drept indemnizatie crestere copil

drept indemnizatie crestere copil | Autor: irinelt

Link direct la acest mesaj

buna ziua tuturor,

va rog ajutati-ma cu o solutie, daca exista, la cazul nostru:
-sotia mea a lucrat cu plata tuturor taxelor din 1999 pana in iulie 2006. In februarie 2006 i s-a descoperit o tumoare gliala pe creier, starea de sanatate nepermitandu-i continuarea serviciului culminand cu demisia in iulie 2006. Astfel incepand cu februarie 2006 am apelat la concediul medical de 90 de zile, dupa care a trecut si de comisia medicala de specialitate prelungindu-se concediul cu inca 30 de zile si trebuia lunar sa facem acest fapt. Situatia aparuta ne-a cam demoralizat si ne-am canalizat atentia sa gasim solutii de operatie in strainatate, renuntand sa mergem la comisie si sa solicitam concediu medical lunar. Sotia si-a dat demisia si nu am solicitat nici somaj sau pensionare pe caz de boala.
Ii multumesc lui Dumnezeu ca acum se simte mai bine si datorita faptului ca ne doream foarte mult un copil, am hotarat sa concepem un bebe. Asta s-a intamplat luna aceasta februarie 2008 estimand nasterea in noiembrie-decembrie 2008.
este clar ca in ultimele 12 luni nu a cotizat la stat, dar ma gandesc ca in ultimii 7 ani ea a cotizat.
Avem posibilitatea sa se angajez retroactiv incepand cu ianuarie 2008, iar daca poate fi de ajutor ea este administrator si asociat unic la o societate comerciala incepand cu luna sept 2007, societate care plateste impozit pe profit si care a depus situatie contabila pentru trimestrul IV 2007.

Avand in vedere cele de mai sus, va rog frumos sa ne ajutati cu o solutie sau un punct de vedere.
Va multumim anticipat
Camelia&Irinel

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Imi pare tare rau sa citesc ceea ce citesc si din nefericire va trebui sa completez urmatoarele:

Exista doua concedii de care poate beneficia mama si un concediu de care poate beneficia tatal in acest caz nu mai poate simultan sa beneficieze mama.
1. Concediul de maternitate in durata maxima de 126 de zile din care 42 de zile obligatoriu dupa nastere poate sa beneficieze doar mama daca a lucrat minim 6 luni din ultimele 12 anterior datei intrarii in prenatal sau daca a prestat o munca ce presupune asigurarea de sanatate si aceste contributii au fost platite catrebugetul de stat sau a fost asigurata fara plata acestora dar in conditiile admise de lege (somaj, concediu de boala....)
2. Concediul pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani a acestuia poate beneficia ori mama ori tatal copilului dar doar unul daca persoana solicitanta a fost asigurata minim 12 luni anterior datei nasterii copilului prin aceasta intelegandu-se ca a prestat o munca pe baza de contract sau o activitate profesionala autorizata sau somaj sau concediu de boala....

Din ceea ce citesc nu este indeplinita aceasta conditie de viitoarea mama nu stiu daca tatal in speta dvs. indepliniti aceasta conditie insa precizez ca daca da si daca optati pt ea in mod automat nu veti avea dreptul sa lucrati in acea perioada deci ori concediu ori munca.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput