probleme cu calculul prenatalului

probleme cu calculul prenatalului | Autor: chiriachez

Link direct la acest mesaj

Prietena mea este in situatia urmatoare:este insarcinata in 8 luni si a intrat in concediu prenatal. Problema a aparut in momentul in care actualul anjagator a dus concediul prenatal la CAS ,deoarece are doar 5 luni lucrate la el si restul la alta firma.Acum cei de la CAS ii cere sa mearga la vechiul loc de munca si sa ia printr-o adeverinta toate taxele aferente care i s-au platit anterior la CAS pentru a se putea calcula prenatalul.Vechea firma a dat faliment-ea unde sa se duca? odata ce pe cartea de munca are vechime zi la zi de datoria cui este sa faca calcul prenatalului?
Multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu este necesar. Deoarece sunt necesare 6 luni ea avand 5 la actualul loc de munca este suficient sa mearga la Casa de asigurari sociale si sa ceara situatie ei. Se elibereaza fisa pe baza de CNP. De acolo se poate actualiza la locul de munca si situatia pe ultima luna lucrata la cealalta firma.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chiriachez spune:

Multumim Marius! bine ca stim ce avem de facut.

Mergi la inceput

Marius am fost azi la CAs si doamnele de acolo nu au binevoit sa ne dea situatia CAS-ului de la vechiul angajator pe motiv ca nu au cum sa caute atatea acte in arhiva. Prin urmare am pierdut atat plata prenatalului si ulterior indemnizatia ptr cresterea copilului.
Pe cine trebuie sa dam in judecata?

Mergi la inceput

Haida de' cum adica nu pot sa caute in arhiva? Evidenta este electronica de cel putin un an. Eliberarea se face pe baza unei cereri simple si a CNP. Actul eliberat este de asemenea in format listat tip. Consultarea oricarie fise a oricarui asigurat dureaza 3-4 secunde? Listarea 1 minut? Ceva de acest gen.
O alta posibilitate este de asemenea depunerea unei solicitari la Inspectoratul teritorial de munca prin care sa se precizeze statusul societatii in cauza respectiv desfiintata juridic si elibererea unei certificari privind stagiul de munca realizat de persoana in cauza in perioada a-b. Aici singurul inconvenient este ca termenul de eliberare maxim admis este de 30 de zile dar nu poate depasi acest termen nu neaparat ca se ajunge la aceasta perioada.

PS.
La CAS ati depus cerere presupun? Sau doar ati intrebat asa o functionara la un ghiseu ca sa vedeti ce raspuns primiti?

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Mergem azi in audienta la director la CAS. Functionarele sunt sub orice critica, habar nu au pe ce lume traiesc.Se intreaba la orice problema unele pe altele si dau din umeri, ceva de genul dau un raspuns: nu stiu ce sa va spun. Colac peste pupaza s-a mai gresit si softul la CAS, astazi am aflat in sensul ca trebuie sa duc de 2 ori prenatal pe luna dec pentru ca cel care a facut softul nu a prevazut ca luna dec este de 31 de zile. Prin urmare al doilea concediu prenatal trebuie luat pentru o zi cea de 31.O sa vedem ce puem face in hatisul birocratiei din Rom.

Mergi la inceput

Am resusit in cele din urma cu MARI,MARI interventii. Traim in Romania ce sa mai zic.

Mergi la inceput

Pai vezi... E important sa nu renunti...

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput