Este sanatos sa impartasim copii
Raspunsuri - Pagina 15
ham spune:
quote:
Originally posted by fdoina
ham, stai linistit, toata lumea a inteles ce periculos e sa te impartasesti... se pare ca pe viitor, datorita progreselor medicinei aceasta va ramane singura cauza a imbolnavirilor, respectiv a decesului...din pacate insa, vor exista mereu cativa habotnici cu mentalitati de ev mediu care se vor incapatana sa creada ca exista Inviere, si ca exista lucruri mai rele ca moartea...motiv pentru care vor continua sa se riste
Sheannamp, felicitari pentru rabdare
ok, io am raspuns la intrebarea userului; la mine vine parintele acasa shi-i impartasheshte pe cei mici- ne intzelege, spune c-a racit de nenumarate ori de la credincioshi incultzi, care nu shtie cum devine treaba cu virusu', care nu tzine cont de popa-sfant, biserica-sfanta, slujba-la fel...
dodo spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Sheannamp, felicitari pentru rabdare
Adicatelea, sa zicem saru'mina ca sintem rabdatzi pe-aici, sau cum? Ca uite, eu sint d-aia care sufla in orice inainte de-a bea/minca...
ellaalba spune:
Ham,
Io cred ca daca te straduiesti un pic poti sa-ti faci biserica in camara! Pe bune! Si daca dai un ban bun se gaseste si-un popa troglodit sa-ti tina slujbe tie personal.
Eu sunt painea vietii. Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit... Eu sunt painea cea vie care s-a pogorat din Cer. De va manca cineva din painea aceasta, viu va fi in veci. Si painea pe care Eu o voi da, este trupul Meu, pe care il voi da pentru viata lumii" (Ioan 6, 48-51)
Ella
ham spune:
quote:
Originally posted by ellaalba
Ham,
Io cred ca daca te straduiesti un pic poti sa-ti faci biserica in camara! Pe bune! Si daca dai un ban bun se gaseste si-un popa troglodit sa-ti tina slujbe tie personal.
Eu sunt painea vietii. Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit... Eu sunt painea cea vie care s-a pogorat din Cer. De va manca cineva din painea aceasta, viu va fi in veci. Si painea pe care Eu o voi da, este trupul Meu, pe care il voi da pentru viata lumii" (Ioan 6, 48-51)
Ella
"Nicăieri si niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proshti.
Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstitzi, smeritzi cu inima, dar nu tâmpitzi.(Numai despre păcatele noastre spune la Pateric "să le tâmpim".)
Cum de-ar fi putut proslăvi prostia Cel care ne dă sfatul de-a fi mereu treji ca să nu ne lăsăm surprinshi de satana?
Shi-apoi, tot la I Cor. (14, 33) stă scris că "Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii".
Iar rânduiala se opune mai presus de orice neîndemânării zăpăcite, slăbiciunii nehotărâte, neîntzelegerii obtuze.
Domnul iubeshte nevinovătzia, nu imbecilitatea.
Iubesc naivitatea, zice shi Leon Daudet, dar nu la bărboshi.
Bărboshii se cade să fie întzeleptzi. Să shtim, shi ei shi noi, că mai mult rău iese adeseori de pe urma prostiei decât a răutătzii.
Nu, slujitorilor diavolului, adică shmecherilor, prea le-ar veni la îndemână să fim proshti.
Dumnezeu, printre altele, ne porunceshte să fim inteligentzi.
(Pentru cine este înzestrat cu darul întzelegerii, prostia - măcar de la un anume punct încolo - e păcat: de slăbiciune shi de lene, de nefolosire a talentului.)
Potzi să nu păcătuieshti de frică. E o treaptă inferioară, bună shi ea.
Ori din dragoste: cum o fac sfintzii shi caracterele superioare.
Dar shi de rushine. O teribilă rushine, asemănătoare cu a fi făcut un lucru necuviincios în fatza unei persoane delicate, a fi trântit o vorbă urâtă în fatza unei femei bătrâne, a fi înshelat un om care se încrede în tine."
