Incredintare minor - drepturi
In cazul decesului parintelui ce are copilul incredintat dupa divort (in speta mama), celuilalt parinte (tatal) i se incredinteaza automat copilul? Poate fi stabilit alt custode la copil (ex bunica materna, sora mamei)? cine stabileste acest lucru?
Mostenirea copilului dobandita dupa parintele decedat va fi gestionata in acest caz de celalalt parinte, daca ii este incredintat? Are dreptul sa instraineze bunurile mostenite de copil? Primeste acces nelimitat la conturile bancare?
Multumesc frumos!
Adina + Olivia Q1.04
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de Adina Iulia
In cazul decesului parintelui ce are copilul incredintat dupa divort (in speta mama), celuilalt parinte (tatal) i se incredinteaza automat copilul? Poate fi stabilit alt custode la copil (ex bunica materna, sora mamei)? cine stabileste acest lucru?
Mostenirea copilului dobandita dupa parintele decedat va fi gestionata in acest caz de celalalt parinte, daca ii este incredintat? Are dreptul sa instraineze bunurile mostenite de copil? Primeste acces nelimitat la conturile bancare?
Multumesc frumos!
Adina + Olivia Q1.04
Nu automat, dar are cele mai mari sanse, daca indeplineste conditiile. Autoritatea tutelara este cea care supravegheaza interesul minorului.
Averea minorului va fi gestionata de catre parinte (sau tutore, daca altcineva devine reprezentant legal) tot sub supravegherea Autoritatii tutelare, si va fi administrata si folosita in interesul minorului.
A_Iulia spune:
Multumesc frumos, Lona!
Banuiesc ca proprietatile nu le poate instraina usor, insa are nevoie de acordul Autoritatii tutelare si pentru cheltuirea banilor din cont? Sau de acestia va dispune copilul dupa majorat?
La incredintare, se evalueaza si posibilitatea ca celalalt parinte sa solicite incredintarea doar pentru a capata acces la mostenirea copilului? Exista in practica procese intentate celuilalt parinte de un potential tutore, si castigate, chiar daca celalalt parinte a dorit sa obtina incredintarea?
Adina + Olivia Q1.04
Lona spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Multumesc frumos, Lona!
Banuiesc ca proprietatile nu le poate instraina usor, insa are nevoie de acordul Autoritatii tutelare si pentru cheltuirea banilor din cont? Sau de acestia va dispune copilul dupa majorat?
La incredintare, se evalueaza si posibilitatea ca celalalt parinte sa solicite incredintarea doar pentru a capata acces la mostenirea copilului? Exista in practica procese intentate celuilalt parinte de un potential tutore, si castigate, chiar daca celalalt parinte a dorit sa obtina incredintarea?
Adina + Olivia Q1.04
Da, si pentru bani. Se folosesc doar in interesul copilului, ce ramane, va fi la dispozitia lui la majorat.
Cum s-ar putea evalua asta? Parintele are obligatia de a-si creste, ingriji, educa copilul. Este obligatie, nu drept. Cum s-ar putea arata ca el doar averea o vrea? Oricum, nu poate dispune de ea, deci nu se discuta despre asta.
Exista, destul de rare. Daca celalalt parinte se afla in situatia de a nu-l putea lua, este de negasit, nu a avut relatii cu copilul, nu i-a platit pensia, nu l-a vizitat etc. se instituie tutela. Daca vrea sa-l ia, il ia insa. El va fi supravegheat de Autoritatea tutelara, si daca se constata ca nu este un bun tata, se instituie tutela.
De regula, pentru tutela se judeca la nesfarsit bunicii copilului orfan. Se evalueaza conditii, varsta, apropiere de minor etc. Acolo e nebunia, dar daca exista parinte supravietuitor si este o persoana "in regula", nu se apeleaza la alta varianta.
Este chiar corect, nu orice sot rau este un tata rau. De altfel, relatia dintre parinti nu are legatura cu relatia parinte-copil, nici legal, nici altfel.
sorinsonia spune:
M-ati pus pe ganduri. Daca eu mor maine, baiatul meu ii va fi incredintat tatalui sau, pe care nu l-a vazut niciodata, care nu a mentinut legatura cu el, pe care nu-l intereseaza daca are ce ii trebuie sau care nu-i trimite o felicitare de ziua lui sau de Craciun?
Adica casa mea si contul bancar ii revine fostului sot? Cred ca nu am inteles bine.
Pot sa fac testament? Sa-i las copilul si casa fratelui meu?
Help.
Lona spune:
quote:
Originally posted by sorinsonia
M-ati pus pe ganduri. Daca eu mor maine, baiatul meu ii va fi incredintat tatalui sau, pe care nu l-a vazut niciodata, care nu a mentinut legatura cu el, pe care nu-l intereseaza daca are ce ii trebuie sau care nu-i trimite o felicitare de ziua lui sau de Craciun?
