cum sa obisnuim copiii sa participe la slujba

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

eu sunt de religie catolica, dar risc sa ma bag in discutie...la putin timp dupa nastere baietelul meu a fost diagnosticat cu cataracta congenitala...a cazut cerul peste noi...soacra mea, mare ortodocsa, ne-a dus la manastirea nicula...am dat niste bani cu biletele pe care erau trecute numele celor pt care am dorit sa se roage preotul...desi nu aminteles nici pana in ziua de azi cum reuseste...banuiesc ca se aduna poate chiar si mii de biletele cu nume pe zi, cand are timp sa se roage pt fiecare in parte?dar ma rog, nu asta e problema mea, ci faptul ca soacra mea a inceput sa se planga la un preot ca nepotelul ei se nascuse orb pe ochiul stang si ca acum ce ne facem etc...la care preotul m-a intrebat pe mine care e data de nastere a copilului. i-am raspuns :22 septembrie. preotul a luat un calendar, a facut niste socoteli dupa care m-a privit cu dispret si mi-a spus :"pai,normal ca s-a nascut orb...poarta pacatul parintesc...l-ati facut in zi de post, in postul craciunului..."
in momentul acela am simtit ca am 600 tensiune si i-am zis ca poate imi face cadou un calendar in care sa specifice cand pot face dragoste cu sotul meu, si daca conceperea unui copil in post este un pacat asa de mare de ce copilul, care e un suflet nevinovat, tre sa poarte crucea?dupa care am facut stanga imprejur si am iesit din biserica...
desi copilul meu e botezat ortodox, eu il invat despre dumnezeu si iisus asa cum am fost eu invatata de biserica catolica...
nu am nimik cu ortodocsii, decat poate faptul ca preotii ortodocsi mi se par cei mai falsi oameni care exista pe planeta...sincer...
dc in randul catolicilor nu gasesti preoti care citesc din carte sau ce soarele lor de vrajitorii mai fac?dc in tara asta cel putin, preotii ortodocsi sunt cei mai bogati preoti?de ce ei sunt bagati si in politica?si ar mai fi multe intrebari...dar nu vreau sa ma cert cu nimeni.
revenind la oile mele si la durerea mea, nu mi se pare corect sa ii spui unei mame chestii de astea, cum ca ea ar purta vina pt nenorocirea copilului ei...poate chiar sunt unele care ar putea sa creada...sa traiasca cu sentimentul de vinovatie (sau sa faca alte lucruri mai tragice)...iar conceperea unui copil nu tre sa fie un pacat...oricum postul e inventat de biserica, parerea mea.
si nu ma luati cu biblia, si cu ce scrie in ea, ca si biblia a fost scrisa tot de oameni.

"Un copil este o raza de soare ce iti va lumina viata. Un copil e o promisiune a lui Dumnezeu ca viata merge inainte. Un copil e atingerea raiului. Un copil e tandrete si dulceata. Un copil e mereu surprinzator, emotionant, fermecator si captivant. Un copil e o minunata binecuvantare. Dar in primul rand un copil e dragoste."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipicah spune:

Imi pare tare rau pentru copilul tau,caci nu cred ca poate fi un necaz mai mare pentru o mama decat boala copilui sau.
Dar ca si catolica puteai sa cauti o biserica pe credinta ta,un preot catolic ce sa te ajute potrivit dogmelor voastre,pentru a nu arunca cu noroi acum in preotii bisericii ortodoxe.
Probabil ai citit si posturile anterioare. Sfintii ortodocsi au spus ca plata pacatului o reprezinta venirea bolilor,necazurilor. Zamislirea copiilor in post e un pacat. Spui ca sunt inventii ale bisericii? Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre aceste lucruri,Biblia de asemenea.
Daca tu contesti Biblia,invataturile sfintilor parinti, e alegerea ta.
E adevarat,sunt foarte multi preoti contestati,bagati in politica si in afaceri,uitand sa mai lucreze la sufletul omului. Tot cartile sfinte si invavaturile sfintilor parinti ne avertizau despre aceste vremuri, "cand vor cadea si cei alesi".
Sunt insa si preoti care schimba vieti,schimba destine, mijlocesc vindecari miraculoase - daca vrei sa-i afli, ii vei gasi.
Ai dreptate privind preotii ortodocsi inselati de vrajmasul si care deschid cartea, dar opusul lor sunt duhovnicii imbunatatiti care vindeca cu cuvantul, prin rugaciune. De ei nu te-am auzit vorbind. La chiliile lor stau mii de oameni, avand credinta ca sfaturile si rugaciunile parintilor ii vor ajuta,asa cum i-au ajutat pe alte mii si mii ce au venit cu smerenie si pocainta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by cipicah

