Recalcularea pensiei
Tb sa ma duc la Casa de Pensii a sect 2 cu dosarul mamei mele sa-si recalculeze pensia.
Si habar nu am ce tb sa fac: ce acte imi trebuie, ce cerere, ce dosar?
A intrebat cineva acolo la "Recalculare" si tipele de acolo l-au trimis la "Stabilire". Ce naiba mai e stabilirea asta? Ce sa stabileasca? Ca pensia doar e stabilita.
Mama e pensionata pe caz de boala si a lucrat program din acela redus de 4 ore.
Ma puteti ajuta cu vreun sfat? Ca e varza in capul meu.
Merci frumos.
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de Georgeasca
Tb sa ma duc la Casa de Pensii a sect 2 cu dosarul mamei mele sa-si recalculeze pensia.
Si habar nu am ce tb sa fac: ce acte imi trebuie, ce cerere, ce dosar?
A intrebat cineva acolo la "Recalculare" si tipele de acolo l-au trimis la "Stabilire". Ce naiba mai e stabilirea asta? Ce sa stabileasca? Ca pensia doar e stabilita.
Mama e pensionata pe caz de boala si a lucrat program din acela redus de 4 ore.
Ma puteti ajuta cu vreun sfat? Ca e varza in capul meu.
Merci frumos.
Daca a lucrat si dupa pensionare, i se recalculeaza nr. de punste de pensie, pentru ca i-a crescut cotizatia si vechimea.
Este o cerere tip, insotita de adeverinta de la locul de munca (cu perioadele lucrate si venitul obtinut), carnetul de munca si copie dupa buletin (CI).
Atentie la gradul de invaliditate cu care a fost pensionata: numai gradul III ii permite sa lucreze cu program de maxim 4 ore. Daca e pensionata cu gradul I sau II, i se va suspenda pensia in momentul reintoarcerii la munca.
nella spune:
Lona ,te rog sa-mi spui daca stii ,perioada de pensionare medicala gradul II se adauga la vechimea in munca avuta anterior pensionarii?
Lona spune:
quote:
Originally posted by nella
Lona ,te rog sa-mi spui daca stii ,perioada de pensionare medicala gradul II se adauga la vechimea in munca avuta anterior pensionarii?
Nella
Presupun ca te referi la momentul atingerii varstei standard de pensionare.
Atunci optezi pentru pensia cea mai avantajoasa.
Da, se considera stagiu de cotizare necontributiv (si cu punctaj foarte mic, din pacate).
nella spune:
Lona multumesc pentru raspuns,dar eu sunt "blonda" ,de aceia revin.La data pensionarii din motive medicale sora mea avea vechime 27 de ani si varsta de 44 ani ,deci cand se va pensiona la limita de varsta ar avea si vechime completa.
Corect ?
Lona spune:
quote:
Originally posted by nella
Lona multumesc pentru raspuns,dar eu sunt "blonda" ,de aceia revin.La data pensionarii din motive medicale sora mea avea vechime 27 de ani si varsta de 44 ani ,deci cand se va pensiona la limita de varsta ar avea si vechime completa.
Corect ?
Nella
Da, poti sa zici si asa.
Cand va implini varsta-standard de pensionare (asta i se va calcula functie de anul nasterii) va putea valorifica si acest stagiu necontributiv de cotizare, cat a fost pensionar de boala. Atunci va putea alege aceasta pensie sau poate opta pentru cea de boala (functie de cea care ii este mai convenabila).