Legaturi amoroase la birou
Nu stiu la altii cum e, dar eu lucrez la una dintre cele mai mari companii multinationale din tara. Un motiv de mandrie-sigur ca da- dar ceea ce se intampla in ultima perioada la serviciu imi provoaca greata si lehamite. Avand o vechime de peste 15 ani am vazut multe, stiu cum era inainte de privatizare si management strain si vad cum e acum...e ca o moda...sa te culci cu cineva de la munca sau sa fii amanta cuiva! Daca nu faci asta, nu esti de gasca sau n-ai sanse de promovare sau pur si simplu ti se sugereaza sa pleci inainte sa te dea ei afara pe motiv de "incompatibilitate" cu obiectivele firmei. Fetiscane venite ca receptioniste ajunse azi manageri-in mai putin de 2 ani-unele fara studii superioare! Una peste alta, fete "destepte" care s-au orientat repede si au gasit directorul sau seful de departament potrivit care sa le faciliteze urcusul. Fiecare se culca cu fiecare, teambuildingurile si trainingurile fiind un deosebit priles de "socializare" si "descoperire" a colegului de munca. Mi-a fost dat sa particip la un eveniment in care un grup de 50 oameni astepta in holul hotelului trezirea a 2 bosi dupa o noapte plina de alcool si amor- !
Ma ingrijoreaza cursul lucrurilor, tot desfraul asta-aproape pe fata- parca nimeni nu mai are pic de decenta si bun-simt. Perechile facute la birou au impact in performanta profesionala a fiecaruia dintre noi, cei implicati nu se pot concentra la business, sunt subiectivi in decizii, niciodata disponibili cand ai nevoie de ei- asta contribuind la scaderea moralului celor care vin la munca ca sa munceasca, celor care vor sa fie apreciati pentru contributia lor profesionala. Ma gandesc serios la ce va fi maine sau la anul- mi-e sila sa-i tot vad giugiulindu-se pente tot, pe holuri, prin birouri sau in lift. Vreau sa lucrez intr-un mediu decent, munca mea sa fie luata in serios iar promovarea sa se faca pe merit! Am incercat sa-mi gasesc alt job, dar ma lovesc de intrebarea care e motivul pentru care vrei sa pleci sau ce salariu te multumeste? Adica- nu pot gasi nimic asemanator ca job si bani!
Asa ca am decis ca serviciul nu-l pot schimba, deci ramane sa-mi schimb eu atitudinea si toleranta fata de moralitatea si obiceiurile colegilor si superiorilor mei. Astept cu mare nerabdare un sfat de la voi, cum va descurcati cu asemenea situatii la birou, cum va afecteaza si cum va prefaceti ca nu va intereseaza sau nu vedeti nimic in jurul vostru.
Si va rog spuneti-mi si mie ce vi se pare mai rau: o sefa care se culca cu un subaltern sau un director cu o secretara? Sefa mea zice ca daca-i vorba de subaltern cica nu-i nici un interes profesional la mijloc- poate din partea ei!
Raspunsuri
espiritu spune:
fara ofensa dar unde D-zeu lucrezi?la "Party all night long SRL" ?
Bubbles show made by espiritu.Enjoy!
www.youtube.com/watch?v=AJetdbiGa8I" target="_blank">bubbles show.click!
Ce face omul la plictiseala
Marina spune:
plizz spune-ne care e compania
mey io lucrez intr-o multinationala...se mai cupleza lumea e inevitabil daca stai 10 ore fata in fata, de regula sunt cuminti si se si iau cu acte, in nici un caz nu se intampla ceea ce descrii tu
A_Iulia spune:
Daca ce spui tu este adevarat, este vina managementului local in totalitate.
De regula exista in multinationale proceduri clare, si comportamentele amintite de tine sunt penalizate; cu atat mai mult deciziile bazate pe criterii subiective (promovarea domnisoarelor de care vorbesti, etc).