Imi pare tare rau pentru copilul tau,caci nu cred ca poate fi un necaz mai mare pentru o mama decat boala copilui sau.
Dar ca si catolica puteai sa cauti o biserica pe credinta ta,un preot catolic ce sa te ajute potrivit dogmelor voastre,pentru a nu arunca cu noroi acum in preotii bisericii ortodoxe.Probabil ai citit si posturile anterioare. Sfintii ortodocsi au spus ca plata pacatului o reprezinta venirea bolilor,necazurilor. Zamislirea copiilor in post e un pacat. Spui ca sunt inventii ale bisericii? Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre aceste lucruri,Biblia de asemenea.
Daca tu contesti Biblia,invataturile sfintilor parinti, e alegerea ta.
E adevarat,sunt foarte multi preoti contestati,bagati in politica si in afaceri,uitand sa mai lucreze la sufletul omului. Tot cartile sfinte si invavaturile sfintilor parinti ne avertizau despre aceste vremuri, "cand vor cadea si cei alesi".
Sunt insa si preoti care schimba vieti,schimba destine, mijlocesc vindecari miraculoase - daca vrei sa-i afli, ii vei gasi.
Ai dreptate privind preotii ortodocsi inselati de vrajmasul si care deschid cartea, dar opusul lor sunt duhovnicii imbunatatiti care vindeca cu cuvantul, prin rugaciune. De ei nu te-am auzit vorbind. La chiliile lor stau mii de oameni, avand credinta ca sfaturile si rugaciunile parintilor ii vor ajuta,asa cum i-au ajutat pe alte mii si mii ce au venit cu smerenie si pocainta.

OK, vad ca iar' o luam de la capat!
Pe mine a ajuns sa nu ma mai surprinda nimic la preotii ortodocsi. Si preotul de la Nicula a repetat gestul si cuvintele lui Arsenie Boca. Asadar asa trebuie un preot sa mangaie o mama aflata la necaz. Halal preot...
Si ma zici ca arunca lumea cu noroi in preotii ortodocsi...

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by julia_popadiuc

eu sunt de religie catolica, dar risc sa ma bag in discutie...la putin timp dupa nastere baietelul meu a fost diagnosticat cu cataracta congenitala...a cazut cerul peste noi...soacra mea, mare ortodocsa, ne-a dus la manastirea nicula...am dat niste bani cu biletele pe care erau trecute numele celor pt care am dorit sa se roage preotul...desi nu aminteles nici pana in ziua de azi cum reuseste...banuiesc ca se aduna poate chiar si mii de biletele cu nume pe zi, cand are timp sa se roage pt fiecare in parte?dar ma rog, nu asta e problema mea, ci faptul ca soacra mea a inceput sa se planga la un preot ca nepotelul ei se nascuse orb pe ochiul stang si ca acum ce ne facem etc...la care preotul m-a intrebat pe mine care e data de nastere a copilului. i-am raspuns :22 septembrie. preotul a luat un calendar, a facut niste socoteli dupa care m-a privit cu dispret si mi-a spus :"pai,normal ca s-a nascut orb...poarta pacatul parintesc...l-ati facut in zi de post, in postul craciunului..."
in momentul acela am simtit ca am 600 tensiune si i-am zis ca poate imi face cadou un calendar in care sa specifice cand pot face dragoste cu sotul meu, si daca conceperea unui copil in post este un pacat asa de mare de ce copilul, care e un suflet nevinovat, tre sa poarte crucea?dupa care am facut stanga imprejur si am iesit din biserica...
desi copilul meu e botezat ortodox, eu il invat despre dumnezeu si iisus asa cum am fost eu invatata de biserica catolica...
nu am nimik cu ortodocsii, decat poate faptul ca preotii ortodocsi mi se par cei mai falsi oameni care exista pe planeta...sincer...
dc in randul catolicilor nu gasesti preoti care citesc din carte sau ce soarele lor de vrajitorii mai fac?dc in tara asta cel putin, preotii ortodocsi sunt cei mai bogati preoti?de ce ei sunt bagati si in politica?si ar mai fi multe intrebari...dar nu vreau sa ma cert cu nimeni.
revenind la oile mele si la durerea mea, nu mi se pare corect sa ii spui unei mame chestii de astea, cum ca ea ar purta vina pt nenorocirea copilului ei...poate chiar sunt unele care ar putea sa creada...sa traiasca cu sentimentul de vinovatie (sau sa faca alte lucruri mai tragice)...iar conceperea unui copil nu tre sa fie un pacat...oricum postul e inventat de biserica, parerea mea.
si nu ma luati cu biblia, si cu ce scrie in ea, ca si biblia a fost scrisa tot de oameni.

