Copiii nostrii in Mainile lui Dumnezeu
Raspunsuri - Pagina 19
daniela_b spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
ba scrie si aduceti, mai exact:
15. #350;i aduceau la El si pruncii, ca sa Se atinga de El. Iar ucenicii, vazand, ii certau .
16. Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti..."
Deci parintii aduceau copiii la Hristos, iar ucenicii ii certau, le ziceau sa nu-i mai aduca.Si ce zice Hristos catre ucenicii care opreau copiii sa-i aduca pe copii la El[/]?Lasati copiii sa vina la mine, nu-i opriti.Deci nu tine acasa copilul, du-l la Biserica, sa se imparetseasca cu Hristos , sa se intalneasca cu El.De aceea in credinta ortodoxa copiii se boteaza de mici, fiindca trebuie sa-i oprim de a se uni cu Hristos. Numai neoprotestantii considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa se boteze, sa creada, sa mearga la biserica,etc..Cu toate astea, paradoxal, eu sunt mai ravnitori decat unii ortodocsi in a-si duce copiii de mititei la adunare, la scoala duminicala, la a-i invata despre Hristos,sau sa se roage, etc..Nu asteapta varsta discernamantului ca sa faca aceste lucruri cu copiii.
Daca noi, ca parinti, nu cultivam in sufletul copiilor nostri credinta si dragostea de Dumnezeu, credeti ca acestea vor rasari spontan de pe undeva in adolescenta?eu ma indoiesc.Este foarte trist ca noi parintii le hranim cu atata ravna copiilor nostri trupul si mintea, dar nu le hranim sufletul, nu le dam ceea ce e esential.Si aici ma refer la parintii care isi zic crestini,ca ceilalti normal ca nu vor considera ca un copil are nevoie de Hristos, de Biserica, etc..
Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
Nu stiu daca observi (sau daca esti de acord cu mine) dar "aduceau la El si pruncii, ca sa Se atinga de El. Iar ucenicii, vazand, ii certau . " face parte dintr-un cuprins, considerind pasajul drept o pilda/povestire iar "Lasati copiii sa vina la mine" reprezinta o [b]incheiere, o concluzie a aceleiasi pilde/povestire, partea cea mai importanta in desprinderea unei concluzii.
Bineinteles, trebuie studiate nuantele si cuvintele intr-un context (cu introducere, cuprins si incheiere) dar nu trebuie pus contextul inaintea invataturii!
www.helpsonia.com
xenocid spune:
Va dati seama ca bietii copii nu pot zice nici pâs in fata unui parinte cu frica lui Dumnezeu ce poate invoca oricând Leviticul 20:9
Cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa sa fie dat mortii, ca a grait de rau pe tatal sau si pe mama sa si sangele sau este asupra sa.
denizel spune:
quote:
Va dati seama ca bietii copii nu pot zice nici pâs in fata unui parinte cu frica lui Dumnezeu ce poate invoca oricând Leviticul 20:9
Cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa sa fie dat mortii, ca a grait de rau pe tatal sau si pe mama sa si sangele sau este asupra sa.
Xeno, tu aicea nu te pricepi, deci taci, da?
Daca vrei neaparat sa participi constructiv la topic, scrii tot timpul asa: subscriu la ce a zis Denizel .
A, da, floricelele le-as dori galbene daca se poate .
irina.c. spune:
quote:Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
Originally posted by Ingrid S
Irina, sa ma explic: vorbeam de carnetul de sofer ca sa intelegi treaba cu discernamantul. Pt ca eu degeaba ii pot explica fetei mele ca trebuie sa tina post, ea nu va intelege asa de mica...hai sa fim seriosi, ar fi ca si cand as invata-o teorema lui Pitagora...toate lucrurile la vremea lor.