Adica casa mea si contul bancar ii revine fostului sot? Cred ca nu am inteles bine.
Pot sa fac testament? Sa-i las copilul si casa fratelui meu?
Help.
Da, cred ca n-ai inteles bine.
Am spus clar ca daca nu a avut legaturi cu copilul, se va institui tutela. Vezi mai sus raspunsul meu.
Am explicat ca nu are voie sa instraineze bunuri decat in interesul copilului, deci casa si contul nu-i revine sotului.
Nu poti lasa copilul prin testament.
Poti sa-i lasi doar o parte din bunuri prin testament fratelui tau, fara a afecta rezerva succesorala a copilului.
Lona spune:
quote:
Originally posted by sorinsonia
Multumesc, Lona, sper sa nu mor in urmatorii 8 ani.
Lasa gandurile astea negre!
Sanatate multa!
A_Iulia spune:
Lona, teoretic e totul ok.
Practic...in cazul acesta, tot nu pica prea bine, pentru ca nu se poate dispune de bani in interesul copilului (sau probabil, se dispune limitat), chiar daca copilul are nevoie pana atunci.
Aveti idee cum afla cei in cauza la ce banci si ce sume exista in cont? Nu toate bancile trimit acasa extrase de cont...deci cum se poate afla unde o persoana are/avea conturi deschise? La fel si referitor la bunuri (in cazul in care nu se gasesc documentele la domiciliul persoanei decedate). Asigurari de viata, programe de economisire, fonduri de investitii, actiuni...exista riscul sa se piarda urma lor?
Adina + Olivia Q1.04
Lona spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Lona, teoretic e totul ok.
Practic...in cazul acesta, tot nu pica prea bine, pentru ca nu se poate dispune de bani in interesul copilului (sau probabil, se dispune limitat), chiar daca copilul are nevoie pana atunci.
Aveti idee cum afla cei in cauza la ce banci si ce sume exista in cont? Nu toate bancile trimit acasa extrase de cont...deci cum se poate afla unde o persoana are/avea conturi deschise? La fel si referitor la bunuri (in cazul in care nu se gasesc documentele la domiciliul persoanei decedate). Asigurari de viata, programe de economisire, fonduri de investitii, actiuni...exista riscul sa se piarda urma lor?
Adina + Olivia Q1.04
Eu presupun ca atunci cand o persoana are asemenea investitii, are grija sa le si anunte / sa lase copii cuiva de incredere, avocatului sau notarului etc.
Tot ce spui tu acolo se inventariaza in masa succesorala, ca la orice succesiune.
Cat priveste folosirea banilor - autoritatea tutelara supravegheaza operatiunile. Deci daca copilul are nevoie de bani de scoala, sau de o operatie sau mai stiu eu ce - sigur ca n-o sa accepte sa stea cu banii la ciorap, ci o sa autorizeze folosirea.
Ce te face sa crezi ca cel pe care l-ai alege tu in viata (daca ar fi posibil asa ceva) va respecta ce ai tu in minte azi?
Oricum ai da-o, sfant e sa fim sanatoase si sa ne vedem copiii mari. E trist cand se ajunge in asemenea situatii.
Daca cauti undeva in arhiva, a mai fost discutia asta, unde am comentat pe larg motivatii, situatii etc.
A_Iulia spune:
Multumesc Lona, chiar am sa caut unde ai mai postat.
Nu m-am gandit niciodata la asta pana acum, mi-a ajuns la urechi un caz similar si asa am inceput sa-mi pun problema. Si uite ca am realizat ca nimeni nu stie, in cazul meu, ce si unde sa caute, pentru ca actele sunt in diverse locuri, (ba acasa, ba la birou printre multe alte hartii), acasa nu sunt toate in acelasi loc...si oricum e o brambureala, am sa ma apuc sa fac ordine.
In caz de, eu personal n-am nici o problema sa obtina fostul meu sot custodia, sunt convinsa ca s-ar ocupa cum trebuie de fata, doar ca e cam zgarcit. Nu m-as astepta sa-si puna problema ca fata sa studieze in strainatate (dar de exemplu in mama mea as avea incredere ca ar face-o si ar umbla oriunde e necesar sa obtina aprobari, in plus fata e foarte atasata de mama mea, dar asta e alta poveste)
Bine ca mi-ai deschis ochii. O singura data i-am spus mamei de o asigurare de viata, si de un plan de economisire pentru fata, a mormait un da,da,da, si sunt convinsa ca a uitat. In rest nu stie nimeni nimic, decat de proprietati.
Adina + Olivia Q1.04