In fiecare zi cu Dumnezeu (partea a 11-a)
Raspunsuri - Pagina 12
Arhistefy spune:
"Iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 5:15)
Un sot s-a enervat si a vorbit urat la restaurant si a facut-o de rusine pe sotia lui. A doua zi dimineata s-a simtit prost si a rugat-o sa-l ierte. Ea a spus ca il iarta, dar a continuat sa-i aduca aminte de incident. Intr-o zi, plin de descurajare, el a spus: "Am crezut ca o sa ma ierti si o sa uiti". Ea a spus: "Asa am facut, dar nu vreau ca tu sa uiti ca te-am iertat si am uitat". Si tu ierti la fel?
Tinerea scorului functioneaza doar in competitiile sportive; in relatii este ceva dezastruos. Este atata bine in cei mai rai dintre noi si atata rau in cei mai buni dintre noi incat ne irosim o mare parte din viata invatand sa iertam si sa uitam. Iar uitarea este mai grea cand ofensa este mare. Micile ofense pot fi iertate repede; dar cele mari necesita un proces de vindecare.
Dar pana nu ai luat hotararea de a ierta, procesul nu poate incepe.Cum poti sa ierti? "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi?" Pavel raspunde: "imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 3:12-13). Pentru a practica acest gen de iertare trebuie sa te concentrezi asupra valorii persoanei, nu asupra slabiciunii ei. Trebuie sa-ti intorci inima de la ce a fost la ceea ce poate fi. Poate spui: "De ce sa iert si sa uit?" a) deoarece Cuvantul lui Dumnezeu iti spune asa; b) deoarece tu la randul tau vei avea nevoie de iertare; c) fiindca nu ai fost creat sa duci cu tine stresul care vine odata cu resentimentul.
Arhistefy spune:
Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu" (Iacov 1:5)
Sarcinile prea multe ne coplesesc, iar oamenii coplesiti rareori duc lucrurile la bun sfarsit. Asa ca roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute, apoi aplica urmatoarele principii:
1) Concentreaza-te asupra sarcinii. Secretul succesului este sa faci ca fiecare actiune sa conteze. Daca stii ca ai talent si esti o persoana energica si activa, dar nu vezi rezultate concrete, atunci probabil problema ta este lipsa concentrarii.
2) Stabileste-ti prioritati in ordinea importantei. Cand nu stabilesti o prioritate in ceea ce trebuie sa faci in functie de importanta, sarcinile incep sa se aranjeze in functie de urgenta. Iar cand te lasi condus de urgenta si nu de importanta, iti pierzi firea. In loc sa-ti activezi talentul, esti lipsit de cele mai bune oportunitati pe care le poti fructifica.
3) Aseaza lucrurile intr-o ordine. Fa-ti un orar, stabileste-ti singur termene limita si respecta-le. Cea mai mare minciuna pe care ne-o spunem este: "O s-o fac mai tarziu".
4) Fa o distribuire in functie de abilitati. Cand imparti o sarcina mai mare in sarcini mai mici incepi sa-ti dai seama de ce fel de oameni ai nevoie pentru a duce lucrul la bun sfarsit. Cel mai important pas in realizarea unui lucru important este sa stabilesti cine va face parte din echipa ta. Domnul Isus a petrecut trei ani si jumatate invatand 12 barbati, iar apoi le-a delegat responsabilitati, iar sarcina a fost indeplinita!
5) Fa totul prin munca in echipa. Chiar daca ai facut o divizare a sarcinii, ai intocmit un plan strategic si ti-ai recrutat cei mai buni oameni, mai ai nevoie de un lucru pentru a reusi. Munca in echipa! Munca in echipa este liantul care pune lucrurile laolalta...
Ayla21 spune:
Unul cate unul, Dumnezeu mi-a luat
Toate lucrurile la care tineam atat de mult
Pana cand am ramas cu mainile goale.
Am pierdut toate jucariile care straluceau atat de frumos.
Si mergeam pe drumurile acestei lumi,
Suspinand in zdrente.
Pana cand am auzit vocea Lui spunandu-mi:
"Ridica-ti mainile goale spre Mine!"
Asa ca mi-am intins mainile spre cer,
Si El le-a umplut cu o multime
De bogatii ceresti si nevazute.
Pana cand mainile mele nu le-au mai putut tine.