..........
pai nici nu e nevoie initial sa inteleaga semnificatia postului,asta vine cu varsta, e important intai sa capete deprinderea de a posti.Desigur, asa consider eu ca e bine pentru copilul meu, in principiu Biserica nu cere copiilor sa posteasca pana la 7 ani, si nici atunci, daca n-au o sanatate buna. In plus, chestiunea postului la copii se discuta si cu duhovnicul.Dar personal consider ca pentru un copil fara probleme e foarte sanatos, si trupeste, si sufleteste, sa posteasca de mic, avand grija sa-i asiguri mese echilibrate si sa inlocuiesti proteinele animale cu cele vegetale.Dar cum ziceam, e o parere personala, nu trebuie sa faca toti ca mine.Eu nu m-am referit la tine cu bataia sau cu obligatul frecventarii bisericii, era o fata ce a spus mai sus un exemplu cu un copil caruia ii era frig si frica, iar la nuia, il avem drept "capetenie" pt Acsintetina.
Tu poti sa-ti duci copiii la biserica, frumos daca le place, dar chiar toti copiii reactioneaza asa? Sunt unii care nu vor, indiferent de cat de bine le prezinti tu religia...ce le faci? Ii duci musai, ca asa vrei tu? Eu nu sunt de acord.
ok, nu vrea sa mearga la biserica. Dar foarte multi copii refuza sa mearga la gradinita- si ce fac parintii ,il tin acasa ca asa vrea copilul(e plin forumul de topice cu intrebarea ce sa fac, nu vrea la gradi, plange, etc.)?nu, il duc la gradinita contrar vointei lui, fiindca socotesc ca asa e bine pentru el, si incearca sa gaseasca metode de a-l obisnui sa stea acolo cu placere.Asa e si cu biserica, daca nu vrea sa mearga te intrebi de ce nu vrea acolo, vorbesti cu copilul, cauti o cale sa-l convingi, sa-l faci sa-i placa.Desigur, faci asta cand crezi ca e esential pentru copil sa mearga la biserica. Daca principul cuiva de viata e 'lasa, ma rog si de acasa, ce atata biserica, popi, babe, etc.' normal ca va abandona imediat ce copilul da semne ca nu vrea sa stea la slujba.Dar totusi cred ca cei mici simt foarte bine pe parinti, si nu vor iubi ce acestia nu iubesc.Cu mancatul..chiar n-a aruncat niciodata mancarea pe pereti? Sau incerca cu degetele sa guste? E in firea lor asta, eu am s-o las singura sa invete asa cum ii place: prin joaca.
copilul n-are de unde sa invete ceva daca tu nu-i arati.Desigur ca din fire ei se joaca cu mancarea, dar de asta e mama, ca sa-i arate ca mancarea e pentru mancat, nu pentru joaca, uite si lingurita, uite si furculita, etc.
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
am blog
denizel spune:
quote:
Numai neoprotestantii considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa se boteze, sa creada, sa mearga la biserica,etc..
Irina, te rog frumos! Hai sa ne sustinem parerile, fara comparatii cu ceea ce credem noi ca altii cred! OK?
Spune ce faci tu, ce se cere in biserica ta, fara sa faci referire la altii.
Aceste comparatii nu-si au rostul, cu atat mai mult cu cat ceea ce spui despre altii nu e adevarat.
Protestantii nu considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa creada, ca sa mearga la biserica. De unde ai scos-o pe asta?
Intr-adevar, botezul se face in cunostinta de cauza a celui botezat, dar nu cred ca trebuie sa incepem iaaaaar!!! aceasta discutie care nu duce nicaieri.
Sper ca m-ai inteles!
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by daniela_bquote:Nu stiu daca observi (sau daca esti de acord cu mine) dar "aduceau la El si pruncii, ca sa Se atinga de El. Iar ucenicii, vazand, ii certau . " face parte dintr-un cuprins, considerind pasajul drept o pilda/povestire iar "Lasati copiii sa vina la mine" reprezinta o [b]incheiere, o concluzie a aceleiasi pilde/povestire, partea cea mai importanta in desprinderea unei concluzii.
Originally posted by irina.c.ba scrie si aduceti, mai exact:15. #350;i aduceau la El si pruncii, ca sa Se atinga de El. Iar ucenicii, vazand, ii certau .
16. Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti..."
