Art. 94. - Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Sotul meu tocmai a fost anuntat de fosta ca e dat in judecata pt. recalcularea pensiei alimentare. Pana la cat se poate ajunge, ce venit se calculeaza? Legea spune pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, asta insemnand ca poate cere chiar si o treime? Care e demersul legal, de cine si in ce masura depinde stabilirea unei pensii rezonabile?
Cati copii exista? Cati cu fosta, cati din alte casatorii?
Daca are un singur copil cu fosta, fosta poate cere pana la 1/4 din venituri. Daca are 2 copii cu fosta, ea poate cere pana la 1/3 din venituri. Astea in cazul in care el nu mai are alti copii, decat cu ea.
Eu stiu ca judecatorul stabileste suma, pe baza probelor - adeverinta de salariu, certificate de nastere, etc.
Adina + Olivia Q1.04
E vorba doar de un singur copil, cu ea. Noi inca nu avem copii. Altceva: se poate cere procent si nu suma fixa? Ca e vb de exemplu de ore suplimentare, care in alte luni n-or sa mai fie, si-atunci poate cere el recalculare, nu?
Se calculeaza procent din salariul trecut pe adeverinta de salariu a sotului tau, care adeverinta trebuie depusa la tribunal.