Scrisul in oglinda - o problema?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

liliac1, exista niste creioane speciale (cu o forma speciala in pareta de jos - de la Herlitz de pilda) si un fel de "dispozitive" din cauciuc care se monteaza pe creioane; cand copilul scrie cu ele nu poate tine instrumentul de scris gresit nici daca se straduieste. Au asa o forma ca-l obliga sa tina corect. Sunt foarte utile si noi inca le folosim cu succes.

S baiatul meu scrie in oglinda. Este in clasa I-a si are chestia asta de la gradi. El a fost ambidestru pana la 4 ani - cel putin la scris si la mancat. Muta creionul sau lingura dintr-o mana in alta de mai multe ori cand facea ceva. Apoi s-a decis brusc, de la sine, pentru mana dreapta (probabil imitatie?).

Acum, la scris vede foarte multe chestii pe dos. Nu i se pare de pilda anormal sa inceapa cititul unui cuvant de la dreapta la stanga sau sa scrie de mana tot asa (are uneori tendinta sa inceapa de la marginea din dreapta a caietului si sa scrie literele de mama - CORECT - perfect in oglinda). Nu ar scrie insa si succesiune literelor pe dos (in loc de mama nu ar scrie amam de la bun inceput) dar poate sa scrie in loc de:
"Mama are mere"
"erem era amaM." incepand, evident de la drepata la stanga, cam ca si cum ar scrie in ivrit. In ivrit toate caietele sunt pe dos si ei chiar scriu si citesc de la drepata la stanga. Eu am un client din Israel si scrie exact ca fi'miu. Chiar si mana o tine la fel, curbata in interior...

Si nu mananca litere. De fapt asta este cea mai mare surpriza: are excelent reprezentata in cap succesiune literelor. Dar daca este de cum ii vine lui firesc sa scrie ii vine pe dos. Cand il vad ce vrea sa faca ii spun "incepem, desigur sa sriem de la stanga" isi ia seama si, ca trezit dintr-un vis, incepe sa scrie "corect".

Nu am nici eu o explicatie logica pentru aceasta "viziune".

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

filofteia De cate ori o vad ca tine creioanele aiurea, incerc sa o corectez dar dupa ce iau mana de pe manuta ei le "muta" in pozitia cea mai comoda pentru ea. Nu ma astept la nimic de la gradi, tinand cont ca este in grupa mare si cand am intrebat-o pe educatoare daca a observat lucrul asta...a fost f mirata.
simali unde ai gasit tu "cauciucele" alea?? pentru idee!! Multam din suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Liliac1 ai prins ideea...trebuie sa-i spui iar si iar, ii si explici...
Simali o sa ma uit si eu dupa dispozitive, desi am avut silou si n-a dat mari rezultate...il tinea altfel, dar tot aiurea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Acest scris in oglinda poate aparea la acei copii care, desi mananca cu dreapta, nu au bine fixata relatia de lateralitate (dreapta-stanga). S-ar putea ca acest copil sa fi fost initial stangaci ( dovada ca da mai bine cu stangul in minge) si prin educatie sa-si fi insusit deprinderea de a manca cu dreapta. Exista copii stangaci care scriu foarte frumos din punct de vedere caligrafic, dar si cei mai multi care scriu urat. Copilul stangaci nu trebuie contrariat ( adica fortat sa scrie cu dreapta), adeseori din cauza asta putand apare balbaiala. Pentru a invata foarte bine ca noi scriem de la stanga la dreapta, ca citim la fel, puteti decupa o inima rosie din plastic pe care i-o asezati in partea stanga a caietului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna,
nu sunt chiar pe subiect, si desi la noi ar fi un "pui" de ADHD, nu ne-am confruntat cu problema asta. Dar am o intrebare totusi, a postat ceva si Betiana la ultima ei interventie : cum il ajut sa scrie ceva mai frumos? Nu tin neaparat sa fie caligrafie de nota 10 ...
El e stangaci si scrie cam urat, o litera mai mare, una mai mica, nu respecta liniatura caietului... sincer sper ca exersand mai mult se poate corecta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmen1967

Buna,
Cum il ajut sa scrie ceva mai frumos? Nu tin neaparat sa fie caligrafie de nota 10 ...
El e stangaci si scrie cam urat, o litera mai mare, una mai mica, nu respecta liniatura caietului... sincer sper ca exersand mai mult se poate corecta.