Deci parintii aduceau copiii la Hristos, iar ucenicii ii certau, le ziceau sa nu-i mai aduca.Si ce zice Hristos catre ucenicii care opreau copiii sa-i aduca pe copii la El[/]?Lasati copiii sa vina la mine, nu-i opriti.Deci nu tine acasa copilul, du-l la Biserica, sa se imparetseasca cu Hristos , sa se intalneasca cu El.De aceea in credinta ortodoxa copiii se boteaza de mici, fiindca trebuie sa-i oprim de a se uni cu Hristos. Numai neoprotestantii considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa se boteze, sa creada, sa mearga la biserica,etc..Cu toate astea, paradoxal, eu sunt mai ravnitori decat unii ortodocsi in a-si duce copiii de mititei la adunare, la scoala duminicala, la a-i invata despre Hristos,sau sa se roage, etc..Nu asteapta varsta discernamantului ca sa faca aceste lucruri cu copiii.
Daca noi, ca parinti, nu cultivam in sufletul copiilor nostri credinta si dragostea de Dumnezeu, credeti ca acestea vor rasari spontan de pe undeva in adolescenta?eu ma indoiesc.Este foarte trist ca noi parintii le hranim cu atata ravna copiilor nostri trupul si mintea, dar nu le hranim sufletul, nu le dam ceea ce e esential.Si aici ma refer la parintii care isi zic crestini,ca ceilalti normal ca nu vor considera ca un copil are nevoie de Hristos, de Biserica, etc..
am blog
Bineinteles, trebuie studiate nuantele si cuvintele intr-un context (cu introducere, cuprins si incheiere) dar nu trebuie pus contextul inaintea invataturii!www.helpsonia.com
Daniela, deci: avem cap. 19, Ev. dupa Matei.Iisus a plecat din Galleea si a trecut Iordanul(versetul 1). Ce a facut el acolo?
-a vindecat multimile care il urmau v.2
-a discutat cu fariseii despre divort v.3-9
-a discutat cu ucenicii despre ce inseamna sa fii famen v.10-12
-a binecuvantat copiii adusi la El, desi ucenicii ii indepartau v.13-15
-a vorbit cu tanarul bogat v. 16-22
-a vorbit ucenicilor despre imparatia cerurilor v.23-30
Toate acestea sunt dialoguri si intamplari separate.Vezi aceeasi intamplare precedata de alte contexte, de ex. in Marcu 10 nu este pomenita pilda cu famenii.
Contextul este important."nu toti inteleg aceasta, ci numai celor carora le este dat" e cuvantul lui Hristos pentru ucenici, cand acestia, parandu-li-se greu de respectat invatatura Mantuitorului referitore la casatorie, au zis ca mai bine e sa nu se insoare omul, n-are legatura cu intamplarea referitoare la copii.
am blog
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Numai neoprotestantii considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa se boteze, sa creada, sa mearga la biserica,etc..
Irina, te rog frumos! Hai sa ne sustinem parerile, fara comparatii cu ceea ce credem noi ca altii cred! OK?
Spune ce faci tu, ce se cere in biserica ta, fara sa faci referire la altii.
Aceste comparatii nu-si au rostul, cu atat mai mult cu cat ceea ce spui despre altii nu e adevarat.
Protestantii nu considera ca omul trebuie sa fie adult ca sa creada, ca sa mearga la biserica. De unde ai scos-o pe asta?Intr-adevar, botezul se face in cunostinta de cauza a celui botezat, dar nu cred ca trebuie sa incepem iaaaaar!!! aceasta discutie care nu duce nicaieri.Sper ca m-ai inteles!Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
cu atat mai mult, deci neoprotestantii nici nu considera ca un copil poate sa creada in Hristos constient(de aia nici nu-l boteaza), si totusi il duc la biserica.Pe cand ortodoxul, care prin natura invataturii considera ca un copil n-are nevoie de credinta constienta, ca sa fie cu Hristos, si de aia il boteaza de mic, isi tine copilul acasa.Ce sa zic, foarte trist(pentru ortodoxul care face asa, adica) :(
p.s. ziceam de bine despre partea neoprotestanta, adica :) Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
Ingrid S spune:
Fara suparare, chiar nu vad de ce trebuie sa aducem in discutie diverse religii. Si ce daca nu se boteaza decat la maturitate neoprotestantii? Ce importanta are asta in contexul educatiei copiilor? Si ei isi duc la biserica ccc copiii, nu? Eu vorbeam de "fortarea" lor. Da, de gradinitza si de scoala, iacata n-am vorbit inca. Dar de ce trebuie sa comparam religia cu scoala? E important sa-l duc la medic cand e bolnav, sau sa frecventeze scoala, dar religia trebuie s-o priveasca cu dragoste, cu dragoste intelegeti? Nu e obligatorie si n-am sa fac din ea o masura punitiva. Si pana va creste mare, voi avea grija s-o invat despre Dumnezeu, dar in asa fel incat sa-l poata accepta si iubi. Sa-l simta, nu sa i-l bag pe gat, altfel n-am rezolvat nimik.