N. Steinhardt
creieru' cu neuronii lui e de la Dzeu, stiintza devine de la folosirea creierului din capu' nostru cu care gandim (daca avem si-l shtim al folosi), iara shtiintza zice ca:
Oreionul este o boala cauzata de un virus care de regula se raspandeste prin saliva si poate infecta multe parti ale corpului, in special glandele salivare parotide, una din cele trei perechi de glande salivare localizate dedesubtul si in fata urechilor....Perioada de incubare – data de la care o persoana este prima data infectata cu virusul si pana cand apar primele simptome – este de regula de 16-18 zile, desi poate sa fie si de 25 de zile. De obicei persoanele infectate sunt contagioase o zi sau doua inainte sa apara primele simptome, desi ele pot sa raspandeasca virusul oricand intr-un interval cuprins intre 7 zile inainte pana la 9 zile dupa aparitia simptomelor .
asha ca io nu-mi risc familia shi prefer sa caut un preot troglodit, cum cu multa pioshenie il numeshti tu shi eventual sa-mi fac un altar in sufragerie, ca-n camara o pus soacra-mea muraturilii.
una peste alta, confundatzi sfintzenia cu curatzenia- daca sfintzii sangereaza, inseamna ca fac shi gripa, deci o pot shi transmite.
IreneCAM spune:
Cand e vorba de religie explicatiile strict "rationale" sunt totdeauna generatoare de polemici nesfarsite. Pentru un crestin ortodox care crede ca in lingurita de impartasanie e mai mult decat vin si paine, raspunsul la intrebarea care a deschis subiectul este: da, e sanatos, e recomandat etc.
Pana la urma e o problema de optiune personala, de practicare a unor ritualuri proprii religiei pe care o ai. Nu vad de ce tre' sa ne duelam in argumente stralucitoare, pro si contra.
Si pe mine ma intriga multe aspecte legate de ritualurile sau regulile altor religii, dar tocmai de asta nu sunt adepta lor...Cred ca va place sa complicati lucrurile inutil. De fiecare data cand e in discutie un obicei sau un ritual ortodox, toata lumea devine experta si ii critica la sange pe primitivii de ortodocsi, care, vai de capu' lor, au ramas in evul mediu etc.
Eu continui sa cred ca ortodoxia e mai mult decat ceea ce se percepe in general, la modul superficial - un conglomerat de traditii tinute orbeste, credinciosi pupand cu zel icoanele, moastele, habotnici care nu tin cont de nici o regula elementara de igiena, si folosesc aceeasi lingurita atat pentru un copil cat si pentru o doamna in varsta plina de boli. Inca o data, tine de optiunea fiecaruia, de modul in care se exteriorizeaza, traindu-si credinta, sau alege sa participe la anumite ritualuri.
"Daca pamantul pe care il cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala" - Isabela de Castilla catre Cristofor Columb
filofteia spune:
Pentru cele care vor sa-si impartaseasca copii, dar le este frica de microbi, sfatul meu este sa-i impartaseasca in restul duminicilor, nu in cele cu sarbatorile mari, in care se impartaseste toata lumea.
Eu spre exemplu l-am impartasit pe Adi de Boboteaza, nu inainte de Craciun, cand era foarte aglomerat. De Boboteaza a fost singur.
Copii pot fi impartasiti in fiecare duminica. Vreti inainte de Craciun, faceti-o cu 3 saptamani inainte. La fel si de Paste, etc.
quote:
habotnici care nu tin cont de nici o regula elementara de igiena, si folosesc aceeasi lingurita atat pentru un copil cat si pentru o doamna in varsta plina de boli.
Sincer, eu nu cred ca exista vreun preot care sa schimbe lingurita.
IreneCAM spune:
Nici eu nu cred ca exista, nici nu ar avea de ce sa o schimbe. Sper ca s-a inteles ce voiam sa spun, incercam sa rezum criticile aduse de obicei ortodocsilor.
"Daca pamantul pe care il cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala" - Isabela de Castilla catre Cristofor Columb
cristina26 spune:
Eu o impartasesc pe fetita mea de cand avea 40 de zile aproape in fiecare duminica (acum are 6 luni) inca nu s-a imbolnavit din cauza impartasaniei, ci din cauza neglijentei mele (am lasat-o o fetita de 2 ani racita sa stanute pe ea la mine acasa). Fiecare face ce crede, eu nu vad nimic rau ca sa imi impartasesc copilul.
Ingrid Ecaterina si mami
ingerasul meu Paul
pitzica spune:
Sabina
"pitzica, insinuarile tale nu sunt deloc frumoase.
