intoarcerea la serviciu din CIC
Stiu ca e inca devreme dar as vrea sa ma informez din timp asupra unei probleme:
Sunt in concediu de crestere a copilului, mai am inca un an, copilul implinind un an doar in oct 2008.
Am solicitat firmei la care sunt angajata sa ma reincadreze in campul muncii (pentru ca cu stimulentul de 100 lei pe care l-as fi primit, m-as fi descurcat mai bine).
Patronul firmei mi-a dat de inteles, cand am deschis problema ca este de acord.
Ulterior, cand am mers la servici, asa cum a fost intelegerea, la data convenita, mi-a spus ca el nu doreste sa ma intorc mai repede, ci doar cand se implinesc cei 2 ani de la nasterea copilului, adica doar peste un an, spunand ca nu are nevoie de mine, postul meu fiind ocupat, el avand nevoie de un om in locul meu. Ok. Mi se pare normal,din punctul lui de vedere.
Dar, stiu ca persoana care este angajata pe locul meu, chiar daca este angajata temporar, conform legislatiei, nu va fi eliberata din acest post, al meu, cu intoarcerea mea la servici.
Intrebarea este: Daca atunci cand ma voi intoarce, peste un an, postul va fi tot ocupat, si aceasta persoana nu va fi mutata pe un alt post, patronul nu este obligat sa imi pastreze postul?
Poate sa imi dea alt post in firma?
Si daca eu nu accept?
Poate fi data in judecata pentru ca a angajat o alta persoana in locul meu?
Ce drepturi am eu in acest caz?
Va rog mult daca e cineva in masura sa ma ajute cu un raspuns,
Va multumesc
Raspunsuri
miki68 spune:
Pe per. CIC, contractul tau de munca este suspendat, deci postul este vacant. Firma angajeaza pe altcineva pe per.determinata. Daca este angajata fix pe postul tau, se mentioneaza ca si durata a derularii CM, perioada in care esti tu in CIC. Deci, cand soliciti incetarea suspendarii CM te intorci pe postul avut anterior. Pentru a fi transferata pe alt post, in alta locatie etc., angajatorul trebuie sa aiba acceptul tau scris. In caz contrar, tu ii poti actiona in judecata si in mod sigur tribunalul (tribunalul muncii) va hotari reangajarea pe postul avut anterior (cunosc cazuti de asemenea abuzuri, finalizare in favoarea angajatului).
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
petibea spune:
multumesc miki68, m-ai facut sa ma simt mult mai bine
dar mai am o intrebare:
daca nu accept postul pe care mi-l propune?
ce pot sa patesc?
multumesc