"Un copil este o raza de soare ce iti va lumina viata. Un copil e o promisiune a lui Dumnezeu ca viata merge inainte. Un copil e atingerea raiului. Un copil e tandrete si dulceata. Un copil e mereu surprinzator, emotionant, fermecator si captivant. Un copil e o minunata binecuvantare. Dar in primul rand un copil e dragoste."

Sa stii ca eu am fost cu fiul meu sau fara la multe manastiri, m-am marturisit de pacate cu caru, am discutat cu preoti printre care ucenicul parintelui Arsenie Boca: Parintele Daniil, un om cum n-am mai intilnit si nu cred sa mai intilnesc in viata mea de pe pamint; (in vizita, pentru linistea si frumusetea spirituala a locurilor, nu sa cer vindecare- n-am cerut de la Dumnezeu niciodata miracole, m-am rugat doar sa ma ajute sa-mi duc Crucea!);
culmea e ca niciodata nu m-a jignit vreunul, nu mi-a spus ca platesc pentru asta sau ailalta; am primit in schimb incurajari, caldura, m-am alimentat cu energie pozitiva cum niciunde nu am mai gasit; Si acum, cind ajung la Ramet ma simt mai acasa, mai emotionata si mai fericita decit oriunde in lumea asta, decit la mama acasa.

nu stiu cum de vi se intimpla mereu voua, celor de alte religii, celor ce bijbie printre religiile parintilor si ale partenerilor cautindu-si calea sau ateilor. si culmea, vi se intimpla mereu in interactiunea cu Ortodoxia!

sa nu uit, si mama mea e catolica, in tinerete am pendulat intre ateism, ortodoxie si catolicism, si am studiat cam tot ce-am gasit la vremea aceea ( de la Cioran la Marii Parinti ai Ortodoxiei, la Invataturile Papei si inapoi)

http://www.floriinro.ro/

credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Julia si daca te duceai la doctor si acela dadea vina pe tine ca n-ai stiut sa-ti ingrijesti copilul(zic si eu), ce faceai? Nu te mai duceai la doctor? Si alegeai altceva -homeopatia, de ex....
Daca tu dai de un preot care nu are sensibilitate, nu inseamna ca intreaga Ortodoxie e ca acel preot.. Cauta si gaseste un preot bun..daca vrei, daca nu, ramai la credinta ta..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by julia_popadiuc

