Ajutati`ma va rog!
Am aflat ca am carte de munca de pe data de 20 februarie anul curent si ca sunt trecuta precum lucrez jumatate de norma cu 250 de lei noi,ceea ce este total neadevarat. Eu lucrez de dimineata de la 8 pana seara la 5:30 cateodata ma apuca si 6 pe 450 de lei noi. Cand i-am intrebatpe patronii mei au zis ca sunt trecuta asa pentru ca nu am studii,si eu am aflat adevarul..sunt trecuta asa ca sa nu plateasca ei impozit mult la stat.Daca ma duc sa le spun asta ma da afara sigur ,..ca nu am decat 1 luna lucrata la ei legal..ce ma sfatuiti sa fac? pentru ca am si eu nevoie de o rata sa fac la banca sau poate raman gravida si vreau sa beneficiez de banii aceia si nu pot daca nu am trecut in cartea de munca ca lucrez norma intreaga.Nu se uita nimeni la mine daca vede ca eu am trecut pe cartea de munca 250 de lei. Cum pot sa fac sa ii conving sa faca in asa fel incat sa imi fie bine si mie,nu numai lui? ei au vreo obligatie fata de mine? pe contractul care l-am semnat scria ca sunt angajata pe perioada nedeterminata.Asta inseamna ca ma poate da afara cand vor ei? Va multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul dumneavoastra!
Raspunsuri
adelaki spune:
ce scrie in contractul pe care l-ai semnat? ce norma ai ( jumatate/intreaga)? pe ce suma? ai perioada de proba? cartea de munca se deschide pe baza contractului individual de munca semnat de tine cu angajatorul, contract care se inregistreaza la ITM. Nedeterminat nu inseamna ca te pot da afara, ca contractul tau nu se termina la o data fixa.
Adela si bebe Darius (7.11.2007)
nicolanaa spune:
Nu am perioada de proba..si sincer iti spun ca eu contractul de angajare l-am vazut o singura data 5 minute..mie nu mi-a dat nimic la mana precum lucrez la ei...
Rozi spune:
Si nu mai are nici o importanta daca lucrezi norma intreaga sau jumatate de norma sau 1-2 ore pe zi.
Cauta exemplarul din contractul tau de munca! Sau cere-l.
adelaki spune:
da, asa e, ai dreptul sa ceri copia contractului de munca si a cartii.
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by adelaki
Doar copie contract.Carti de munca nu prea se mai fac.Contractul de munca e suficient si cand schimbi serviciul se elibereaza o adeverinta.
Toate datele si toti anii de munca se inregistreaza acum electronic.
Cartea de munca propriu-zisa devine istorie.
adelaki spune:
quote:
Originally posted by ladyJquote:
Originally posted by adelaki
Doar copie contract.Carti de munca nu prea se mai fac.Contractul de munca e suficient si cand schimbi serviciul se elibereaza o adeverinta.
Toate datele si toti anii de munca se inregistreaza acum electronic.
Cartea de munca propriu-zisa devine istorie.
pai a zis nicolanaa ca i-au facut carte de munca, daca ea exista nu vad de ce sa nu ii dea o copie.
nicolanaa spune:
Da,carte de munca exista pentru ca m-am interesat si mi-au spus ce v-am spus si voua...seful meu e in stare sa isi manance si mizeria de sub unghii..e foarte strict cand e vorba de bani,dar cand e vorba de ore suplimentare nu se pune problema...ne da la greu...e cam dintr`o bucata si ma "tem" sa nu reactioneze urat cand ii voi spune ce am aflat...
paoola spune:
sincer imi cer scuze ca ma bag in problema ta am cititdiscutia si as vrea sa te intreb in ce domeniu lucrezi
rilbuc1 spune:
la banii pe care ii castigi practic, ar trebui sa-i zici adevarul. adica sa-i spui ca intentionezi sa-ti iei un credit si ai nevoie sa ai trecut salariul real. Si asa, 450 roni sunt putini pt un salariu, nu cred ca ar fi dificil de gasit al servici de genul acesta. Daca reactioneaza ca un magar, stii ca ii poti trimite pe cap Inspectia Muncii.
nicolanaa spune:
quote:
Originally posted by paoola
sincer imi cer scuze ca ma bag in problema ta am cititdiscutia si as vrea sa te intreb in ce domeniu lucrezi
ymy
ymy , lucrez la o firma de telefonie mobila...e greu de crezut dar asa e...ce v`am spus e adevarat,asta e viata cu acesti "patroni"