nelamuriri legate de drepturile gravidelor

nelamuriri legate de drepturile gravidelor | Autor: eirene83v

Link direct la acest mesaj

buna ziua tuturor mamicilor, mamicilor in devenire si nu numai :)

am cateva nelamuriri legate de pasii pe care trebuie sa-i parcurg pe timpul sarcinii(in afara de vizitele lunare la medicul ginecolog)... stiu ca sunt necesare 2 sau 3 seturi de analize pe parcursul sarcinii, vaccin in trimestrul al treilea, vitamine bogate mai ales in fier tot in trimestrul al treilea... nu stiu daca e corect ce am spus eu aici.. doar din ce am auzit de la alte mamici si de la medicul ginecolog, pt ca medicul meu de familie refuza sa ma informeze si sa ma ajute :(
o sa va povestesc mai pe scurt experientele mele neplacute cu d-na doctor...trimitere pentru analize in primul semestru de sarcina mi-a dat, dar fara HIV(motivul pt care n-a trecut si analiza asta pe lista nu-l stiu, dar mie in bataie de joc mi-a spus ca "daca am hiv, oricum nu mai am ce face"), bineinteles am facut si testul HIV. tot in primul semestru de sarcina mi-a prescris(cu chiu cu vai) o reteta gratuita cu vitamine.
in al treilea semestru de sarcina am rugat-o sa-mi dea din nou trimitere pt analize, reteta pt vitamine(chiar ea mi-a spus sa-i aduc aminte) si sa-mi faca vaccinul. trmitere mi-a dat, dar NUMAI pt HIV "pentru ca nu am dreptul sa fac mai multe" iar vaccinul si reteta pt vitamine le-a amanat pt vizita din luna a opta.
nu stiu daca am fost doar prost informata sau daca pretind prea multe, dar simt e bataie de joc.
m-am hotarat sa-mi schimb medicul de familie dar dureaza 2 saptamani transferul fisei medicale, desi pentru a ajunge fisa medicala la noul medic de familie nu trebie decat traversat un hol in cadrul aceleiasi incinte. deja am 7 luni si 2 saptamani de sarcina si eu inca n-am facut nici analize, nici vaccin si nici vitamine bogate in fier nu iau :( imi fac prea multe griji? :(

as vrea sa stiu daca eu cu salariu minim pe economie, am dreptul la analize gratuite si retete gratuite. si daca acel vaccin trebuie facut in luna a saptea sau mai poate fi amanat.
daca se poate sa mi se spuna si legile pe care le pot studia ca sa ma lamuresc mai bine.

multumesc, Irina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns m_monique spune:

eu zic sa-ti schimbi medicul de familie.

vaccinul nu e obligatoriu. eu nu l-am facut.
daca ai intrebari in legatura cu analize si medicamentele gratuite, care se acorda gravidelor intreaba aici:http://www.casmb.ro/sugestii.php, pt ca listele se tot schimba.

Andrei (16.12.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamicafericita spune:

Da, doctorul tau are probleme, e ceva in neregula. Si la prima sarcina in 2006 si acum la a 2-a(sunt in 18 sapt) am facut analize care sunt prescrise de medicul de familie, sunt gratuite si mergi la un laborator de analize care are contract cu casa de asigurari si ai drepturi si acolo(te primeste pe loc daca este aglomeratie si nu stai la coada). Analizele mi le-a dat sa le fac imediat ce a aflat ca sunt gravida deci pe la 7-8 sapt si le-am refacut mai tarziu pe la 6-7 luni cred. Si lunar m-a tinut sub observatie, m-a masurat, cantarit, tensiunea....Deci primele analize pe care i le-a dat intotdeauna sa le fac sunt cele la sange: Hemoleucograma(astea sunt:hematii, hemoglobina, trombocite, leucocite...iti spun ce contine ca sa-ti faci o idee),Imunologie (adica VDRL-ul si testul HIV), glicemia, calciu total si proteine totale si examenul sumar de urina. In afara de astea care depind de medicul de familie, trebuie sa mai faci si e bine sa faci si test de urocultura la ginecolog cu trimitere tot de la medicul de familie sau la un cabinet particular de ginecologie daca iti permiti sa platesti, unde te vei duce periodic sa vada cum se dezvolta sarcina. Asta probabil ai facut cred. Daca mai ai intrebari si te pot ajuta cu ceva din experienta mea cu mare placere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamicafericita spune:

De analizele astea beneficiaza si cele cu salariu, indiferent de salariu, si eu tot minim pe economie am, si cele care nu au serviciu. Vitamine nici mie nu mi-a dat, elevitul nu este la gratuitati, dar m-a sfatuit ce sa iau, adica eu iau acum prenatal care contine cam aceleasi vitamine ca si prenatalul dar nu costa atat(eu aveam deja dinainte prenatal in casa).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eirene83v spune:

va multumesc pt raspunsuri :) mi-am schimbat medicul de familie si sper ca de la cabinetul dumneaei sa plec cu inima impacata de fiecare data:)
asa e, nu toate vitaminele sunt gratuite si nici nu e obligatoriu sa iau, dar am inteles ca trebuie sa asimilez mult fier in perioada asta. medicamentul pe care-l prescriu in general medicii de familie e Maltofer-ul cred :P la urma urmei daca e sau nu gratuit e mai putin important... sa-mi prescrie ceea ce bebe are nevoie si voi face orice efort financiar.

Mergi la inceput