Si am inteles, in sfarsit,
Cu mintea mea simpla si lipsita de intelepciune
Ca Dumnezeu nu putea sa-Si reverse bogatiile
In niste maini deja pline.
Da-mi Doamne, forta de a indeplini tot ce sta in puterile mele, rabdarea de a indura ce depaseste puterile mele si discernamantul de a nu le confunda.
Monica, cea mai buna mami pentru Claudiu, Luana, Alma
Iti multumesc Doamne pentru ceea ce am, dar si pentru ceea ce nu am, Tie Doamne Iti multumesc!
Aprinde o lumanare in memoria Almei!
Elena spune:
De ce-i asa.. O stie El
Simion Cure
De ce ades mi-e dat pe cale
Sa-ndur dureri si fel de fel,
De ce-s lovit adesea oare?
Eu nu-nteleg, dar stie El!
Cand cunoscut-am Adevarul
Si vrut-am sa spun despre El,
Silit am fost sa tac adesea …
De ce-i asa, o stie El!
Din painea mea am dat altora
Fari sa ma tem ca ma insel.
Rasplata? M-au lovit cu pietre …
De ce-i asa, o stie El!
Cand m-am luptat cu valul vietii
Si cand era s-ajung la tel,
Ma vad cu barca rasturnata …
De ce-i asa, o stie El!
Cand moartea lupta pe-ndelete
Sa rup-al dragostei inel,
Raman copii sarmani pe drumuri …
De ce-i asa, o stie El!
Greu apasat privesc adesea
Calvarul, Crucea si pe Miel;
De ce sunt lacrimi fara vina,
Eu nu-nteleg, dar stie El!
Cand mi-am trait mereu viata
In curatii de porumbel,
Stropit am fost cu murdarie,
De ce-i asa, o stie El!
Eu nu-nteleg, dar cred intr-una
Si cred cu patima si zel,
Ca multe din ce mi se-ntampla
Nu le-nteleg, dar stie El!
Si cand ajunge-voi in ceruri,
Cu Domnul, in al Sau Castel,
M-oi intreba: Cum de-s acolo?
Raspuns la toate-mi va da El!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
mari_paun spune:
Ayla, Elena foarte frumso ati scis, m-am regasit si m-am umplut mai mult de credinta si speranta...
bazar pentru Ema
ajutati la terapia pentru Ema pe DC
Ajutati-ma sa inteleg lumea!
Mari, mami de Ema
Arhistefy spune:
"Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori!" (Numeri 13:30)
Cele 12 iscoade pe care le-a trimis Iosua in tara promisa au vazut acelasi lucru. Dar 10 s-au intors spunand: "Dar poporul care locuieste in tara aceasta este puternic, cetatile sunt.. foarte mari.. fata de ei parca eram niste lacuste" (Numeri 13:28-33). Ei au produs o asa panica, incat poporul a dorit sa-l ucida pe Moise cu pietre, sa aleaga un nou conducator si sa se intoarca in robia egipteana. Incredibil!
Dar nu si Caleb! El "a fost insufletit de un alt duh" (Numeri 14:24). Asculta: "Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori! (Numeri 13:30). Ani mai tarziu, cand Iosua impartea tara promisa pentru fiecare semintie, Caleb face un pas inainte si spune: "iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani .. sunt tot asa de tare ca in ziua cand m-a trimis Moise .. Da-mi, deci, muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea .. Iosua a binecuvantat pe Caleb, fiul lui Iefune, si i-a dat ca mostenire Hebronul" (Iosua 14:10-14).
Caleb a trait o viata victorioasa pentru ca: a) si-a amintit promisiunile lui Dumnezeu si s-a sprijinit pe ele; b) a indraznit sa se opuna parerii majoritare; c) a refuzat sa renunte cand presiunea era mare; d) a vazut posibilitati cand ceilalti vedeau doar probleme; e) si-a pastrat mintea tanara, chiar si cand trupul i-a imbatranit. Aceasta imagine te descrie cumva pe tine?
Asculta: "Domnul isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijineasca pe aceia a caror inima este intreaga a Lui" (2 Cronici 16:9). El doreste sa-ti arate ce poate face in tine, pentru tine, cu tine si prin tine!
