calculul sporului de vechime pe perioada susp. c.m
stimati prietini, buna ziua a toute le monde!
repede, pina nu se raceste, o intrebare pe un subiect caruia nu ii dau nicicum de cap!
perioada cit contractul de munca este suspendat pentru concediul de crestere si ingrijire a copilului pina la doi ani se ia in calcul la stabilirea cuantumului sporului de vechime?
Raspunsuri
marius spune:
NU.
Raspunsul este DA pt stabilirea perioadei legal necesare pentru dreptul la pensie.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
nedumeritul spune:
va multumesc foarte mult pentru bunavointa si operativitate!
insa, daca tot am deschis subiectul, mi-as permite sa va supun dezbaterii textul art.18(7) din OUG 148/2005 privind sus#355;inerea familiei īn vederea cre#351;terii copilului:
"Art.18 - Perioada īn care o persoan#259; beneficiaz#259; de drepturile prev#259;zute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioad#259; asimilat#259; stagiului de cotizare īn vederea stabilirii drepturilor prev#259;zute de Legea nr. 19/2000, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare.
(7) Perioada concediului pentru cre#351;terea copilului īn vārst#259; de pān#259; la 2 ani sau de pān#259; la 3 ani īn cazul copilului cu handicap constituie vechime īn munc#259; #351;i īn serviciu, care se are īn vedere la stabilirea drepturilor ce se acord#259; īn raport cu aceasta."
daca raportam dispozitiile legale mai sus invocate la cele ale art.49 din Codul muncii, respectiv:
" Art.49 - Suspendarea contractului individual de munc#259; poate interveni de drept, prin acordul p#259;r#355;ilor sau prin actul unilateral al uneia dintre p#259;r#355;i.
(2) Suspendarea contractului individual de munc#259; are ca efect suspendarea prest#259;rii muncii de c#259;tre salariat #351;i a pl#259;#355;ii drepturilor de natur#259; salarial#259; de c#259;tre angajator.
(3) Pe durata suspend#259;rii pot continua s#259; existe alte drepturi #351;i obliga#355;ii ale p#259;r#355;ilor decāt cele prev#259;zute la alin. (2), dac#259; acestea sunt prev#259;zute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil, prin contracte individuale de munc#259; sau prin regulamente interne."
nu credeti ca dispozitiile legii speciale, OUG 148/2005, ar putea constitui o aplicatie a principiului stabilit prin art.49(3) din Cod, in sensul de a deschide drumul unei interpretari favorabile includerii perioadei de suspendare a contractului de munca in cazul concediului pentru cresterea copilului pina la virsta de doi ani in calculul cuantumului sporului de vechime?
va multumesc inca o data pentru amabilitate.
geniest spune:
Aceeasi pb o am si eu dar in ceea ce priveste nr de zile ale concediului de odihna raportat la vechimea in munca.
Cu cei 2 ani de CIC considerati vechime as avea dreptul la 23 de zile de co dar resursele umane zic ca cei 2 ani am avut contractul suspendat si nu se pun la calculul vechimii pt concediul de odihna.
www.andreialmeu.piczo.com
marius spune:
Au dreptate. Vechimea in CIC se refera la numarul de ani necesari stabilirii dreptului la pensie. Adica nu-i pierzi. La fel ca si armata la barbati. A nu se confunda cu vechimea la locul de munca.
Marius Pernes
Pagina legislativa
nedumeritul spune:
buna ziua!
si totusi ... insist asupra aspectului reglementat de art.18(7) din OUG 148/2005, mai precis prin completarile aduse de legea de aprobare a acestui act normativ.
insistenta are la baza faptul ca, in mod evident, intentia initiala a legiuitorului avea in vedere restringerea drepturilor acordate beneficiarilor CIC la cele prevazute de Legea nr.19/2000. prin legea de aprobare a OUG nr.145/2005 se vine insa cu inca trei aliniate noi, care largesc sfera drepturilor acordate acestora. daca nu ar fi asa, existenta acestora nu ar avea nici o justificare. se pare ca si optica caselor teritoriale de pensii s-ar fi modificat in aceasta directie. din pacate, normele metodologice de aplicare a OUG nr.145/2005 nu au fost actualizate, asa ca nu avem o explicitare mai clara a intentiei legiuitorului.
concluzionind, parerea mea este aceea ca, din perspectiva temeiului juridic invocat, legiuitorul a extins sfera drepturilor acordate beneficiarelor CIC ce deriva din vechimea in munca. inclusiv in ce priveste numarul de zile de concediu de odihna.
sper sa nu deranjeze insistenta, insa cred ca este o problema practica ce merita comentata. va doresc tuturor o zi strasnica!
marius spune:
Da, ai dreptate. Am retinut acest articol (7) introdus.
Marius Pernes
Pagina legislativa
arghirmonica spune:
Iara vin peste Marius
Eu am fost de doua ori in CIC si mi s-a luat in considerare cei 4 ani la vechimea in munca si la locul de munca.Asa ca am prmit sporul pt 10 ani vechime in munca cu tot cu aia 4 de stat acasa.Eu nu cred ca mariminosul invatamant ar face cadou asa ceva.Sau o fi legea si judetu?
marius spune:
Am inteles, este corect. Este vorba de legea 7 din 9 ianuarie 2007 art.18 alineatul 7. Aveti textul legii pe pagina legislativa.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Irina71 spune:
Dar cele 126 zile concediu de maternitae, se pun ca vechime in munca ?
Oau, ar fi super ca cei 2 ani de CIC sa se puna vechime in munca ... ca si asa am facut 6 ani facultate la zi .... vechime ioc
Irina, mami de Andrei (03.03.2006)
www.dropshots.com/Irina71
www.flickr.com/photos/14891034@N08/sets/" target="_blank">Multe poze cu mine