa ti se aplice prevederile contractului colectiv national. Asa am patit si eu. Si am beneficiat de program redus, cu adeverinta de la dr ca alaptam, pana cand copilul a implinit un an. Baza legala au mentionat-o parca fetele mai sus.

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelaki spune:

quote:
Originally posted by xelanoimis

Am gasit si un articol in Contractul colectiv de munca la nivel national pe 2007-2010
ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se
poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.

Daca n-am contract la nivel de unitate se aplica oare in cazul meu?

contractul colectiv de munca la nivel national se aplica tuturor angajatorilor. numai functionarii publici au alt regim.
am citit acum contractul, ai dreptate, e o prevedere fara legatura cu alaptatul!!

Adela si bebe Darius (7.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m_monique spune:

eu tocmai m-am intors la serviciu.
cand am facut cererea de revenire la serviciu, am specificat ca vreau si program de lucru redus. mi s-a aprobat fara probleme.

Andrei (16.12.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xerxe2005 spune:

Si eu m-am intors la lucru si cei de la personal mi-au dat un model de cerere pentu reducerea programului de lucru cu doua ore Daca nu imi dadeau ei cerere tip, nu era nici o problema daca o scriam de mana dupa cum ma pricepeam.
Au trimis cererea la director si apoi personalul mi-a transmis o instiintare ca unitatea imi acorda program redus cu doua ore (la libera intelegere cu seful direct - adica sa la iau dimineata sau la plecare) pana imlineste copilul 2 ani Fara adeverinta medicala, fara explicatii daca alaptez sau nu. Mentionez ca lucrez intr-o regie autonoma de interes national, adica la stat, dar nu avem statut de functionar public.

http://community.webshots.com/album/562909226aMvwbo?vhost=community

Mergi la inceput