Vargabeles si alte retete unguresti
Raspunsuri - Pagina 3
cylyche spune:
quote:
Originally posted by mihaela_s
Mai scriu taietei cu varza sau cartofi, ca apoi merg si eu la treaba :
Pentru taietei cu varza: dau varza pe robot pe razatoarea aceea marunta, ca pentru salata de varza. Sarez varza taiata si amestec bine, apoi o pun la calit intr-o cratita cu ulei. Daca se prinde de fundul cratitei, pun putina apa...las sa se caleasca bine, asa ca sa se si prajeasca putin, sa aiba gust bun. Taieteii(taietei din aceia lati, nu subtiri ca pentru supa!) ii fierb separat in apa cu sare(si putin ulei ca sa nu se prinda intre ei), ii scurg bine de apa si apoi ii amestec cu varza calita. Cantitatile sunt dupa gustul fiecaruia...daca va place cu mai multa varza, sau cu mai putina, atunci fierbeti taietei in functie de varza care ati calit-o. Se condimenteaza cu piper dupa gust. Sau necondimentata se poate manca cu zahar deasupra(ungurii mananca multe mancaruri cu zahar).
Pentru taietei cu cartofi: fierb cativa cartofi(curatati de coaja si taiat in cuburi mai mari) in apa cu sare, ii scurg de apa(dar nu chiar de toata) si fac un piure in care nu se pune lapte(de aceea las putina zeama in care au fiert). Se caleste o ceapa taiata marunt in ulei,se ia de pe foc, se pune putina boia de ardei si apoi se pun cartofii piure peste. Se amesteca bine si se condimenteaza cu piper dupa gust. Taiteii se fierb ca pentru cei cu varza si apoi se amesteca cu piureul obtinut. Se procedeaza la fel, dupa gust...cartofi mai multi sau mai putini.
Mama mai gateste taitei cu nuca sau cu mac: miezul de nuca macinat, amestecat cu zahar dupa gust si amestecat cu taitei sau macaroane. Macul dat pe masina de macinat mac, amestecat cu zahar si apoi cu macaroane sau taietei. Taiteii fierti, normal .
vorbe de copil...
Hobbywww.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina
Incercati daca faceti taietei cu varza inainte sa caliti varza in uleiul ala sa puneti o lingurita de zahar si lasatil sa se caramelizeze dupa care puneti varza la calit.
nu va fii dulce numai capata o aroma grozava.
Luna75 spune:
m-ati omorat cu retetele voastre
spre rusinea mea (mama maghiara)ma pricep mai bine la bucataria araba decat cea materna insa retete am si eu iar la gulas nu ma intrece doar Gabi
Pofta buna si poate mai schimbam retete
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.
Luna75 spune:
quote:
Originally posted by cylyche
Luna deja am avut impresia ca la topicul asta numai eu scriu.
scrie,scrie caci cititori sunt cu siguranta!
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.
mihaela_s spune:
Cylyche, mai scrie! Cum sa fii singura uite ca am scris si eu, mai scriu inca una de primavara:
Mancare de spanac:
Eu folosesc mai nou, pentru ca e mai comod, spanac congelat dar se foloseste din cel proaspat. 1 kg de spanac se spala si se curata de codite, apoi se fierbe 20 de min. in apa sarata-intr-o oala mare cu vreo 3-4 l de apa sarata. Se scoate intr-o strecuratoare spanacul si dupa ce s-a scurs de apa se toaca marunt cu tocatorul de lemn(ca si vinetele). Intr-o cratita se prajeste putin usturoi dat prin presa in ulei, apoi se adauga 2-3 linguri de faina si se face un rantash(adica se prajeste putin faina). Se stinge cu lapte si se amesteca cu grija sa nu se formeze cocoloase, apoi se adauga spanacul tocat, sau daca folositi congelat, atunci in acest sos alb se pune spanacul congelat. Se pune din nou pe foc si se amesteca sa nu se formeze cocoloase, in acelasi timp adaugand lapte daca sosul se ingroasa. La 2-3 linguri de faina se foloseste cam 500 ml lapte. Mie imi place ca spanacul sa fie ca o smantana groasa, pentru ca dupa ce se raceste se mai ingroasa. Se sareaza dupa gust si se serveste cu oua ochiuri.
Am sa revin si cu alte retete...
vorbe de copil...
Hobby
mihaela_s spune:
Mancare de dovlecei
Se aleg 2 dovlecei destul de marisori, se curata de coaja si se scot samburii taind dovlecelul in 4. Miezul se da pe razatoarea mare.
Se face un rantas(3-4 linguri de faina se prajesc in ulei pana se face galben-maroniu) se ia de pe foc si se pune o lingurita boia de ardei-dulce. Se pune dovlecelul ras peste rantas si se pune pe foc adaugand sare dupa gust. Se amesteca continuu pana dovlecelul lasa zeama si apoi din cand in cand ca sa nu se prinda rantasul de fundul vasului. In timpul fierberii se pune cimbru si marar ca sa aiba gust bun dovlecelul. Mama obisnuieste sa puna un fir de cimbru si un fir de marar-plante uscate-legate cu o ata si la sfarsit o scoate din mancare si o arunca. Eu folosesc condimente asa cum le gasesc in magazin-cimbru uscat si mararul proaspat. Se fierbe mancarea cam 20 de minute, pana se face ca un sos gros. Daca e nevoie se adauga putina apa, dar in general nu e necesar, e suficient sucul lasat de dovlecei. Se serveste cu chiftele de dovlecei sau cu oua ochiuri.
Majoritatea mancarurilor si a supelor unguresti sunt pe baza de rantash. Daca va intereseaza am sa scriu si retete de supe(fara carne) cu rantash: de cartofi, de mazare, de rosii.
Sau mancare de mazare, care e foarte asemanatoare cu mancarea de dovlecei, foarte simpla.
Numai ca as vrea sa nu scriu de pomana, ci daca intereseaza pe cineva...
vorbe de copil...
Hobby
mihaela_s spune:
Inca una si ma duc...
Clasicul Lucskos-supa de varza:
Se face un rantash din 3-4 linguri de faina, se ia de pe foc si se pune o linguritza de boia de ardei dulce, se stinge cu apa. Se taie marunt o varza proaspata si se pune in zeama de rantash. Se pune la fiert si se condimenteaza cu sare, cimbru si marar dupa gust. Se fierbe pana e fiarta varza amestecand din cand in cand sa nu se prinda rantashul de fundul vasului. Se pot pune si rosii taiate bucati sau bulion. Se serveste cu smantana in farfurie.
vorbe de copil...
Hobby
Bimilit spune:
Gabi pui te rog reteta la tocanita de burta?
Ajutati-l pe DAN sa mearga din nou!Putin cate putin se aduna marea...
www.helpsonia.com/" target="_blank">SONIA, are nevoie de noi
Luna75 spune:
Mihaela,mi-ai adus aminte de mancarurile cu care am crescut
cred ca rantasul acela nu e prea sanatos dar generatii intregi au crescut folosindu-l,bunica mea folosea pe vremuri la rantas untura de porc
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.
mihaela_s spune:
Asa e Luna, cu rantas de porc se gateste in zona de unde vin eu, la tzara si se prajeste faina pana e maronie...nu e sanatos ai dreptate!
Eu gatesc cu ulei si prajesc faina putin de tot, doar cat sa aiba putin gustul acela de rantash. Si nu gatesc frecvent, doar cand mi se face dor de o mancare ungureasca .
vorbe de copil...
Hobby