Si, totusi, mai este Acsintetina pe forum sa-mi raspunda la intrebarea ce am pus-o de ma dor degetele: cum te-a pedepsit pe tine Dumnezeu? Ti-a rupt degetul cel mic de la picior cand ai gresit? Sau ai simtit o nuia venita din cer...cu dragoste?
Ingrid S si Diana
daniela_b spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Contextul este important."nu toti inteleg aceasta, ci numai celor carora le este dat" e cuvantul lui Hristos pentru ucenici, cand acestia, parandu-li-se greu de respectat invatatura Mantuitorului referitore la casatorie, au zis ca mai bine e sa nu se insoare omul, n-are legatura cu intamplarea referitoare la copii.
am blog
Irina, iti multumesc. O sa reflectez asupra acestor lucruri si desigur voi reveni asupra lor daca vor fi folositoare strict subiectului discutat.
Pina atunci, eu una.... o sa-l astept pe acsintetina sa supuna dezbaterii si argumentarii, si pe mai departe, tema de fata.
p.s.: me2 Denizel, me2.... + :emoticon cu floricica liliachiu deschis-deschis cu pistil mov-pruna si citiva stropi verde-iarba:
www.helpsonia.com
irina.c. spune:
quote:Ingrid, nu cred ca vreun crestin sanatos la cap isi forteaza copilul sa mearga la biserica.Deci e important sa duci copilul la dr. cand e bolnav, nu?e la fel de important sa-l duci la Biserica, ca sa aiba si sufletul sanatos, nu doar trupul.Tu duci copilul la medic cu ura, cand e bolnav?Cu dragoste il duci, nu cu ura, ca sa se faca sanatos.Si il duci chit ca vrea sau nu, nu-i asa,fiindca e spre binele lui.Dar ai zis ceva esential pentru tine religia nu e obligatorie .Pentru mine si copiii mei este,de aceea eu caut toate mijloacele sa o introduc in viata copiilor cum si cat pot eu de bine,de cand sunt mici-tocmai ca sa le placa, sa fie pentru ei un mod de viata,asa cum e si pentru mine, si nu ceva bagat pe gat cu forta. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
Originally posted by Ingrid S
Fara suparare, chiar nu vad de ce trebuie sa aducem in discutie diverse religii. Si ce daca nu se boteaza decat la maturitate neoprotestantii? Ce importanta are asta in contexul educatiei copiilor? Si ei isi duc la biserica ccc copiii, nu? Eu vorbeam de "fortarea" lor. Da, de gradinitza si de scoala, iacata n-am vorbit inca. Dar de ce trebuie sa comparam religia cu scoala? E important sa-l duc la medic cand e bolnav, sau sa frecventeze scoala, dar religia trebuie s-o priveasca cu dragoste, cu dragoste intelegeti? Nu e obligatorie si n-am sa fac din ea o masura punitiva. Si pana va creste mare, voi avea grija s-o invat despre Dumnezeu, dar in asa fel incat sa-l poata accepta si iubi. Sa-l simta, nu sa i-l bag pe gat, altfel n-am rezolvat nimik.
Si, totusi, mai este Acsintetina pe forum sa-mi raspunda la intrebarea ce am pus-o de ma dor degetele: cum te-a pedepsit pe tine Dumnezeu? Ti-a rupt degetul cel mic de la picior cand ai gresit? Sau ai simtit o nuia venita din cer...cu dragoste?Ingrid S si Diana
am blog