ore suplimentare - abuz?
Salut!
Am o problema: joi si vineri am stat la servici 12,5 ore, ca sa termin niste rapoarte pe care mi s-a spus ca trebuie predate vineri.
Programul meu normal de lucru este de 6h (fetita cea mica nu a implinit inca 2 ani).
Ideea e ca am cerut managerului meu recunoasterea acestor ore suplimentare si a spus ca nu se poate, pentru ca in fisa postului pentru manageri (si eu sunt unul mai mic, la randul meu) este specificata disponibilitatea la program prelungit si pentru zilele normale si pt weekend.
Pt moment n-am mai spus nimic, dar m-am uitat in Codul Muncii si acolo nu scrie nimic cum ca persoanelor cu functie de conducere nu li s-ar compensa / plati orele suplimentare.
Acum, intrebarea: daca in Regulamentul Intern / Fisa Postului e specificat ce mi s-a spus mie, si nu se compenseaza orele suplimentare, nu contravine Codului Muncii? SI ca atare nu e un abuz?
Multumesc!
Raspunsuri
marius spune:
Disponibilitatea pentru program prelungit este o notiune interna privata in sensul ca angajatul poate sau nu poate - admite posibilitatea de a lucra ore suplimentare. POSIBILITATEA nu OBLIGATIVITATEA. Prin lege timpul maxim admis ca si ore suplimentare este precizat de Codul Muncii si de CCMN. DAR in cazul in care pe baza avizului de disponibilitate si pe baza faptului inscris in PONTAJ!!! s-au efectuat ore supliementare acestea (orele suplimentare n.m.) devin obligatii de plata tot in conformitate cu prevederile legale.
Ceea ce a spus acel domn este o dovada de prostie, scuzele mele(ziceai ca este manager?).
Orice Fisa a Postului sau Regulament intern sau altceva are OBLIGATIVITATEA de a respecta normele de munca si prevederile legale in acest sens. In cazul in care nu sunt conforme cu prevederile legale sunt nule.... de aici intram pe teritoriul Lonei
Lona?!
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
andira spune:
Nu e o dovada de prostie, e mai mult decat atat...
Urmareste pur si simplu un control absolut, si dicteaza tot ce misca in dept. lui. Mai nou am aflat ca mi-a dat feedback negativ (desi nu-i ceruse nimeni asa ceva) si din cauza asta nu am putut in 2 randuri sa-mi schimb jobul (candidasem intern).
Practic, ajunsesem de 2 rinduri la final in proces de recrutare, si l-a sunat pe managerul care recruta si nu stiu ce i-a spus, cert e ca mi s-a comunicat ca nu trec mai departe, desi aveam cele mai multe sanse pt pozitiile respective.
Marius, multumesc frumos pt raspuns, este ceea ce banuiam si eu.
marius spune:
E bine sa-ti cunosti drepturile si obligatiile conferite de lege. Eu unul lupt foarte mult cu aceasta idee ca fiecare sa ajunga din ce in ce mai mult sa-si cunoasca drepturile si obligatiile ca si individ intr-o societate. Urasc abuzurile de orice forma. Asta a fost oarecum off topic.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Lona spune:
Se poate eschiva foarte usor (si legal):
Nu el ti-a cerut sa stai in plus, ci tu ai fost incapabila sa-ti termini lucrarea in timpul programului.
Pentru asta ar trebui sa ai o cuantificare si o evaluare foarte clara pe parametri de timp/volum.
Daca primeai o nota interna cu text de tipul "astazi programul de lucru este mai lung cu...", sau "aveti de susutinut o prezentare intre orele a-b" (in afara programului de lucru)atunci da, era decizia angajatorului de a presta ore suplimentare. Asa insa...
In contractele de management, de exemplu, se poate specifica inexistenta unui program de lucru fix. Ai indicatori, ai obiective etc - treaba ta in cat timp le faci.
andira spune:
Dar daca toti cei care au avut de facut acele rapoarte au stat pana la 8-9 seara la servici?
Ideea e ca se stie ca in perioada asta n-ai cum sa le termini in timp. Pe mine nu m-a deranjat faptul ca am stat peste program, ci faptul ca mi s-a spus ca nu exista ore suplimentare pt manageri.
Ideea e ca tot ce cere ea nu se poate face in timpul programului normal de lucru. Eu - cu atat mai mult cu cat am program de 6h. Daca ajungem cumva mai departe, am vreun castig de cauza daca arat ca nu aveam cum sa fac ce imi cerea in 6h? Sau trebuie sa ma raportez la programul normal de 8h? Care nici ala nu mi-ar fi ajuns oricum.
