va rog, ajutor!!

va rog, ajutor!! | Autor: Nickynick

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!Sunt si eu noua pe aici..poate ma puteti si pe mine ajuta intr-o chestiune..Am lucrat la o firma cam 2 ani, apoi firma a trebuit sa se mute in alt oras si a desfacut toate contractele de munca ale angajatilor cf art 55, lit b-de comun acord.Toti stiam ca urmeaza sa se intample chestia asta si am fost de acord sa ni se desfaca cartea de munca cu aceasta litera, ca sa ne cautam de munca in alta parte..Deci la mine in cartea de munca figureaza desfacerea cartii de munca pe 15 septembrie 2007..
Ideea e ca nu mi-a fost usor sa-mi gasesc in alta parte...decat pe 5 noiembrie, asta e prima zi de munca efectiv la noul serviciu.Ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca contract de munca mi s-a facut de-abia pe 21 noiembrie 2007, si o zi mai tarziu a fost inregistrat legal la ITM.Deci eu, legal sunt angajata la noul job pe 22 noiembrie-cel putin asa reiese din cartea de munca.
Asa...si acuma ajungem la miezul problemei.Sunt insarcinata in luna a 2-a si doctorul mi-a zis ca am sa nasc intre 5-10 noiembrie 2008.Oare am sa pot sa beneficiez de concediul de intretinere copil de 2 ani?pt ca asa cum apare pe cartea de munca, nu am 12 luni in capat, consecutive, asigurarile de sanatate platite?
Cineva mi-a zis ca sa vorbesc cu angajatorul, sa-i explic situatia si el sa faca un act aditional la contractul de munca, prin care recunoaste ca a gresit data de angajare, si in loc de 22 noiembrie sa treaca 5 noiembrie 2007.Daca nu vrea de bunavoie, ma pot duce la ITM si ITM-ul sa efectueze o inspectie, sa verifice condica de prezenta-dovada ca eu am venit la servici de pe 5 noiembrie si sa-l oblige pe angajator sa intocmeasca actul aditional.
Sa va spun drept numai chef de cearta cu firma nu am...De aceea am zis sa va intreb, poate ma puteti ajuta.
Si inca o chestiune..si eu am sa fac parte din categoria mamicilor care o sa li refuze dreptul de a primi banutii bonus la nastere, din partea firmei.La noi au existat mai multe femei care au nascut si la un moment dat una dintre ele , dupa ce a citit legea, a venit cu o cerere si copie dupa certificatul de nastere al copilului, pentru a i se acorda un salariu mediu pe unitate, asa cum e prevazut in art.51, lit c din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2007-2010.la care i s-a raspuns sec:noi nu platim asa ceva..legea asta e numai pt firmele care isi permit..si care vor...Daca ar fi sa dam un salariu la fiecare femeie care naste , ce profit am mai realiza?
Daca nu scrie in contractul colectiv de munca la nivel de unitate(si normal ca nu scrie chestia asta), inseamna ca nu se tine!!
Uff, pun pariu ca asa se va intampla si in noiembrie cand voi naste eu..Si mi-e ciuda ca nu pot face nimic!!
va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi dilema mea!
Nicki

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simonadinca spune:

Pe mail.

Norica si Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu e chiar asa o problema pentru ca se accepta si o fractiune de luna in cazul tau luna noiembrie deci va fi Ok nu are rost sa faci demersurile de care spui.
Cat despre salariul bonus trebuie sa spun ca este OBLIGATORIU pentru ORICE angajator indiferent de posibilitatile si dorinta acestora. Aici nu merge daca am chef daca am bani daca am profit etc etc. Cat despre Contractul colectiv la nivel de unitate tot prin lege acesta contine implicit TOATE prevederile CCMN si eventual si altele in plus NICIODATA in minus.
Daca nu sunt de acord se poate servi baza legala la orice ora. Daca refuza sa respecte dispozitiile legilor in vigoare de asemenea exista modalitati legale de obligare.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nickynick spune:

Mersi,Marius ,de informatii!Totusi se pare ca n-am sa fac mare branza , in legatura cu salariul bonus la nastere.Azi am dat telefon la ITM, unde se presupune ca lucreaza oameni care cunosc legea.Am dat in schimb peste o vaca incaltata, care habar n-avea de specificatiile CCMN si care mi-a spus sec ca daca n-am semnat si nu scrie in contractul colectiv de munca, pot sa-mi pun pofta in cui..ca n-am sa primesc nimika.
Cum sa te mai astepti sa cunoasca directoarea sau contabila legile, in momentul in care oamenii platiti sa-ti apere drepturile sunt pe dinafara?
O prietena de-a mea m-a sfatuit ca dupa ce nasc, sa depun cererea impreuna cu copie dupa certificatul de nastere, cererea sa aiba numar de inregistrare si firma sa-mi dea un raspuns scris de ce imi refuza acesti bani.
Cu aceasta cerere si cu raspunsul ei , sa ma prezint la ITM..si de-acolo, preiau ei problema.Dar dupa cum vad ca se prezinta situatia,n-am sa-mi mai irosesc banii si nervii pe drumuri inutile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Prietena ta ti-a dat un raspuns (sfat) competent. Procedeaza asa cum ti-a spus si in caz de refuz adreseaza-te ITM dar nu la o doamna oarecare si depui adresa la serviciul juridic. Ai sa vezi ce repede se misca pe acolo.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

ok, Marius!Asa am sa fac...oricum pana in noiembrie mai este!Am sa incerc totusi..Mai mult ca sigur ca se va ocupa sotul meu de drumurile astea ca eu am sa fiu cusuta si vai de capul meu!

multumesc mult de ajutor!
keep in touch!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Nici la noi nu se da salariu bonus la nastere...nici vorba de asa ceva...Deci nici eu nu voi lua nimic..Ce naspa...

Lorellay 5+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15

Mergi la inceput

Oare daca nasc in noiembrie 2008, mai pot beneficia de trusoul de 1,5 miloane/copil (pentru mamele care au nascut dupa 1
iunie 2007 sau nu se mai dau bani?). Am inteles ca banii astia ii plateste primaria, nu?
Se mai acorda premiu ca ai nascut de la stat? (asa auzisem si intelesesem ca este in valoare de 1,5 milioane)

multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Nickynick

Se mai acorda premiu ca ai nascut [...]

"Premiu" ... si coronitza...

Scuze de off topic, printre putinele dati cand nu m-am putut abtine; multumesc, Nickynick, pt buna dispozitie (si o zic in sensul bun)

Mergi la inceput

Ma bucur ca te-am inveselit,Rozi!!!poate e contagioasa veselia ta ca eu sunt intr-o stare nu prea grozava!Am un gust rau in gura..ca de fier si n-am chef de nimika...nici foame nu mi-e..!
Pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acina spune:

O sa primesti 204 lei pentru nastere si 150 trusoul bebelusului de la primarie.

Anca 31 sapt+ mami de Buburuz Andrei (13.02.2006)
Pozele Noastre
Povestea Nasterii
votati-ne in clipe de viata 2007 www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=4" target="_blank">andrei si pestii

Mergi la inceput