Iulia, imi pare rau pentru puiul tau, si sper sa aiba parte de o viata plina de bucurii. Am si eu pe cineva foarte drag, care a trait toata viata cu un ochi orb. Acum se pot face multe medical vorbind pentru asemenea situatii. As vrea sa-ti spun sa ai incredere in Dumnezeu, ca El i-a rezervat cu siguranta alte bucurii copilului tau, care vor compensa suferinta lui. Imi pare rau de raspunsul primit de la preot, chiar daca tie ti-a picat greu, intentia lui nu cred ca a fost alta decat de a trezi in tine smerenia si de a te indrepta spre rugaciune. Este adevarat ca unii ieromonahi sunt mult mai transanti cu privire la chestiunile ce tin de familie, decat preotii de mir, care au experienta ca parinti si soti. Numai Dumnezeu stie de ce a ingaduit necazul acestei boli copilasului tau. Raspunsul la aceasta intrebare nu trebuie cautat la oameni, fie ei si preoti. Poate ca soacra ta a avut totusi o abordare gresita. Si acum, as vrea sa adaug niste lucruri. Nu se poate ca si crestin, indiferent de confesiune, sa spui ca Biblia e scrisa tot de oameni. Stii cu siguranta ca scrierea Scripturilor a fost revelata de Dumnezeu. Autorii cartilor Vechiului si Noului Testament, au scris sub inspiratia Sfantului Duh, si aici ar fi multe de adaugat.
Comparatia intre preotii ortodocsi si catolici spre exemplu, este dupa parerea mea una nefericita, asta pentru cine stie cam care sunt ispitele cu care se confrunta catolicii si care sunt cele ale preotilor ortodocsi. Si nici despre bogatie si deschisul cartii si falsitate, nu cred ca ai generalizat in mod intentionat, ci mai degraba din greseala. Ar fi un mare pacat fata de preotii ortodocsi care nu fac vrajitorii sau nu deschid cartea, care nu sunt bogati, sau mai stiu eu cum, si sa stii ca sunt totusi destul de multi. Ba chiar as incadra pe cei care incalca canoanele deschizand cartea (pt ca alte vrajitorii nu am auzit sa faca vreunul), in categoria exceptiilor de la regula.
Cat despre politica...daca te referi la preotul de mir simplu, ei bine, eu nu cunosc vreun politician preot. Calugar nici atat. Daca te referi la implicarea Patriarhiei in treburile statului, eu nu vad nimic rau si iau modelul tarilor majoritar catolice, le studiez legislatia, si trag o concluzie privind influenta bisericii.
Si ca sa inchei, la manastire, pomelnicele chiar se citesc, nu de un singur preot, ci fiecare monah/ monahie are datoria impusa de votul monahal de a se ruga pentru toata lumea. Fiecare, are un caiet unde transcrie absolut toate pomelnicele si citeste acel caiet la fiecare pravila de rugaciune, cel putin o data pe zi, in functie de asta, fiecare avand un numar de persoane de pomenit pe masura ostenelilor de care este capabil. Deci la Nicula, pomelnicele e impart intre calugari, care sunt intr-o mare masura si preoti, si sunt destui ca sa poata pomeni pe fiecare pe perioada ceruta.
Sanatate multa pentru puiul tau si binecuvantare de la Dumnezeu!

Marilena

Mergi la inceput

eu m-am dus la manastirea nicula la insistentele soacrei mele...
nu am nimik cu religia ortodoxa, sau cu orice alta religie...
nu sunt o fanatica.
si nu am generalizat cand am vb despre preotii ortodocsi, am zis ca multi dintre ei blabla...chiar si noi pe vremurile cand aveam firma amlucrat la un preot ortodox care nici in ziua de azi dupa aproape 3 ani nu ne-a dat banii pt lucrare, si e vb de vreo 500milioane lei vechi.deci o tzeapa sanatoasa zic eu, cu atat mai mare socul cu cat e preot si noi am funisat biserica p care a construit-o "cu sudoare fruntii" vezi doamne!el umbla cu o dacie rablagita la slujbe si avea un ap modest cu 2 camere pe cand fiul sau avea casa cu etaj si jeep.ei de asta ce ziceti?si exemplele ar putea continua si cu preotii ortodocsi si cu cei catolici deopotriva.nu apar catolicii doar pt ca sunt catolica.are si religia mea multe chestii pe care nu le inteleg, dar nici nu ma sinchisesc pt ca eu cred ca credinta nu consta in cat de des te duci la biserica sau de cate ori te spovedesti ci e o relatie intre tine si dzeu, care nu are nevoie de intermediari.
desi cred ca discutiile astea sunt offtopic pt ca de fapt se intrebarea era cum sa imi obisnuiesc copilul sa mearga la biserica, si iata ca asta este si intrebarea mea:am un baietel de 5 ani.acum consider ca ar fi varsta ideala sa inceapa sa mearga la biserica.ce credeti, va avea rabdare?la noi catolicii slujba tine 50 minute.si da, il duc la biserica catolica desi e botezat ortodox.

giulia si alex-raoul (22.09.2002)

