molifta si nunta nu prea se pupa,nu-i asa?
Buna ziua dragi mamici. In iulie 2008 voi devenii mamica si tot in iulie la sf avem nunta. Cw fac cu molifta? Daca aveti vre-un sfat.....Va multumesc anticipat
Raspunsuri
Marilena12 spune:
Nu vei putea primi Taina Nuntii daca nu ai implinite 40 de zile de la nastere. Trebuie sa ti se citeasca molitfa de dupa nastere si apoi poti face cununia religioasa. Poti incerca sa schimbi data cununiaei, pt ca bebelusul decide singur cand se naste. In tot cazul, va doresc sanatate, nastere usoara, copilas sanatos si o casnicie binecuvantata!
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
anisiap spune:
aoleuuu fara molifta....;;;groaznik vine sfarsitul lumii...lasand gluma la o parte am facut cununia religioasa odata cu botezul si mi au facut molifta cu 10 minute inaite....si aoleu inca ceva....alta tragedie sa nu scoti copilul afara daca nu ai molifta facuta citat din fosta soacra apropo care e rolul moliftei? inafara de a contribui la buzunarul preotului ca de fiecare operatiune are pretul ei.... astept lamuriri va pup
Sabina spune:
nu poti face nunta daca n-au trecut cele 40 de zile, pt ca nu poti primi sfanta Impartasanie la Cununie.
dece nu faceti nunta mai devreme? stiu ca e greu cu restaurant etc....dar merita sa se nasca copilasul in familia deja crestina.
anisiap, eu n-am contribuit la buzunarul preotului la Molifta....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia si bb Gheo
anya spune:
Habar n-am.
Culmea e ca mie cica mi-a citit-o odata, la primul copil, dar n-am inteles nimic ca eram 2 mamici- prietene si cat ne-a citit noi am ras intr-una. De fapt am acceptat sa-mi citeasca pt ca m-a rugat ea. La al doilea copil nu m-a intrebat nimeni de asa ceva si nici nu am facut-o.
Cred ca teoretic e un fel de "curatare" dupa "murdaria" nasterii. Dar cum eu consider ca a aduce un copil pe lume e cel mai pur, frumos si divin lucru pe care il poate face cineva, nu m-am simit "murdarita" ci mai degraba "purificata. Ca atare nu cred ca molifta are vre-un rost.
Oricum , daca vrei sa fii sigura intreaba preotul de la biserica la care va casatoriti.
capra cu trei iezi spune:
1.la cununie , nu se impartaseste.
2.nu stiu daca "murdaria " vine de la nastere, dar atata timp cat ai lohiile nu prea e bine sa intri in biserica.
3. da, poti face botezul odata cu cununia, dar trebuie sa treaca ceva timp de cand ai nascut.
4. in afara de rolul de purificare, la molifta se invoca si ocrotire pt mama si copil.
oanisca, cel mai bine vorbeste cu preotul pt ca iti va da un sfat avizat!
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by anisiap
aoleuuu fara molifta....;;;groaznik vine sfarsitul lumii...lasand gluma la o parte am facut cununia religioasa odata cu botezul si mi au facut molifta cu 10 minute inaite....si aoleu inca ceva....alta tragedie sa nu scoti copilul afara daca nu ai molifta facuta citat din fosta soacra apropo care e rolul moliftei? inafara de a contribui la buzunarul preotului ca de fiecare operatiune are pretul ei.... astept lamuriri va pup
Dincolo de tonul ironic iti raspund cu placere la intrebari: molitfa nu se plateste, deci nu contribui cu nimic la buzunarul cuiva. Molitfa de dupa nastere se face la 40 de zile, cand se considera ca nu mai sunt scurgeri de sange, de aia ai putut sa primesti Taina Nuntii o data cu botezul copilului pt ca trecusera aceste 40 de zile si ti s-a putut citi molitfa.
Si in final, molitfa este o rugaciune de dezlegare pentru mama care a nascut si care prin nastere a pierdut sange, de cerere a ocrotirii lui Dumnezeu atat pentru mama cat si pentru pruncul care a intrat in lume. Sa spunem mai simplu, o data cu citirea acestei rugaciuni mama isi poate trai viata in mod firesc, considerandu-se ca a trecut cu bine peste evenimentul nasterii copilului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Partea cu scosul copilului afara este deja superstitie, care nu mai are legatura cu invataturile Bisericii. A nu se amesteca superstitia cu invatatura de credinta!