Copilul de 3 ani s-a speriat de la aglomeratie, de la faptul ca a fost "obligata" (in capsorul ei) sa se duca la impartasit etcetc, chiar si copiii care merg duminica de duminica la biserica mai refuza Impartasania, nu e asa un capat de tara, tine de fazele dezv personalitatii, nu de armata lui scaraotchi...."
Draga mea, nu am insinuat nimic. Am vorbit numai despre mine.
Mariussimiuc:
Mi te si inchipui stand in spatele lu' fii-miu la impartasanie si cand acesta refuza si incepe sa tipe ca nu vrea,facandu-ti o cruce mare si soptindu-ti in barba: "piei satana"
Iti inchipui asa ceva, doar pentru ca nu ma cunosti! ...sau, poate pentru ca asa ai proceda tu... mai stii?
Matildasep
'ESTE O Mare GRESEALA faptul ca spui ca, daca ma spovedesc la preot , gata sunt iertata de D-zeu, nu uita ca preotul e si el un om cu pcate, iar spovedania in fata lui nu te face un om fara de pacate, mai bine te rogi din suflet catre D-zeu, ORIUNDE, nu catre preot, sa-ti ierte pacatele;
E O MARE GRESELA sa creezi gata m-am impartasit, sunt spalata de pacate; Una dintre cele 7 mari taine ale bisericii, nu ale lui D-zeu.
Iar daca impartasania este pt. 'spalarea' sufletului, dar saracu' copil de ce trebuie sa-si 'spele' sufletul prin impartasanie, cu ce a gresit acest sufletel, de trebuie obligat sa inghita acea lgt. de vin, prin care are riscul de mai lua si vreo boala, cu ce este un pacatos? Iar daca refuza, de ce trebiue condamnat?
Si da, este o traditie, facuta de preoti, de-a lungul anilor, iar oamenii au respectat acest obicei, inainte stramosii nostrii erau simplii oameni de la tara care erau nevoiti sa faca ce li se spune, cu gandul ca D-zeu nu-i va ierta daca nu se vor boteza, impartasi, cununa in biserica... au avut nevoie de aceasta traditie, este doar o liniste sufleteasca, am fost la biserica, sunt impartasit, pot sta linistit ca D-zeu m-a iertat. E O MARE PACALEALA!
E de-ajuns sa ma rog din suflet catre D-zeu, fara sa ma duc la biserica.
Cand vom muri D-zeu ne va intreba:la cine te-ai inchinat, mie sau preotului, bisericii?! Atunci sa vedem... "
Draga mea,
din mesajele pe care le-ai trimis reiese ca nu prea ai cunostinte despre ortodoxie. Nu este nimic rau in asta.
"Crezul" - adica marturisirea de credinta ale unui crestin ortodox spune: "Cred intr-ului Dumnezeu Tatal atottiitorul facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute"
... "si intr-unul Domn Iisus Christos, FIUL lui Dumnezeu, care din TAtal s-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, NASCUT, NU FACUT, " ....
.. si "intr-una Sfanta Soborniceasca si apostoleasca Biserica"
Asta este esenta credintei ortodoxe. Iisus nu este "un proroc" ci "Fiul lui Dumnezeu". Iar Biserica este casa Domnului. Daca nu credem in preotii care "canta si danseaza in jurul mesei" ... atunci de ce am crede in Botez (ca doar tot popa care ne cere bani, ne boteaza copii), de ce ne-am casatori in fata altarului..., de ce am bea aghiazam sau... ne-am sfinti casele??? Toate astea sunt facute de preoti... NU???
Aici este diferenta. nu e nici o suparare daca crezi in Dumnezeu si nici daca nu crezi.
Eu, de exemplu cred ca, numai spovedania in fata unui preot are valoare, caci numai el are puterea (data de Dumnezeu) sa ierte pacatele, bineinteles daca-ti pare rau ca le-ai comis!!!
Eu, numesc "mumiile" despre care ai mentionat mai sus, "Sfinte moaste". Aceste ramasite pamantesti ale unor oameni foarte credinciosi, deosebiti, prin faptul ca nu putrezesc (asa cum se intampla in mod normal) tocmai demonstreaza ca "este ceva".
In fine, ca sa fie clar, nu am insinuat nimic nimanui si nici nu pretind sa mi se dea dreptate. Nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici sa-mi impun credinta. M-ar fi bucurat, insa, ca, in urma dialogurilor noastre, sa fie macar o persoana care sa devina mai curioasa si sa vrea sa se apropie mai mult de credinta.