fond rulment
Parintii mei au o problema cu administratorul blocului in care locuiesc de ani buni. Le cere sa plateasca un fond de rulment, necesar zic ei pt a acoperi eventualele datorii si a fi la zi cu platile catre furnizori. Datorii acumulate de catre cei care nu-si platesc la timp intretinerea. Ai mei desi pensionari n-au ramas niciodata restanti la plata.
Intrebarea este daca este obligatorie (si cum se calculeaza) plata acestui fond si in temeiul carei legi?
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de iulia_b
Parintii mei au o problema cu administratorul blocului in care locuiesc de ani buni. Le cere sa plateasca un fond de rulment, necesar zic ei pt a acoperi eventualele datorii si a fi la zi cu platile catre furnizori. Datorii acumulate de catre cei care nu-si platesc la timp intretinerea. Ai mei desi pensionari n-au ramas niciodata restanti la plata.
Intrebarea este daca este obligatorie (si cum se calculeaza) plata acestui fond si in temeiul carei legi?
Da, este obligatoriu, prin HG 400/2003 (Normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari), art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nouinfiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor condominii echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei-parti ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(3) In situatiile in care prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel.
(5) Asociatia de proprietari va putea constitui un fond distinct pentru repararea instalatiilor sau a unor elemente ale condominiului, cu perioada de folosire limitata, fond care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari.
Inca ceva important:
Asociatia de proprietari poate hotari, in Adunarea generala sau prin delegare in Comitet, ca plata sa se faca in transe pentru persoanele nevoiase.