Traducator autorizat

Traducator autorizat | Autor: florinutza26

Link direct la acest mesaj

V-as ruga,daca este printre dumneavoastra vreun traducator autorizat,imi spuneti si mie din ce materiale v-ati pregatit pentru examen?
Eu as vrea sa ma pregatesc pentru examenul de traducator autorizat din limba italiana in domeniul juridic si nu prea stiu unde pot gasi carti ajutatoare de unde as putea culege traducerea unor termeni juridici.Eventual daca cineva imi poate spune niste nume de autori,niste link-uri ajutatoare?
Chiar nu stiu de unde sa incep!
Va rog mult!

Va multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Din pacate, eu nu am gasit nimic, desi am facut turul internetului. M-am aranjat cu o limba intermediara, germana. Daca iti poate fi util, uite un link. Dictionarele juridice sunt in a doua jumatate a paginii.
Eu nu am de acolo materialul meu si nici nu stau in Romania, asa ca nu te pot ajuta cu mai multe informatii in ceea ce priveste studiile si dictionarele respective in tara. Buona fortuna!
ps. am gasit ceva care ti-ar putea fi util: www.parolando.it Incearca sa-i contactezi, vezi daca obtii vreo idee, ceva.

Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florinutza26 spune:

quote:
Originally posted by blue eyes

Din pacate, eu nu am gasit nimic, desi am facut turul internetului. M-am aranjat cu o limba intermediara, germana. Daca iti poate fi util, uite un link. Dictionarele juridice sunt in a doua jumatate a paginii.
Eu nu am de acolo materialul meu si nici nu stau in Romania, asa ca nu te pot ajuta cu mai multe informatii in ceea ce priveste studiile si dictionarele respective in tara. Buona fortuna!
ps. am gasit ceva care ti-ar putea fi util: www.parolando.it Incearca sa-i contactezi, vezi daca obtii vreo idee, ceva.

Multumesc,e bine si atat.Buona fortuna anche a te!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

In caz ca nu cunosti, un punct de referinta pentru italofoni: www.ladante.it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noi2 spune:

Eu m-am prezentat la examenul din luna noiembrie, la sesiunea extraordinara, pentru limba spaniola.Si nu am gasit nimic din care as fi putut sa ma inspir, iar materialul pt examen este in mare masura in limba engleza. Texte de tradus tip examen nu cred sa gasesti, asa mi s-a spus si mie acolo.Dar, din ce am vb cu cei care s-au prezentat la sesiunea aceea, si care se prezentasera de mai multe ori, spun ca de obicei, se dau cateva articole dintr-o lege, din codul muncii, sau civil.Eu am citit foarte multe texte juridice in limba spaniola: procese, legi, contracte, certificate.. doar am dat search.. si citeam ce gaseam. Mi s-a parut mai dificila traducerea din spaniola in romana, decat invers..

Mult succes iti doresc.
Toate cele bune.

..shi te iubesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

ma intereseaza si pe mine subiectul acesta.Trebuie sa fii terminat facultatea se filologie ca sa dai acest examen?Ma intereseazaexamenul de limba spaniola. noi2poate poti da mai multe detalii.

mami si Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

quote:
Originally posted by olim

ma intereseaza si pe mine subiectul acesta.Trebuie sa fii terminat facultatea se filologie ca sa dai acest examen?Ma intereseazaexamenul de limba spaniola. noi2poate poti da mai multe detalii.

mami si Alex

Cei care au facut filologia, cu specializarea in limba pentru care se cere autorizatie NU trebuie sa mai dea examen, ci se vor adresa direct Ministerului Justitiei. Valabil si pentru cei care au absolvit o facultate in limba straina pentru care se solicita autorizatia.

Restul vor trebuie sa dea examen la Ministerul Culturii pentru a obtine atestatul (nu autorizatia) de traducator, care se va atasa ulterior la dosarul catre Ministerul Justiei.

Mai multe detalii www.just.ro/Sections/Informatiiutile/Actelenecesarepentruautorizareatraduc%c4%83torilor/tabid/428/language/ro-RO/Default.aspx" target="_blank">aici.

Alina

Mergi la inceput

Buna fetelor.. abia acum am mai reusit sa intru, asa ca sunt aici pentru detalii.
In primul rand, olim, felicitari pentru bebelic, sa creasca mare, sanatos si sa va bucurati de el.

Cei care au terminat o facultate in limbi straine, in Romania, sau afara, sau chiar si cei care au urmat un liceu bilingv, pot solicita autorizatia de la Min Justitiei, prezentand o serie de acte.
Ceilalti sunt obligati sa se prezinte la Min Culturii si Cultelor pentru examen, traducere si retroversiune pentru limba pentru care doresc atestarea, si numai pe domeniul juridic.
Cu atestatul luat (minim 7 la ambele) , se obtine autorizatia de la Min Justitiei, dupa inca vreo 2-3 luni.
Examenul in sesiunea ordinara costa in jur de 3,6 milioane fiecare proba, in cea extraordinara , pretul este dublu. Eu am preferat sa il dau in sesiunea extraordinara, pt ca rezultatele se afiseaza in 15 zile calendaristice, iar atestatul de la Min Culturii se elibereaza apoi in 2-3 zile.In schimb, in sesiunea ordinara, se prezinta foarte multi candidati, numai corectarea dureaza 2 luni, iar eliberarea se face abia apoi.Acum eu astept sa primesc autorizatia, cred ca mai am o luna de asteptat.

Daca va pot ajuta cu detalii, cu mare placere.

Olim, incearca sa obtii autorizatia cat de repde daca te intereseaza, pt ca tarifele afara sunt muuuuult mai mari decat in Ro.

Aici este sit-ul cu inf despre examen: www.examentraducator.ro
O zi buna tuturor.

..shi te iubesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

multumesc de informatii, fetelor ! imi sunt de mare ajutor, mai ales linkul catre pagina ministerului justitiei.
eu am terminat liceu in statele unite, deci inteleg ca ma incadrez in categoria de "studii in limba respectiva"...
intrebarea mea este: dosarul trebuie dus personal la registratura, sau poate fi trimis prin posta ?

va multumesc frumos !

mami de brotac roacker

Mergi la inceput

Sigur se poate si trimite prin posta. Cum iti este mai comod.

O seara buna.

..shi te iubesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

quote:
Originally posted by noi2
Cei care au terminat o facultate in libi straine, in Romania, sau afara,

Daca ai terminat afara, nu trebuie neaparat sa fie facultate de limbi straine.....eu asa am inteles.

Mergi la inceput