Si eu imi amintesc un singur caz - totusi desi s-au luat cu acte pana la urma, unul din ei (ea) a hotarat sa paraseasca compania.
Si ca sefa, si ca sef, as evita sa ma incurc cu subalternul X; pot fi acuzata de sexual haressment si sa-mi pierd jobul instant.
La noi exista un nr de telefon international unde poti suna si sa 'depui plangere', chiar si anonim, daca cineva are vreo abatere de la normele de conduita. Normele astea de conduita sunt asa, cam cat un biblioraft plin. Ma mir ca voua nu v-au pus la dispozitie un asemenea instrument.
Inca ceva: ne-au facut traininguri serioase pe normele astea de conduita, si am si semnat la sfarsit, fiecare angajat in parte, ca ne-am insusit informatia aferenta.
Adina + Olivia Q1.04
MDoldschool spune:
Marina, nu dau nume ca o sa fie ancheta in toata firma cautand-o pe aia care lucreaza de-o vesnicie, urata si frustrata .
E desigur vina managementului, toate astea au luat amploare dupa plecarea managementului strain-au luat romanii puterea si a inceput dezmatul. Daca si directorul de HR facea parte din categoria ASA NU, cine vrei sa mai instaureze decenta in firma? Acum avem unul nou-deci sunt sperante. La mine in departament insa, mentalitatea se schimba mai greu- adica cupluri care fac "ore suplimentare" la greu! Eu trebuie doar sa invat sa fiu mai "toleranta", sa inchid ochii si urechile la momentul potrivit si sa ma car acasa cand semnalele devin clare. Asta-i stresul meu de zi cu zi.
avmaria spune:
Adina, nu mi-o lua in nume de rau, dar mie una mi-e lehamite de americanismele astea – caci cred ca e vorba mai degraba de reguli de conduita in societati americane decat de reguli de multinationale la modul general – pt ca urasc delatiunea. Si in speta incitarea la delatiune anonima.
Cat despre aceste norme de conduita, mi se par mai plicticoase chiar si decat Constitutia predata in scoala pe vremea lui Ceausescu. De aceea nici nu-mi pot imagina traininguri serioase pe aceasta tema. Si vorba aia si io lucrez intr-o societate americana, si io am semnat ca am luat la cunostiinta (ca altfel nu se putea) – dar n-am putut depasi primele randuri, cu toate bunavointa. Si inca ceva, caci si la noi este si numar loco si international : unicele 2 plangeri in vreo 3 ani de cand s-a infiintat acest numar de etic-hotline au fost depuse de un coleg de la mine din departament, primul pe motiv ca secretara noastra asculta muzica in casti si al doilea ca virgula cutare il persecuta (precizez ca acest individ are probleme comportamentale foarte serioase, a fost internat in spital psihiatric din cauza lor).
MD :
« Eu trebuie doar sa invat sa fiu mai "toleranta", sa inchid ochii si urechile la momentul potrivit si sa ma car acasa cand semnalele devin clare. Asta-i stresul meu de zi cu zi. »
Pai io ce sa zic, bucura-te ca un stress asa de neinsemnat e platit atat de scump (ca parca spuneai ca nu mai gasesti un job la fel de interesant si de bine platit in Romania). Cred ca multi ar vrea sa aiba de gerat doar asemenea stresuri la munca !
A_Iulia spune:
Avmaria, inteleg lehamitea, asa am si eu fata de unele legi, de exemplu - dar asta nu inseamna nimic, in fond.
Compania unde lucrez eu nu e americana - desi e nr. 1 in US in...its core business. Dar codul de conduita nu a fost creat de americani, asta am vrut sa zic, modelul american se globalizeaza
Evident ca nici de la noi nu a sunat nimeni la numarul respectiv, sau nu din cate stiu eu. Este, totusi, o modalitate prin care lucrurile sunt tinute in frau...