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by Sabina
nu poti face nunta daca n-au trecut cele 40 de zile, pt ca nu poti primi sfanta Impartasanie la Cununie.
dece nu faceti nunta mai devreme? stiu ca e greu cu restaurant etc....dar merita sa se nasca copilasul in familia deja crestina.
anisiap, eu n-am contribuit la buzunarul preotului la Molifta....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
O mica mentiune: nu datorita Tainei Sfintei Impartasanii nu se poate face nunta mai devreme de 40 de zile de la nastere, ci datorita opririi femeii lehuze de a participa la Sfintele Taine in general, deci si Taina Nuntii.
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by Marilena12quote:
Dincolo de tonul ironic iti raspund cu placere la intrebari: molitfa nu se plateste, deci nu contribui cu nimic la buzunarul cuiva. Molitfa de dupa nastere se face la 40 de zile, cand se considera ca nu mai sunt scurgeri de sange, de aia ai putut sa primesti Taina Nuntii o data cu botezul copilului pt ca trecusera aceste 40 de zile si ti s-a putut citi molitfa.
Si in final, molitfa este o rugaciune de dezlegare pentru mama care a nascut si care prin nastere a pierdut sange, de cerere a ocrotirii lui Dumnezeu atat pentru mama cat si pentru pruncul care a intrat in lume. Sa spunem mai simplu, o data cu citirea acestei rugaciuni mama isi poate trai viata in mod firesc, considerandu-se ca a trecut cu bine peste evenimentul nasterii copilului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Partea cu scosul copilului afara este deja superstitie, care nu mai are legatura cu invataturile Bisericii. A nu se amesteca superstitia cu invatatura de credinta!
Am nascut intr-o zi de mai, dupa doua luni de sarcina petrecute in spital, cand am ajuns acasa, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma schimb si sa ies la o plimbare, repet, dupa ce imi petrecusem doua luni in spital, abia asteptam sa vad si altceva in afara celor patru pereti. Nu mi-a citit nimeni nimic. Am scos copilul din casa la 2 saptamani, nu i s-a intamplat absolut nimic, nu s-a imbolnavit, n-a fost deochiat.
Eu cred ca deja nu se mai tine cont de obiceiurile vechi, poate doar la tara, nu stiu, insa niciuna din prietenele mele care au nascut,n-au respectat obiceiul de a sta in casa 40 de zile.
Criss si Alex
irina.c. spune:
quote:cum zice si Marilena- a nu se confunda supesrtitia cu invatatura de credinta!poti iesi din casa cu copilul inainte de 40 de zile.Molifta ti se citeste pentru a putea intra in Biserica. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
Originally posted by Criss75quote:Am nascut intr-o zi de mai, dupa doua luni de sarcina petrecute in spital, cand am ajuns acasa, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma schimb si sa ies la o plimbare, repet, dupa ce imi petrecusem doua luni in spital, abia asteptam sa vad si altceva in afara celor patru pereti. Nu mi-a citit nimeni nimic. Am scos copilul din casa la 2 saptamani, nu i s-a intamplat absolut nimic, nu s-a imbolnavit, n-a fost deochiat.
Originally posted by Marilena12quote:Dincolo de tonul ironic iti raspund cu placere la intrebari: molitfa nu se plateste, deci nu contribui cu nimic la buzunarul cuiva. Molitfa de dupa nastere se face la 40 de zile, cand se considera ca nu mai sunt scurgeri de sange, de aia ai putut sa primesti Taina Nuntii o data cu botezul copilului pt ca trecusera aceste 40 de zile si ti s-a putut citi molitfa.
Partea cu scosul copilului afara este deja superstitie, care nu mai are legatura cu invataturile Bisericii. A nu se amesteca superstitia cu invatatura de credinta!www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Eu cred ca deja nu se mai tine cont de obiceiurile vechi, poate doar la tara, nu stiu, insa niciuna din prietenele mele care au nascut,n-au respectat obiceiul de a sta in casa 40 de zile.Criss si Alex
am blog