Mergi la inceput

Ok. Hai sa-ti raspund la topic. Faci o greseala cand duci copilul ortodox la biserica catolica. Datoria ta este sa-l educi in religia pe care a primit-o prin Botez. Exista diferente dogmatice intre catolicism si ortodoxie, si chiar daca acum copilul este micut, e suficient de mare ca sa fie derutat de ce i se intampla. Educatia religioasa se face cu responsabilitate pentru intregul viitor si pt sufletul copilului. Nu este adevarat ca poti avea o relatie cu Dumnezeu fara a conta de cate ori te impartasesti din El si din Taina Euharistica. Credinta fara fapte e goala. Si aici putem vorbi de multe fapte, inclusiv participarea colectiva la pogorarea Duhului si la jertfa euharistica a Fiului, la rugaciune si la intreg serviciul divin. Copilasul tau nu va cunoaste spiritualitatea ortodoxa, si el este ortodox. Fetita mea vine cu noi la biserica cel putin la 2 saptamani. Are un an si 10 luni si este energica si neastamparata. La Catedrala Mitropolitana din Craiova, unde mergem de obicei, se impartasesc in fiecare duminica peste 30 de copilasi sub 6 ani. Si stau cam jumatate de ora in liniste din slujba Sfintei Liturghii, apoi se aseaza la rand unui dupa celalalt pt impartasit. Acum o saptamana si fetita mea s-a impartasit singurica, fara sa o tin in brate eu, ci a stat la rand cu copiii. Este adevarat ca este foarte nerabdatoare, si de-aceea nu o ducem mereu la catedrala ci mai des la biserica unui var al nostru, preot, unde nu se filmeaza si e mai putina lume. Acolo nu gaseste prea multi copii si sta destul de cuminte chiar si 2 ore.
Toti copiii pe care ii stiu, s-au obisnuit greu sa stea la biserica. Insa, ca parinte, ai datoria de a duce copilul la biserica, chiar daca iesi cu el afara cand doreste, la fel, ii poti lua de acasa un carnetel, carte de colorat, ceva cu care sa-si ocupe timpul cand nu mai are rabdare sa asculte slujba. Nu este usor, mai ales cu nazdravani precum Anna mea, care nu stau locului. Sfatul meu este sa-l duci la biserica ortodoxa, daca tot l-ati botezat ortodox, ca sa poata cunoaste spiritualitatea si cantarile noastre, si numai asa se va putea obisnui. Daca ar fi fost botezat catolic, te-as fi sfatuit sa-l duci la biserica catolica. Dar daca vrei sa faci ceva corect pentru el, urmeaza drumul pe care l-ati orientat la Botez, ca sa cunoasca religia pe care a primit-o.

Marilena

Mergi la inceput

l-am botezat ortodox pt ca asa a fost situatia,nu pt ca eu am ales aceasta religie pt el, intelegi?la un moment dat chiar ma bucuram ca e ortodox si nu tre sa treaca prin atatea chestii bisericesti cum ar fi prima impartasanie apoi mai este o chestie care nu stiu cum se numeste romaneste.nah in fine,ca nu va avea batai de cap.
nu consider ca gresesc ducandu-l la biserica catolica, unde slujba tine mult mai putin, se intelege mult mai bine despre ce se povesteste, nu se canta atat etc chestii care chiar pot pictisi un copil la moarte.cred ca si eu as fi in stare sa adorm la o slujba care tine 3 ore.plus ca tati, care e ortodox nu e acasa, asa ca nu are cine sa il duca la biserica ortodoxa.eu nu ma duc pt desi amfost de cateva ori, nu cunosc obiceiurile, nu stiu ce trebuie sa faci, iar cel mai nasol lucru e cand vad cum toti pupa icoanele.imi vine sa mor, nu alta.e o alta chestie pe care nu o inteleg!oi fi eu mai inchisa la minte, nu stiu.
dar astea sunt parerile mele, si fiecare face ce si cum vrea pana la urma.
eu o sa il duc duminica, sa vedem ce va iesi.

giulia si alex-raoul (22.09.2002)

Mergi la inceput

Eu ti-am spus parerea mea.
Acum, despre slujba din biserica ortodoxa, daca ai cunoaste aspectele duhovnicesti ale fiecarui moment liturgic, ale fiecarei cantari, cu adevarat iti spun: L-ai simti pe Hristos acolo! Si 3 ore ti s-ar parea putine. Insa este normal sa nu cunosti nici tipicul slujbelor, nici obiceiurile pt ca nefiind ortodoxa, nu ai frecventat biserica ortodoxa. La noi, slujbele au o bogata incarcatura simbolica, nu sunt formale sau genul "ceremonie", contin multa spiritualitate, multe momente sunt dificil de inteles pentru cei neobisnuiti sau necunoscatori. Trebuie sa inveti sa traiesti rugaciunea fiecarei cantari sau pericope ca sa fii in comuniune cu Dumnezeu la Liturghie. Cam asta despre slujbele ortodoxe...

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput