Venituri din activitati independente, CIC1, CIC2

Venituri din activitati independente, CIC1, CIC2 | Autor: Monicabb

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea: sunt in CIC pentru primul copil care se va termina in decembrie 2008, sunt insarcinata si voi naste in august 2008. Acum am posibilitatea sa castig niste bani pentru care voi face factura din trei in trei luni, voi castiga mai mult de sase milioane deci pot renunta la indemnizatie in lunile respective dar nu vreau sa renunt la CIC (ca sa pot continua si cu al doilea copil).

Se poate face asa ceva?
S-a confruntat cineva cu situatia asta?
Cum ar trebui sa procedez, unde ar trebui sa anunt?

Va multumesc mult de tot

Monica, mama lui Dragos (6 decembrie 2006)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ahhh m-am prins de idee (cred). Deci pe perioada cat ai activ PFA si tai factura esti Ok. Poti renunta la CIC in perioada respectiva si sa revii in CIC dupa aceea, dar va fi ceva trambalau cu actele.
Vezi sa nu apara cumva pe factura perioada care sa se suprapuna cu CIC. NU se poate si CIC si PFA in acelasi timp.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monicabb spune:

Bun, nu se poate CIC si PFA. Speram sa se poata, dar nu se poate. Recunosc ca dupa ce am lansat subiectul asta, m-am uitat si la alte raspunsuri de-ale tale si am inteles asta. Mi-e groaza sa ma gandesc ce zapaceala o sa fie cu hartiile dar in fine... Parca nu-mi vine sa renunt la niste bani in plus din cauza birocratiei.

Acum problema ramane daca o sa pot sa intru in CIC2 atata vreme cat eu o sa il intrerup de cateva ori pe CIC1 dar fara sa ma angajez. Asta n-am mai gasit.

Inca o data iti multumesc.

Mergi la inceput

Pai daca in perioada cand intrerupi CIC1 functionezi ca PFA dovada ca emiti facturi fiscale este Ok pentru ca si PFA este asimilata veniturilor profesionale defapt sunt venituri profesionale impozabile deci este identic angajarii cu contract de munca.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Vai ce bine! Ma gandeam ca nu e ok ca nu platesc toate taxele pe care le-as fi platit ca fiind angajata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Important este sa platesti impozit pe veniturile profesionale realizate.

Mergi la inceput

Corect!!! Foarte important!
Nu uita sa platesti asigurarea de sanatate, este si obligatoriu si necesar!
Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Ooof, de impozit stiam dar de asigurarea de sanatate nuuu. Mi se pare mie complicat sau chiar e? Trebuie sa ma duc la primarie sa renunt la CIC, dupa aia la administratia financiara sa-mi platesc impozitul si apoi la casa de sanatate sa-mi platesc asigurarea. Aoleu.

Asta este.

Mai departe, in conditiile astea eu pot cere prenatal-postanatal de 126 zile, nu? Cine pisici imi calculeaza? Unde cer? Data trecuta am cerut la serviciul meu si a fost simplu, acum, unde?

Va rog eu mult sa ma scuzati, marius, rozi, nu va bateti capul prea mult, cred ca e mult prea complicat ce vreau sa fac, dar daca stiti pe de rost, spuneti-mi, altfel, nu va pierdeti vremea.

Inca o data multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Pe perioada CIC 1 nu este nevoie de asigurare medicala, dar pe perioada PFA da (daca sunt intercalate va fi mai dificil, cred). Corelat cu plata contributiei la asigurarile de sanatate beneficiezi de servicii medicale gen: spitalizare, medic de familie, retete gratuite/compensate.
Pentru concediu pre- si postnatal trebuie sa mai platesti o contributie ("pentru concedii si indemnizatii") de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.

Mergi la inceput