Toate cele bune,
Carmen

Eu cred ca scrisul de mana este o chestie care vine din suflet. De fapt s-a demonstrat deja ca are o foarte mare legatura cu inclinatiile artistice. Exista copii care nu deseneaza frumos. Aceia nici nu vor scrie frumos - NICIODATA - oricat te-ai pune tu in cap si-n fund. Nu faci decat sa chiunui la infinit copilul pentru o chestie care oricum nu este foarte iportanta.

Conteza ce are in cap si mai conteaza ca scrisul sa fie citet. In rest? Apa de ploaie. Mi-a spus o prietena profesoara de matematica ca la Testele Nationale nu mai au voie sa nu considere lucrarile in care nu au inteles scrisul. Trebue sa ceara ajutor pentrud descifrare dar sa considere chiar si lucrarile cu cel mai urat scris posibil.

Eu nu l-am pus niciodata pe Vladu sa exerseze litere pe pagini intregi. Scrie cand mai frumos, cand mai uratel, treaba lui. Dar l-am pus sa exerseze si i-m dat dictari daca mi s-a parut ca NU STIE CUM se scrie un cuvant. Scrisul corect este cu totul alta mancare de peste.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

revin dupa un an cand a inceput si al meu sa scrie (5, 1/2 ani)
scrie invers
e dreptaci get beget.
chiar azi cand l-am lasat la gradi, ne uitam cu prietena mea la desene unde isi scrisesra numele, si erau multi care scriau asa.

so, eu zic sa va relaxati si sa nu mai cautati diverse probleme (dislexii, adehajdeuri, si alte "boli" inventate mai mult sau mai putin pentru medicamentele care le trateaza) pe care copilul le-ar putea avea.

daca sunt deja la scoala si scriu tot asa, explicati-le faptul ca altcineva nu poate sa citeasca ce scriu, aratati-le carti cu scris mare, spuneti-le ca daca ar fi scrise invers nu am putea afla povestile frumoase de acolo, explicati-le ordinea, spuneti-le ca daca vor ca altii sa inteleaga ce scriu, ar trebui sa urmeze ordinea aia. daca va intreaba de ce, ei... aici e aici. chiar asa. de ce?

sunt curioasa daca un copil care scrie de la dreapta la stanga va citi tot de la dreapta la stanga acelasi tip de scris dar al altcuiva.
chiar o sa testez asta pe fi-miu diseara, si va informez.
pt ca de citit, el citeste de la stanga la dreapta, dar se intampla sa mai scrie invers. ultima oara a scris

a
li
art
aus

- cine ghiceste?

pup!

b

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

australia !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Liliac se numesc pencil grips si arata cam asa:
http://www.thepencilgrip.com/dimg/TPITPG-11201.jpg

Si David e stangaci, scrie urat, tare dezordonat, sunt cateva litere si numere pe care le scrie in oglinda (s,5,2,p), si uneori scrie cuvinte in oglinda, sau incepe sa citeasca de la dreapta la stanga (cand nu ii iese cuvantul isi da singur seama ca a gresit).
Nu l-am corectat niciodata (il las pe el sa se corecteze cand isi da seama), nici la kindergarden nu il corecteaza, (doar le arata reprezentarea literei/cifrei din lemn in forma corecta pusa langa litera lui in "oglinda").
Am intrebat si eu ce as putea face sa il ajut sa scrie corect si mi s-a spus NIMIC...
Cu cat faci mai putine, si ii atragi atentia sau il corectezi de mai putine ori, cu atat are copilul mai mare "ragaz" sa isi dea singur seama ca ceva nu se potriveste...si sa se corecteze singur in mod absolut natural...

“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Baiatul meu de 5 ani stie sa scrie cifrele pana la 5 si cateva litere. Am observat si eu ca le scrie invers, nu pe toate si nu intotdeauna (cam 70% sa zic). Face invers de ex pe 3,1 - codita in partea dreapta, pe N, B. Pe 2 de ex incepe sa-l faca de jos in sus . De la gradinita nu mi s-a spus nimic, nici eu nu mi-am facut probleme pentru ca eu nu l-am incurajat neaparat sa scrie, am considerat ca pentru el deocamdata este o joaca si ca mai tarziu o sa inceapa sa scrie corect. Pana cand am dat cu ochii de subiectul asta.....oare sa fac ceva special? Sau isi revine cand va stapani mai bine scrisul. Mai am o fetita dar la dansa nu am observat aceste probleme.

Mergi la inceput