Refuz angajator acordare concediu crestere copil
Buna,
Daca cineva cunoaste legislatia mai bine, as aprecia f mult un sfat pt urmatoarea situatie pe care o am:
Am nascut la 08 ianuarie si am inceput lucrul la 5 saptamani de la nastere pt ca mama m-a ajutat si a stat cu bebelul acasa. M-am chinuit destul de mult, dar asta e... Acum mama nu ma mai poate ajuta si am solicitat angajatorului (institutie publica) acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Eu am anuntat cu 4 sapt inainte, numai ca ei se incapataneaza sa nu-mi raspunda cererii pe motiv ca nu au inlocuitor.
Ce se poate face in astfel de situatii?
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de monira
Buna,
Daca cineva cunoaste legislatia mai bine, as aprecia f mult un sfat pt urmatoarea situatie pe care o am:
Am nascut la 08 ianuarie si am inceput lucrul la 5 saptamani de la nastere pt ca mama m-a ajutat si a stat cu bebelul acasa. M-am chinuit destul de mult, dar asta e... Acum mama nu ma mai poate ajuta si am solicitat angajatorului (institutie publica) acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Eu am anuntat cu 4 sapt inainte, numai ca ei se incapataneaza sa nu-mi raspunda cererii pe motiv ca nu au inlocuitor.
Ce se poate face in astfel de situatii?
Nu-ti raspund sau nu-ti aproba?
Reclama la Minsterul Administratiei.
monira spune:
La prima cerere mi-auu raspuns ca nu pot pleca de la locul de munca pana nu gasesc un inlocuitor, fara sa faca nici o referire cu privire la solictarea de CIC.
Urmare raspunsului lor, le-am adresat o a doua cerere de acordare a CIC, mentionand ca nu pot sa mai vin la serviciu dupa data de 19 dec, data la care doresc sa intru in CIC. Acum nu mai raspund.
Si chiar nu stiu cum sa fac dupa 19 dec, pt ca petru dosarul de CIC am nevoie de adevrinta de la angajator .
Daca cineva stie ce se poate face legal, va rog mult sa ma sfatuti.
marius spune:
Stii care e treaba? Nu-ti trebuie nici un aviz nici o aprobare nimic. Trebuie doar sa informezi printr-o adresa simpla faptul ca incepand cu data de vei beneficia de CIC in conformitate cu prevederile legii. Atat. pentru stiinta lor si pentru ca ei sa poata solicita suspendarea contractului tau de munca pana la revenirea ta la serviciu.
In paralel insa trebuie sa iti administrezi dosarul si sa-l depui pentru ca banii nu ii vei mai primi de la serviciu in aceasta perioada.
Nu stiu de ce te mananci atata cu o aprobare de care nu ai nevoie. Ei nu au cum sa refuze o acordare pentru ca nu au acest drept sa acorde sau sa refuze. Nu depinde de ei ci doar si numai doar de tine daca vrei sau nu vrei sa beneficiezi de acest drept conferit de lege. Asta e.
Ahhh ca sa nu uit. Au obligatia sa elibereze orice act solicitat cu privire la situatia ta adica adeverinta de care spui. In cazul in care persoana care raspunde si are aceasta sarcina de serviciu nu o face ai dreptul sa o tragi in judecata pentru abuz in serviciu (Lona - ma ajuti?)
Pe scurt fi rea daca-s nesimtiti! Te ajutam noi sa le dai peste bot!
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Stii care e treaba? Nu-ti trebuie nici un aviz nici o aprobare nimic. Trebuie doar sa informezi printr-o adresa simpla faptul ca incepand cu data de vei beneficia de CIC in conformitate cu prevederile legii. Atat. pentru stiinta lor si pentru ca ei sa poata solicita suspendarea contractului tau de munca pana la revenirea ta la serviciu.
In paralel insa trebuie sa iti administrezi dosarul si sa-l depui pentru ca banii nu ii vei mai primi de la serviciu in aceasta perioada.
Nu stiu de ce te mananci atata cu o aprobare de care nu ai nevoie. Ei nu au cum sa refuze o acordare pentru ca nu au acest drept sa acorde sau sa refuze. Nu depinde de ei ci doar si numai doar de tine daca vrei sau nu vrei sa beneficiezi de acest drept conferit de lege. Asta e.
Ahhh ca sa nu uit. Au obligatia sa elibereze orice act solicitat cu privire la situatia ta adica adeverinta de care spui. In cazul in care persoana care raspunde si are aceasta sarcina de serviciu nu o face ai dreptul sa o tragi in judecata pentru abuz in serviciu (Lona - ma ajuti?)
Pe scurt fi rea daca-s nesimtiti! Te ajutam noi sa le dai peste bot!
Marius Pernes
Pagina legislativa
Ajut, ajut!
E mai simplu decat pare!
monira spune:
Stiti care e singura pb? Am gestiune si sunt obligata sa o predau cuiva inainte de a pleca. Si nu am cui, pt ca suntem doar 3 persoane, iar seful se impotriveste sa predau colegilor.
Deci, nu pot pleca si cu banii ..si nici nu-i pot lasa fara un proces verbal d epredare-primire ...
aici e pb ...
marius spune:
Nu este obligatia ta de a gasi cui sa predai gestiunea. Tu faci nota, el este obligat sa isi rezolve problema pana la data mentionata de tine. Incepand cu acea data nu te mai prezinti la serviciu. In mod sigur ca "prin minune" va gasi solutia, dai pariu?
Marius Pernes
Pagina legislativa
monira spune:
Da, in cele din urma asa s-a intamplat azi. S-a gasit solutia minune, dupa nenumarate meciuri.
Multumesc pentru toate sfaturile.
marius spune:
. Vrajitorul din Oz...
Marius Pernes
Pagina legislativa