Si ma intreb acum, dupa ce am vazut subiectul asta, daca procedurile astea, pe care probabil fiecare dintre noi le priveste cu lehamite si ironie chiar, n-or fi utile?
In fine, ca am deviat cam mult offtopic. Eu, sincer, n-as mai accepta sa lucrez intr-un mediu in care nu se respecta niste chestii elementare de bun simt, cu sau fara reguli scrise. Scuze, dar povestea cu 50 oameni care asteapta in hol 2 bosi sa se trezeasca dupa o noapte de amor clandestin mi se pare chiar penibila.
Adina + Olivia Q1.04
marius spune:
Eu mi-as vedea de jobul meu, strict. Acesta este jobul acestia sunt banii. Punct.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
MDoldschool spune:
Deci, pana la urma asta-i abordarea: sa-mi vad de treaba mea, si sa nu mai incerc sa "salvez lumea" cum zice sotul meu de cate ori aduc vorba de intamplarile de la munca.
Adina- avem si noi codul de conduita in afaceri- semnat de fiecare angajat, reinnoit in fiecare an si inramat in toate birourile- dar la ce bun- e doar un obiect de decor! Probabil ca este acelasi document pe care firma il foloseste in celelalte tari civilizate- doar l-au tradus in romana si gata!
Au existat din partea marilor conducatori si incercari de destramare a unor cupluri, de fapt de salvare a oamenilor valorosi- asa ca unii au fost trimisi departe de tara pentru perioade mai lungi- dar e la fel ca si cu cainii comunitari: scapi de unii apar altii in loc!
columbiana spune:
daca te incalzeste cu ceva, sa stii ca si in tarile civilizate
poti da peste niste kkturi incredibile la job; eu am doua regrete mari din Romania: departarea de familie si atmosfera de la munca;
aici domneste-atotputernica-invicibila si preamarita doamna FATARNICIE= trasul in barba in spatele tau de colegii din jur si turnatul intensiv la sefi al colegilor;
parca as prefera sa aiba relatii extraconjugale intre ei si sa ma lase pe mine in pace la munca, fara fitile interminabile.
http://www.floriinro.ro/
credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul
Negrutz spune:
problema este una cat se poate de grava... nu cea cu legaturile amoroase de la servici, ci, cea in care se promoveaza prostitutia pe fatza. Este exagerat de gresit ce se intampla. Peste tot unde te uitzi, asta se promoveaza. De la radio, tv, reviste, pana si la desenele animate (mai nou). In orice revista (adolescenti, adulti), radio/tv (emisiuni tv filmate upshirt, telenovele si filme si seriale de tot felul), peste tot unde te uitzi numai asta vezi. Dute, umbla cu cat mai multzi, ia-l pe cel prost dar cu bani, nu mai munci si asteapta sa primesti totul pe tava.
Peste tot exista asta pentru ca exista concurentza... si au gasit cea mai buna metoda de a atrage atentia... prin vulgaritate... E ceva la nivel mondial, si cu parere de rau, nu cred ca se va remedia vre-o data. Din cauza lor si a internetului, se shi inchide cea mai mare casa de tolerantza din Germania... care mie unul imi placea :)
Ideea este alta, pe mine unul nu ma deranjeaza ca acum te angajeaza doar daca stii sa prestezi (oricum tot ei au de pierdut), ci ma gandesc la viitorul copiilor mei... si evident... cine are mai mult de tras sunt fetele (femeile), shi ma gandesc cu groaza prin ce va trebui sa trec daca voi fi tatic de fetitza... incep sa imi calesc nervii de pe acum... si hope to God sa fie si un baiat.. mai mare :D
Oamenii se roaga zeilor sa le dea sanatate, fara sa stie ca sta in puterea lor s-o mentina si ca luptand impotriva ei prin lipsa de masura, o tradeaza prin goana lor dupa placeri (DEMOCRIT)