Elena spune:
"A fi crestin nu inseamna a fi indoctrinat cu o anumita invatatura, a intra intr-o anumita institutie, a face anumite ritualuri.
A fi crestin inseamna a te deschide pentru cer...
A fi crestin incepe cu o radicala transformare numita moarte si inviere, numita nastere din nou, nastere din Duh, nastere de sus, nastere din Dumnezeu."
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Elena spune:
NU TINE SCORUL
"Iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 5:15)
Jimmy s-a enervat si a vorbit urat la restaurant si a facut-o de rusine pe sotia lui, Lisa. A doua zi dimineata s-a simtit prost si a rugat-o sa-l ierte. Ea a spus ca il iarta, dar a continuat sa-i aduca aminte de incident. Intr-o zi, plin de descurajare, el a spus:"Am crezut ca o sa ma ierti si o sa uiti ". Ea a spus: "Asa am facut, dar nu vreau ca tu sa uiti ca te-am iertat si am uitat". Si tu ierti la fel?
Tinerea scorului functioneaza doar in competitiile sportive; in relatii este ceva dezastruos. Iar uitarea este mai grea cand ofensa este mare. Micile ofense pot fi iertate repede; dar cele mari necesita un proces de vindecare, care ia timp.
Dar pana nu ai luat hotararea de a ierta, procesul nu poate incepe. Cum poti sa ierti? "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi". Pavel raspunde: "imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi " (Coloseni 3:12-13). Pentru a practica acest gen de iertare trebuie sa te concentrezi asupra valorii persoanei, nu asupra slabiciunii ei. Trebuie sa-ti intorci inima de la ce a fost la ceea ce poate fi.
Poate spui: "De ce sa iert si sa uit?"
a) deoarece Cuvantul lui Dumnezeu iti spune asa;
b) deoarece tu la randul tau vei avea nevoie de iertare;
c) fiindca nu ai fost creat sa duci cu tine stresul care vine odata cu resentimentul.
_
Arhistefy spune:
Pazeste-ti inima mai mult decat orice" (Proverbe 4:23)
Un scriitor crestin scrie: "Multi ani am trait calauzit de sentimente. A fost ca si cum ma aflam pe un vas de coasta; intr-o zi radeam si ma simteam bine, a doua zi plangeam si-mi parea rau. Eram tulburat si controlat. Aveam nevoie de maturitate emotionala, dar avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a o atinge. Este usor sa cazi in capcana increderii in sentimentele tale mai mult decat in ceea ce spune Dumnezeu in Cuvantul Sau. Si este nevoie de un act constant al vointei tale pentru a alege sa traiesti dupa voia Lui si nu dupa voia ta. Dar cand o vei face, vei descoperi ca viata este mai placuta cand traiesti dupa planul lui Dumnezeu".Asa cum nu lasi ca toti care iti bat la usa sa intre si sa se simta ca acasa, nu lasa fiecare emotie de suprafata sa dicteze directia in care iti vei trai ziua sau raspunsurile pe care decizi sa le dai. Biblia spune: "Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii" (Proverbe 4:23). "Orice gand il facem rob ascultarii de Hristos" (2 Corinteni 10:5); daca nu este dupa Cuvantul lui Dumnezeu, nu-l gandi. Pavel spune: "umblam prin credinta nu prin vedere" (2 Corinteni 5:7), fiindca (iar acest lucru te poate lua prin surprindere) nu vei simti intotdeauna prezenta lui Dumnezeu. Dupa rastignire, doi ucenici mergeau spre Emaus, cand li s-a aratat Isus si a mers alaturi de ei. Dar ei nu L-au recunoscut. Ei nu L-au cunoscut pe liderul pe care L-au urmat timp de trei ani pentru ca "S-a aratat, intr-alt chip" (Marcu 16:12). Dumnezeu este un Dumnezeu al credintei si El lucreaza in felul in care poate fi inteles de credinta, nu de sentimente.
Elena spune:
Daca trebuie, sunteti întristati pentru putina vreme, prin felurite incercari, pentru ca încercarea credintei voastre, cu mult mai scumpa decât aurul care piere, si care totusi este încercat prin foc, sa aiba ca urmare lauda, slava si cinstea, la aratarea lui Isus Hristos.
[1 Petru 1.7]
Focul întareste întotdeauna ceea ce nu poate distruge.
Oscar Wilde
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.