orez

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Eu spal orezul basmati in citeva ape, il las si la inmuiat in apa calduta vreo 10-15min pina iese mirosul. Orezul se lipeste daca apa s-a evaporat prea repede, adica tre lasat focul la min cum a inceput sa dea in fiert. Depinde de orez, chiar si la basmati sint tipuri care iau mai multa apa decit altele. Cind iau un tip nou de basmati, intii pun in proportia clasica de 1orez/2apa, dupa care, functie de cum a iesit, data urmatoare fac ajustarile necesare de apa. In mod normal nu se lipeste, insa am observat in RO ca atunci cind faceam in oale emailate mai mereu o pateam si eu, dupa care am luat de inox si-am scapat de belea. Ca un "tip": dupa ce se pune apa peste orez, se amesteca usurel pt. omogenizare, dupa care NU se mai mesteca pina se absoarbe toata apa, altfel devine lipicios, nu mai sta bob cu bob.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


daca spal orezul basmati - la mine se lipeste sigur
interesant ca pe ambalajul pungilor de basmati exista cateodata indicatia a nu se spala!
dar vas special pentru fiert orez (acela electric) are cineva?
cum iese orezul in el?


Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Fetelor, eu nu sunt mare gospodina,ma sraduiesc si eu sa-i multumesc pe ai mei.Si pentru ca nu am rabdare, eu fac orezul NUMAI la cuptor.Un pic de ulei de masline, ceapa calita nitelus,orez calit si el un pic, apa peste in proportia 1/2, direct la cuptor si il mai scot cand a scazut cat vreau, uneori dorind sa-l fac mai moale. Nu amestec, nu se lipeste nici bob de bob, nici de...pardon!...fundul cratitei.Sare si condimente pun tot la inceput.
Pe aragaz fierb numai orezul in pungi de fiert exact, dar exact, cum scrie pe ambalaj.
Singura chestie cu care dau gres uneori la cuptor e cand vreau sa fac orez sarbesc si nu calesc suficient legumele inainte. Ele isi mai lasa zeama si iese apos.
Mie imi place, la orezul simplu, sa pun mai mult ulei la inceput, parca il absoarbe nu-stiu-cum orezul, apoi pun apa. Dar restul familiei nu e la fel de happy de reteta prelucrata
Pofta mare!
Stiti cumva unde gasesc o clasificare, ceva, despre tipurile de orez cam la ce mancaruri ar fi cele mai potrivite( basmati, cu bob rotund, salbatic etc.)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Mii de scuze. Proportia pe care o folosesc eu este de 1 la 5. La 100 g orez 1/2 l zeama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


quote:
Originally posted by diuna
Stiti cumva unde gasesc o clasificare, ceva, despre tipurile de orez cam la ce mancaruri ar fi cele mai potrivite( basmati, cu bob rotund, salbatic etc.)?



eu de ex.folosesc doar basmati pentru garnitura,pilaf,orez sarbesc,orez rizi-bizi,mancaruri indiene iar pentru budinci si orez cu lapte specialitatea thailandeza cu aroma de jasmin
orezul salbatic mie nu imi place dar cel maro il mananc cu placere dar niciodata nu reusesc sa-l fierb suficient

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Ne zici si noua cum faci orez rizi-bizi, @Luna75? Multumiri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:

Eu fac orezul asa:
- il spal
-il adauag in cratita unde am calit putin ceapa cu morcovi. Uneorri pun boia in loc de morcovi
-imi place sa folosesc orez cu bob lung. E bun si astalalt simplu.
-daca pun o cana orez pun 2 cani apa, la 2 cani orez pun 4 cani apa
-nu imi palce sa las sa fiarba orezul pana se face papa,piure
-bobul trebuie sa ramana fiert si frumos intreg
-la sfarsit sting focul#351; si las orezul sub capac si el absoareb toata zeama care a mair ams in oala si se umfla frumos si astfel ramane intreg
-orezul se fierbe max.30 minute


BLOGUL MEU

Veronica si
Stefan Peter- 07.11.2005(2 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

Eu n-am astfel de probleme, cum gatesc orezul.
Il folosesc doar la compozitia pentru perisoare sau sarmale. Gatit ca atare nimeni nu-l mananca cu placere, asa ca mai bine nu fac.

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:

Ba, la noi se mananca alaturi de carne sau chiar asa simplu cu salata proaspata sau muraturi.
Orezul gatit trebuie sa aibe gust bun, ....se pune ceapa. Ardeiul este unul din legumele care-i da un gust demetial.Am uitat sa scriu asta. Obligatoriu pun si ardei, vrei 3-4 bucati.
Deci, fara ceapa si ardei nu se poate!

BLOGUL MEU

Veronica si
Stefan Peter- 07.11.2005(2 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

Pai si eu l-am facut cu legume, morcovi, telina, ardei, ceapa, le-am taiat ca pe niste bastonase, sa arate bine, le-am calit in ulei de masline, am pus sofran, deci cam tot ce se putea. Degeaba, nu are trecere.

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput