certificat curs de puericultura
hi,
am discutat cu medicul meu de familie ca dupa nasterea copilului (acum sunt in saptamana 40+) sa ii elibereze sotului acel certificat cum ca a absolvit cursul de puericultura care ii da dreptul sa stea cu mine acasa 10 zile lucratoare pe langa cele 5 pe care i le da legea.
medicul de fammilie sustine ca nu i-a cerut nici o gravida asa ceva pana acum, ca nu a tinut nici un astfel de curs, ca ei nu au fost informati si ca nu au metodologie ca sa stie ce sa predea la curs, ca astea sunt legi aparute peste noapte, etc....
stiu ca alti tatici au primit la nasterea primului copil acest certificat. pana la urma cu medicul a ramas sa ii aduc eu legea sa se informeze..
intrebare: care este baza legala care ii da dreptul tatalui sa urmeze acest curs de puericultura finalizat cu un certificat foarte important pentru noi? am gasit cateva detalii in "CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010" dar mi se par insuficiente plus ca nu se pomeneste nimic de metodologia dupa care sa se faca cursul.
multumesc anticipat!
Raspunsuri
kriss79 spune:
nici med. meu de fam nu a auzit de asa ceva..a zis ca ramane sa se intereseze..
Burtik
Nasi 7/07/07
Pentru Alessia
Cristina 38+ cu Alessia Stefana
AMR 8 ZILE!!
mihailescu teodora spune:
Cursurile de puericultura sunt organizate de anumite spitale(in Bucuresti stiu ca la Filantropia se tin),medicul care tine informarile ofera o diploma ,,absolventilor''(taticilor).
Cu aceasta diploma(adeverinta) se merge la medicul de familie,care in baza ei redacteaza o scrisoare medicala cu care taticul se prezinta la servici si beneficiaza pe linga cele 5 zile pt. nasterea copilului,de alte 10 zile suplimentare.
Eu,personal,stiu ca asta e procedura!
Teodora 39 + Mihnea Andrei
http://bd.lilypie.com/cr1Qp3.png
http://community.webshots.com/user/teodora_mihailescu
,,Daca vei reusi sa-ti pese si de altii inafara de tine,vei avea succes si te vei simti implinit'' Maya Angelou
Fomalhauti spune:
Sotul meu a luat formularul de pe Internet, dar nu mai stiu exact de unde. Cred ca unde e legea e si formularul. Medicul de familie i l-a semnat direct - e drept, era vorba despre al cincilea copil. A zis ca stie destul....
vickyfilip spune:
- am auzit de la mai multe persoane ca au luat direct de la medicul de familie acest certificat
- el se elibereaza pentru primul copil numai, asa stiu eu. numai o data poti invata cum schimbi pampersul si cum faci baita, a doaua oara le stii deja :)
bb_yasmi spune:
si eu am luat modelul de pe net, am fost cu el la dr de familie, care bineinteles ca nu auzise de asa ceva dar a fost "draguta" si la semnat si parafat.
acest certificat de curs de puericultura nu il iei neaparat dupa ce ai nascut ci se poate obtine si in timpul sarcinii.
din cate stiu eu medicul de familie p[oate tine acest curs si tot el elibereaza certificatul.
uite mai multe detalii aici: (eventual poti merge cu legea la dr de familie, eu asa am facut!!):
ART. 6 din Hg 244/2000 - Normele de aplicare a Lg. 210/1999 privind concediul paternal:
(1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condițiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
ART. 7
(1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.
(2) Cursul de puericultură va fi ținut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului.
(3) În urma verificării noțiunilor dobândite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
(4) În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului în condițiile prevăzute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însușirea noțiunilor prevăzute la alin. (1) și cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura și parafa medicului de familie.
-------------------------------------------------------------------------
Cea mai fericita sotzie si o viitoare mamica!!!
Cerul ne-a trimis un ingerash sa ne descreteasca fruntile si sa ne lumineze viata!!! te asteptam puiutz!!
36+ si bubulina IASMINA ALYSSA
www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/103560.sigmaker.png" target="_blank">
bubulina noastra
AMR maxim 2-3 sapt!!!!
bb_yasmi spune:
vickyfilip, cu mare placere!! sper sa iti fie de folos!! cuma am mai spus printeaza legea si dute cu ea la dr de fam atunci cand mergi cu adeverinta tip.
-------------------------------------------------------------------------
Cea mai fericita sotzie si o viitoare mamica!!!
Cerul ne-a trimis un ingerash sa ne descreteasca fruntile si sa ne lumineze viata!!! te asteptam puiutz!!
36+ si bubulina IASMINA ALYSSA
www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/103560.sigmaker.png" target="_blank">
bubulina noastra
AMR maxim 2-3 sapt!!!!
bumbacel spune:
quote:
Originally posted by bb_yasmi
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condițiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
Daca la primul copil, desi a depus cererea de concediu insotita de certificatul de la medicul de familie, nu i s-a operat nicio intrerupere(suspendare) a contractului de munca, poate beneficia acum de cele 10 zile in plus?
bumbacel ingerasului Tudor (9.12.2004) si viitoare mamica de al doilea ingeras
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!...