Datorii la casa de pensii- ptMarius
Draga Marius, poate imi dai o mana de ajutor, te rog mult.
Azi ma suna soacra si imi spune ca i-a venit sotului o scrisoare de la Casa de pensii Mures, ca ar avea o datorie de vreo 20 de milioane de lei catre ei.
Nu inteleg de unde aceasta datorie, cand sotul nu a avut carte de munca in viata lui, plus ca noi suntem in Spania de 7 ani de zile, de 6.5 lucram legal aici, unde platim si datoriile aferente.
Poate si mie sa imi explice cineva de unde aceasta datorie?
Cum aduica sa dau 20 de milioane daca nu am avut nimic niciodata de la statu roman, plus ca el nu a avut carte de munca in Romania.
Precizez ca avem o firma acasa din 2005 care nu are insa nici o activitate, depun tot la trei luni pe propria raspundere o declaratie ca nu are activitate.
Nu inteleg de ce vine acum aceasta scrisoare, si de unde pana unde trebuie sa platesc fond de pensii.Am crezut ca si inebunesc cand mi-a zis soacra
Multumesc pentru orice lamurire.Cafeaua sigur o bem in Oradea cand vin in iunie, ca anul asta nu am avut timp
+38 si Alexandru Marius
Raspunsuri
olim spune:
chiar nu stie nimeni sa imi raspunda, chiar daca nu e marius.
va multumesc
39 si Alexandru Marius
spic de grau spune:
Olim cred ca mi se face rau.
Prin februarie eram super ingrijorata de ce citisem in ziar in legatura cu o noua lege 95/2006.
Tare mi-e ca despre asta e vorba.
Fi atenta la ce gasisem la momentul acela (in fev.2007) in presa:
http://biz.hotnews.ro/articol_65058-Angajatii-romani-de-la-Microsoft-renunta-la-domiciliul-din-tara.htm
"Potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii “pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain”. Asta chiar in conditiile in care “migrantul” vine in Romania o data la trei ani.
....
Singura modalitate pentru a nu plati aceasta cota catre statul roman este renuntarea la domiciliul romanesc. Este ciudat ca intr-un moment in care tanara inteligenta romaneasca migreaza pe capete statul roman nu gaseste o solutie care sa nu-i impinga sa-si stabileasca domiciliul in strainatate.
....
Legea 248 din 20 iulie 2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, spune foarte clar: “(alineatul 1) Cetateanului roman care si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat i se aplica in pasaportul simplu de catre autoritatile competente, la cererea acestuia, mentiunea privind stabilirea domiciliului in acel stat.
(...) Cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate are obligatia ca, la inmanarea pasaportului in care a fost aplicata mentiunea prevazuta la alineatul 1, sa predea actul de identitate care atesta existenta domiciliului in Romania, emis de autoritatile romane”.
Trocul este simplu: pentru a nu mai plati cei 6,5% din veniturile obtinute in strainatate pentru servicii medicale de care nu vei beneficia niciodata trebuie sa renunti la domiciliul din tara. Si, dupa cum prevede legea, sa renunti la buletinul de identitate romanesc.
"
Nu-mi spune ca ma voi trezi cu o taxa d-asta acasa!!???
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
olim spune:
ok, dar contractul nu e facut in Romania, adica am cautat noi de lucru, chiar nu inteleg nimic
pai eu pot demonstra ca nu am stat in Romania , plus ca la schimbarea pasaportului, sotul a cerut unul pentru cetatean roman cu domiciliu in strainate, si nu a vrut sa ii faca la Mures ca atunci nu aveam rezidenta permanenta, doar pe 2 ani
Ce se intampla daca nu platim, sau ce cale avem sa nu platim?
+39 si Alexandru Marius
ligia13 spune:
olim... cred ca te enervezi in zadar.. acum cand mai si un pic pana nasti!
Usurel....
Pasul 1, inaite sa primesti mai stiu eu ce informatii ingrijoratoare de la diverse persoane (ca mine- care ne-am putea da cu parerea) roaga pe soacra sau socru sau altcineva din familie sa mearga acolo unde scrie in instiintzare si sa vada despre ce este vorba.
Apoi poti afla detalii despre ce e de facut!
Si aproo pensie si asigurare de sanatate sunt 2 chestii diferite....
Te asteptam cu detalii ca sa te putem ajuta!
Eu si Raducu (22.04.2005)
olim spune:
ligia, multumesc de incurajari.
Hartia este de la casa de pensii, asa a spus soacra mea.Eu nu am vazut-o, dar ma gandeam ca poate a mai trecut cineva prin situatia asta.
Am trimis-o pe soacra la casa de pensii, sa vedem ce raspun primeste, dar simt ca disper.Mi se pare inadmisibil sa ti se cera acesti bani, cand noi nu am folosit nimic in Romania in ultimii 7 ani, adica imi platesc datoriile aici, si sa dau si nenorocitului stat roman.
+39 si Alexandru Marius
marius spune:
Eu zic sa astepti sa vezi concret pentru ca sub o forma sau alta acesti bani sunt calculati electronic pe baza unor documente legale inregistrate la CASS. Ei trebuie si in mod sigur au o justificare legala in acest sens.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa/www.romleas.ro/circulatie/" target="_blank">Circulatia in Romania
olim spune:
Marius, multumesc mult pentru raspuns
astept sa vad ce zice soacra, de unde sunt banii astia.
cand stiu ceva va anunt.
Multumesc oricum
+39 si Alexandru Marius