Lona spune:
quote:
Originally posted by andira
Dar daca toti cei care au avut de facut acele rapoarte au stat pana la 8-9 seara la servici?
Ideea e ca se stie ca in perioada asta n-ai cum sa le termini in timp. Pe mine nu m-a deranjat faptul ca am stat peste program, ci faptul ca mi s-a spus ca nu exista ore suplimentare pt manageri.
Ideea e ca tot ce cere ea nu se poate face in timpul programului normal de lucru. Eu - cu atat mai mult cu cat am program de 6h. Daca ajungem cumva mai departe, am vreun castig de cauza daca arat ca nu aveam cum sa fac ce imi cerea in 6h? Sau trebuie sa ma raportez la programul normal de 8h? Care nici ala nu mi-ar fi ajuns oricum.
Mai departe, presupun in instanta.
Nu prea cred, pentru ca te-ar costa mai mult decat toata leafa (expertize, de exemplu, angajatorul nu se va lasa usor si va pretinde ca documentele sunt decretul firmei etc). Pe de alta parte, poate nu ai zilnic "incarcatura" pentru tot timpul de lucru.
In mod normal, ar trebui cercetata fisa postului tau, cum spuneam, raportat la cerinte, norme (ma rog, o masura a activitatii tale), termene etc.
La fel de normal, dupa ce ai constatat ca nu poti face lucrarea in timpul cerut trebuia sa faci un raport catre superior si sa argumentezi ca nu se poate respecta termenul de predare. Atunci el trebuia sa-ti raspunda printr-o decizie - ore suplimentare sau decalarea termenului.
Cere macar ore libere (oricum nu e obligat sa-ti plateasca, are varianta legala cu ore libere), macar mai stai acasa cu puiul.
Andries spune:
off topic: andira parca-am lucra la aceeasi firma
uite cum fac eu (varianta practica):
vine cererea de raport la ora 9:30 (sa spunem) eu mai am alte 4 chestii de facut;
in urmatoarele 5 minute mail la sefu' cu lista a ceea ce am de facut cu cat timp estimez eu ca-mi trebuie si ii cer sa prioritizeze;
de obicei vine raspuns sa las pe maine,poimane restul si sa ma apuc de raport;
apoi ii dau pe mail variante intermediare: ora 11, ora 13, ora 15 (cand ar trebui sa plec sa spunem)
de obicei vine feedback ca mai vrea o virgula, doua, etc..negociez ca ii mai fac nu stiu ce si restul maine
ii dau ceva la 16 si plec
restul ramane pe a doua zi
daca arde tara si nu poa' sa astepte a doua zi ... iau laptopul acasa si le fac acasa.
si cu prima ocazie imi iau niste ore libere
Daca e un raport foarte important, de obicei se stie de el cu o saptamana inainte, deci ai avea timp sa il faci daca ai stii de la bun inceput.
Daca ti-a dat feedback negativ la concurs intern inseamna ca nu vrea sa te piarda si tu esti fraiera daca nu-ti negociezi munca mai in avantajul tau, esti angajatul firmei nu al sefului personal. Si vorba lui Marius, trebuie sa-ti cunosti drepturile.
Andries
andira spune:
Andries - si eu as putea sa-mi iau laptopul acasa, dar nu vreau. In primul rand nu m-ar lasa copiii sa lucrez (mi-au apasat odata pe tastatura de aveam numai linii verticale multicolore pe ecran), in al doilea rand nu are sens. Senzatia e ca orice facem nu e de ajuns.
Nu, ideea e nu ca nu vrea sa ma piarda. Initial asa a fost, iar apoi, vazand ca eu tot vreau sa plec, a inceput cu magarii sa ma faca sa plec de tot. Acum, desi stie ca nu vreau neaparat sa plec din companie (vroiam doar la un alt departament), face tot ce poate ca sa-mi dau demisia. Merge pe ideea "daca nu e la mine, nu e nicaieri". Mi-a facut deja 2 faze urate, in afara de cea pe care v-am povestit-o.
Pleaca lumea in draci de la noi, dar vad ca nu o intereseaza. Din pacate.
O sa vad ce mai pot face.
Lona - multumesc frumos pt raspuns, cred ca o sa trebuiasca sa fiu foarte bine informata.