Contract de comodat
As vrea sa stiu ce trebuie de facut in situatia in care ne aflam. Eu si sotul meu avem o firma care are sediul in apartamentul in care locuim, proprietate personala. Acum un an si trei luni, cand am depus acte pentru infiintarea firmei, ne-au dat de la CCI un formular, intitulat contract de comodat, pe care l-am completat, eu in calitate de proprietar comodant, iar sotul in calitate de administrator al viitoarei firme, care este comodatarul. La vremea aceea, firma nefiind infiintata inca, actul respectiv nu are nicio stampila, doar semnaturile noastre. In act se spune clar ca e valabil 3 ani. Acum, deci dupa mai bine de un an in care toate cheltuielile pentru spatiul respectiv(16 mp - o camera din apartament)au fost puse pe seama firmei, ne spune contabila ca actul respectiv nu are nicio valoare juridica si ca ar trebui sa facem un contract de comodat la notariat, ca sa nu avem probleme la un eventual control. Cand am auzit asta, am sunat imediat la CCI, unde am vorbit exact cu doamna la care am depus actele pentru firma. Ne-a zis ca asa se procedeaza in cazul tuturor firmelor si ca nu ar mai fi nevoie de altceva. Acum ma intreb ce trebuie sa facem. Are rost sa facem actul la notariat, sau nu? Si daca da, ce facem cu cheltuielile de pana acum pentru spatiu daca nu are nicio valoare contractul pe care-l avem?
Raspunsuri
marius spune:
Intreab-o pe contabila din punct de vedere juridic cum se poate stampila un act inainte ca societatea sa aiba perosnalitate juridica? Probabil nu va sti. Pe de alta parte nu este necesara nici o autentificare. Este suficient ori redactarea unui act aditional fie a unui nou contract de comodat. Daca in contractul intre parti a fost stabilit in mod explicit ca partea din cheltuielile de intretinere ca sa le numim asa cad in sarcina comodatarului totul este Ok. Insa atentie ca sunt extrem de rezervat ca toate cheltuielile sa fie acceptate de fisc nu de alta dar ceva imi spune ca nu s-a pus la dispozitia firmei tot apartamentul ci doar parte din el.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Oti_s spune:
Multumesc pentru raspuns, Marius. Am precizat ca e vorba doar de cheltuielile pentru 16 mp, adica o camera din apartament.
marius spune:
Probabil nu am fost atent. Eu zic ca este Ok.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
eld spune:
Marius are dreptate, contabila este in eroare. La fel procedeza toate societatile in curs de infiintare care fac dovada spatiului cu un contract de comodat. Contractul de comodat nu trebuie autentificat neaparat, el este valabil incheiat daca are data certa.
marius spune:
La avocat
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa